Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo------anna

Zasiłek?

Polecane posty

Gość Jo------anna

Mam kilka pytań natury prawnej. :) Jestem w 7 tc i czuję się tragicznie. Chcę przejść na zwolnienie. Wyczytałam, że będę otrzymywać 100% wynagrodzenia. Czy gdy poczuję się lepiej mogę przerwać to zwolnienie? Mieszkam z moim mężczyzną, nie jesteśmy małżeństwem. Zarabiam 1400 zł na rękę. Mieszkamy w jego mieszkaniu. Czy na urlopie wychowawczym będzie przysługiwał mi jakiś zasiłęk z tytułu samotnej matki?

Gość blue two
po porodzie najpierw masz macierzynski-platny, w wyskokosci twojej pensji-sredia z 12 miesicym jesli pracujesz krócej to z tego calego okresu. wychowawczy jest bezplatny, mozesz sie starac o zasilek wychowawczy z MOPSu jesli twoje dochody w przeliczeniu na osobe nie przekraczaja chyba ok 500 zł na L4 mozesz isc a potem jak poczujesz sie lepiej wrocic do pracy:) do kiedy masz umowe?

Gość Jo------anna
Mam umowe na czas nieokreślony, jednak wiem, że jak wywinę numer ze zwolnieniem - nie, że to będzie ściema, bo naprawdę wymiotuję co chwilę, to po wychowawczym powiedzą mi bye, bye. Ale podjęłam decyzję - pracę można zmienić, dziecka, które nie daj Boże zachoruje przez moje przemęczenie i stresy w pracy - nie.

Gość jak pójdziesz na l4 juz na
początku to lepiej już nie wracać bo zrobisz tylko firmie kłopot - i tak będa musieli zatrudnic kogoś na zastępstwo, a jak będziesz tak odchodzi -wracać i odchodzić to i ty bedziesz się głupio czuła i w firmie będzie dupiana atmosfera i po co Ci to?! albo spróbuj jeszcze trochę popracowac albo idź od razu na l4 do końca ciąży...

Gość Jo------anna
Własnie ja mam nadzieję, że za jakiś miesiąc - po 12 tc poczuję się lepiej.. Nie wiem sama jak to rozegrać. Dzisiaj mam np na 13.30 i jest luz, ale już w środę od 6 do 17.30 i w czwartek to samo, a przy pracy z 3 letnimi dziećmi, których jest do tego bardzo dużo, to dla mnie masakra, bo całe ranki wymiotuję... Nie wiem co zrobić.

Gość Jo------anna
I ciezko powiedzieć czy dam radę, czy nie. teraz czuję się lepiej, więc jestem pełna optymizmu, ale jeszcze godzinę temu rozmawiałam z sedesem i byłam w 100% pewna, że rady nie dam. To takie trudne..

Pogadaj z szefowa czy szefem jak on/ ona to widzi. Moja np chciala, zebym wrocila jak sie poczuje lepiej i w wielu kwestiach poszla mi na reke. Uwazaj tez ze zwolnieniem bo jesli wezmiesz od razu dlugie np miesieczne to lekarz potem musi dac ci zaswiadczenie, ze mozesz wrocic do pracy, a wtedy bedzie wolal dac ci dalej l4 wiec jak myslisz o powrocie to bierz zwolnienia na 3 tygodnie i przedluzaj ewentualnie. Ja bym nie chciala siedziec w domu przez 8 miesiecy. Teraz bylam 1,5 miesiaca na l4 bo czulam sie jak wrak czlowieka ale zaczelam sie czuc dobrze i ciesze sie z powrotu. Jak bedziesz na zwolnienie krotko to nie beda szukac zastepstwa a jak wrocisz zdazysz wdrozyc nowa osobe :-)

Jeśli niezdolność do pracy trwa dłużej niż 30 dni to pracodawca ma obowiązek wysłać takiego pracownika na badania kontrolne do lekarza medycyny pracy. I nie ma tu znaczenia czy jest to jedno długie zwolnienie czy kilka ale w jednym ciągu, bez przerwy.