Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość assialbnn

Kiedy wasze dzieci zaczeły ładnie mówić???

Polecane posty

Gość assialbnn

Kiedy zaczeły mówić ładnie ? Moja chrześnica ma 2,5 roku ii w sumie nic nie mowi tylko " mama, kura i gnida" i tyle to normalne??

Gość przerabiałam podobnie
gnida :-D podobno dziecko do 3 rż ma prawo miec problemy z mówieniem, ale mnie osobiście bardzo by to zaniepokoiło

Gość moja opinia .....
po 2 latkach teraz ma 2,7 lat i gada jak najęty ale to zależy od dziecka mojej szwagierki syn ma 4 latka we wrześniu skończone i mówi bardzo nie wyraźnie i słabo.

Ładnie tzn. całymi wyrazami? Bo mój ma ponad 2 lata i np. zamiast powiedzieć: "Olek (tak ma na imię) jest tu" to powie "Ojo je tu" :P

Gość assialbnn
w sumie to Oliwka nic nie mowi:/ mnie tez to niepokoi ale jej mama mowi ze byla u logopedy i powiedzial ze to noramlne.... bo mojej kolezanki corka ma ponad 2 latka jest mlodsza od oliwki 2 miesiace i tak gada ze mozg staje wszytsko dosłownie takie słowana zna ze ja niektorych w zyciu nie slysząłam...

Gość szczesliwa mamusia 76
moj synek ma 3 lata i 1 miesiac i mowi jak najety, pieknie calymi zdaniami, chociaz czasem jeszcze sie zacina, ale zna bardzo duzo slow, wszyscy go bardzo chwala.

Moja Córa ma skończone 19 miesiecy (w czerwcu kończy 2 latka) i narazie mowi: mama tata ała tu tu ka ka - na wszystko baba ciocia (troche niewyraznie) i inne takie podstawowe nasladuje tez odgłosy zwierząt: psa, krowe, swinke, kotka, i inne :) Czekamy teraz na faze łączenia dwóch słów jednoczesnie np: tutu mama :)

Gość moja opinia .....
mój mówi zdaniami większość wyrazów mówi dobrze tylko niektóre nie umie jeszcze wymówić prawidłowo na bilansie 2 latka lekarz mówiła że w tym wieku dziecko musi mówić minimum 40 wyrazów tak żeby zrozumieli go obcy ludzie nie tylko rodzina która obcuje z dzieckiem.

Gość mmmmmaaaammma
Moja maa 2,5 latka i mowi ladnie i juz wszystko (ale nie mowi r cz sz, wczoraj wloazyla ciemne okulary, ja pytam po co Ci one, a ona do mnie no przeciez do dekoracji, bo slonca nie ma Ale chyba czesto sie zdarza ze 2letnie dziecko malo mowi, moze szybciej rozwija sie fizycznie (moja np. usiadla dopiero w 8 miesiacu)

Gość leila czarna
Mój synek ma 3 lata i dwa miesiące i dopiero od jakiś 4 miesiecy(czyli od czasu kiedy poszedł do przedszkola)zaczął coś sensownie mówić.Przedtem tylko mama tata auto siusiu.Teraz słada krótkie dwu,trzy wyrazowe zdania ale do płynnej mowy jeszcze mu daleko.Od trzech miesięcy ma dwa razy w tygodniu zajęcia w przedszkolu z logopedą.Przestałam się martwić-jest wesoły,energiczny,oprócz mowy rozwija się swietnie.Może taki jego urok:)

Gość leila czarna
aha-ale chodzić zaczął w wieku 9ciu miesiecy Podobno jeśli dziecko rozwija się szybciej motorycznie to gorzej właśnie z mową-nie wiem...

Moje dziecko ma 11 miesięcy i mówi pojedyncze słowa takie jak mama, tata, baba, rrrrowerrrrr :D pa pa, mniam, auto oko i inne :) i stara sie powtórzyć wszystko co sie mu powie, zdań jeszcze nie układa :)

Gość ulilaaaaaaa111
Moja starsza córcia mówiła pełnymi zdaniami mając 2 latka a w wieku 3 mówiła płynnie łącznie z r. Ale młodsza idąc do przedszkola w wieku 3 lat mówiła krótkimi zdaniami ale i tak jej nikt nie rozumiał, teraz ma 5,5 mówi wszystko ale ma duże problemy z wymową i logopeda na porządku dziennym. Każde dziecko jest inne, ale w wieku 3 lat jak się nic nie zmieni to dopiero można się martwić. Pozdrawiam.