Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dług wobec boga

Dlaczego każdy człowiek ma dług wobec boga?

Polecane posty

Gość potrzebuje pomcy
czyli co w boga nie warto wierzyc?

Gość TheAtheist
Dla ciebie Biblia zawiera odpowiedź na wszystkie pytanie, a tym bardziej potwierdza to moją hipotezę, że wiara przysłania ci zdolność obiektywnego myślenia. Najchętniej porwałbym Biblię bo jedyne czego nauczyła ludzi to złudnej nadziei otrzymania czegoś lepszego po życiu, uniknięcia strachu przed śmiercią. A jedyne co w większości zawiera dla mnie Biblia to przypowieści z tandetnym morałem i prymitywne wierzenia.

Gość zxderr
Ateisto...a dlaczego chciałbyś żyć z Bogiem, skoro całe życie w Niego nie wierzyłeś? Bóg nie będzie Cię zmuszał do niczego... KAŻDY kto wyzna swoje grzechy i uwierzy w zbawczą moc śmierci Jezusa, ma szansę na zbawienie. Nie wiem, skąd teoria, że np. Hitler jest w niebie, byłeś tam? Być może nawrócił się przed śmiercią, tego nie wiemy...

Gość nie wiemcotuwpisac
dla mnie BÓG, w którego wierzysz Ty, i istota duchowa w którą wierzę ja to to samo, tylko inaczej ujęte i opisywane. uważam, że warto wierzyć... natomiast nie zgadzam się z tymi wszystkimi bajkami o piekle itp.

Gość potrzebuje pomcy
a ja tam wole aby bog nie istnial

Gość nie wiemcotuwpisac
to w końcu jesteś wierząca czy nie, bo juz nic nie rozumiem :) 16:18 [zgłoś do usunięcia] nie wiemcotuwpisac tak się oburzasz, a zastanów się, czy naprawde jestes tak wierząca, jak ci się wydaje. 16:18 [zgłoś do usunięcia] Dług wobec boga tak jestem wierzaca, a czemu uwazasz ze niby nie??

nie wiem co Justynian juz nie za bardzo miał co usuwać, usunięto niewygodne fragmenty już przy przetłumaczaniu na łacinę_Wulgata

Gość TheAtheist
A teoria stąd, że wszelkim ''winowajcom'' należy wybaczyć jeśli wyrażą ''skruchę'', a poza tym nigdzie nie napisałem, że chciałbym żyć z bogiem, widocznie to tylko twoja nadinterpretacja albo nieopanowana umiejętność czytania ;P Przestań pierdolić pseudochrześcijański bełkot. Nigdy nie uwierzę w faceta, który rzekomo potrafił uleczać dotykiem trędowatych, chodzić po wodzie, powracać do życia po paru dniach, a nie dał sobie rady z kawałkiem drewna(krzyż),a poza tym sam fakt, że taki odsetek ludzi wierzy w surrealistyczne bujdy mnie niepokoi.

"cuda nie zdarzają się wbrew naturze, tylko wbrew temu, co o niej wiemy " sw. Augustyn

Gość TheAtheist
nie wiemcotuwpisac łączę się z Tobą w bólu i nadziei.

Gość nie wiemcotuwpisac
raczej w bulu!

Gość phoeniks2
''Jem zupę'' - św.Pablo z Mielna

TheAtheist dotykiem niektórzy "uzdrawiają" do tej pory:)Nic nowego. Mówił do prostych ludzi, nie dziw się. Gdyby nie krzyż, nikt by dzisiaj nie pamiętał.

Gość zxderr
Jezus przyszedł na Ziemię w konkretnym celu, poczytaj sobie na ten temat trochę zanim zaczniesz pisać takie farmazony... W ogóle jeżeli nie wierzysz w Boga a Jezus był dla Ciebie jakimś słabeuszem to na jaką cholerę tu siedzisz co? Ja np. nie wierzę w krasnoludki i nie staram się przekonać do tego osób, które w nie wierzą...zajmij się swoim cudownym życiem dopóki je masz - bo według Ciebie zapewne po śmierci nic nie ma - więc korzystaj

Gość potrzebuje pomcy
zxderr piszesz do mnie??

Gość zxderr
Nie, do ateisty

Gość TheAtheist
Załóżmy hipotetycznie, że Jezus istnieje. Po pierwsze śmierć poprzez ukrzyżowanie spotkało wielu innych przeciwników Rzymian, więc jest znacznie przechwalana, a nawet sekta(kościół katolicki) mówi, że zginął za NASZE grzechy. Wybacz, ale nie mieliśmy z tym nic wspólnego ;P Poza tym nie przepadam za żydami(rodacy,grupa etniczna Dżizasa), a oni przyczynili się według wiary chrześcijańskiej do takiego wyroku, ironiczne, czyż nie?

Gość TheAtheist
Czytałem lub słyszałem zbyt wiele razy, a ty po raz kolejny piszesz ogólnikowo, ponieważ nie posiadasz żadnych, tym bardziej mocnych argumentów, a bóg nie obdarzył cię pokorą, katolu, mimo, że powinieneś/powinnaś mieć jej więcej ;P

Gość zxderr
Nie jestem katoliczką, w KK jest wiele sprzeczności i niezgodności z Biblią Skoro wiele razy czytałeś o Jezusie, to zapewne wiesz, że wypełnił wszystkie 300 proroctw, które powstały na wiele lat przed Jego narodzeniem? I, że Jego istnienie również opisywało wielu ludzi, np. Tacyt i Józef Flawiusz? Poza tym, gdyby był oszustem, to czy jego uczniowie daliby się zabić za wiarę? Wielu z nich zginęło śmiercią męczeńską