Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melema

podpis za kogoś

Polecane posty

Gość melema

Bliska mi osoba parę lat temu miała staż absolwencki m.in. u księgowej. Razem z nią opisywała faktury, ale księgowa, aby było szybciej kazała jej się też za siebie podpisać pod opisami, bo tych faktur było dużo i jej się nie chciało tyle robić. No a stażystka nie mogła się swoim nazwiskiem podpisać, bo by wyszło że za księgową odwala robotę. Podobno takie podpisanie jest zakazane nawet tak jak w tym przypadku ma się zgodę na podpisanie za siebie. I ta osoba się o tym dowiedziała, że to jest zakazane i się bardzo denerwuje i płacze, że może być kiedyś skazana jakby co. Nie wiedziała że tego nie wolno. Czy powinna się zamartwiać?

Po pierwsze, nie znajomość prawa szkodzi - to że, ktoś nie wie, że coś jest zakazane/nakazane przez prawo, nie zwalnia go z winy i odpowiedzialności. Po drugie, tak się nie powinno robić, nawet zgoda zainteresowanego do tego nie upoważnia A po trzecie, skoro to było parę lat temu i do tej pory się nie wydało, to myślę,że ona się niepotrzebnie zamartwia. Do tego już nikt nie dojdzie - a sama to wziąć jako lekcję na przyszłość ;)

Po pierwsze, nie znajomość prawa szkodzi - to że, ktoś nie wie, że coś jest zakazane/nakazane przez prawo, nie zwalnia go z winy i odpowiedzialności. Po drugie, tak się nie powinno robić, nawet zgoda zainteresowanego do tego nie upoważnia A po trzecie, skoro to było parę lat temu i do tej pory się nie wydało, to myślę,że ona się niepotrzebnie zamartwia. Do tego już nikt nie dojdzie - a sama to wziąć jako lekcję na przyszłość ;)

Gość Emmett Fitz-Hume
Powinna bo podrobiła podpisy. Art. 270 par. 1 kodeksu karnego.

Gość megvjam
ale faktury się trzyma w firmach max 5 - 6 lat potem się raczej niszczy bo już nie podlegają kontroli. To zależy jak to dawno było może te dokumenty już nie istnieją i nie ma co się schizować w ogóle. Zresztą nie podrabiała nic dla własnych korzyści i była na stażu czyli się uczyła pracować -wykonywała polecenia 'nauczyciela', bo nawet nie pracodawcy. To ją nauczyli jak się pracuje :) opis na fakturze raczej nie ma wielkiego wpływu na nic. Nawet jakby co, to myślę że by to umorzyli.