Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

brunetka6

MOPS -UBEZPIECZENIE

Polecane posty

Witam mam pytanie. Zaczne od tego ze jestem samotnie wychowujaca matka, ojciec dziecka nie jest wpisany. Nie placi alimentow nie mamy kontaktu. Kilka msc temu bylam na stazu i gdy skonczylam go powinnam podjac dalsza prace na 3 msc w tym zakladzie ale odmowilam poniewaz synka nie przyjeli do zlobka a na opiekunke mnie nie bylo stac ( w trakcie stazu mialam opiekunke ale rodzice mi pomagali finansowo) Ja z dzieckiem bylismy ubezpieczeni tylko w PUP ale po odmowieniu podjecia pracy wyrzucili mnie i wtym momencie stracilismy ubezpieczenie. Ogolnie mieszkam z dzieckiem mamy dobre warunki mieszkanie 3-pokojowe ale jestem ciagle na utrzymaniu rodzicow, oni pracuja w anglii i tam mieszkaja wysylaja mi pieniadze na zycie i oplacenie rachunkow. Zwrocilam sie z pomoca do MOPSU o te ubezpieczenie tam powiedzieli ze mam za duzy dochod i nie kwalifikuje sie do ubezpieczenia. Chociaz dla mnie to bzdura bo jak dochody moich rodzicow moga byc moimi dochodami? Oni podliczyli ile place za mieszkanie za rachunki itd i powiedzieli ze to jets moj dochod i nei nalezy mi sie od nich ubezpiczenie! Mimo iz normalnie pobieram zasilek rodzinny. Czy ktos jest w podobnej sytuacji? Czy ktos moze mi cos doradzic? Bo ja rozmawialam z rodzicami i stwierdzilismy ze to jest tylko pomoc finansowa dla nas z ich strony i gdyby tata mogl nas w swojej pracy ubezpieczyc na pewno by to zrobil ale tam sa inne zasady i nie moze.. doradzicie cos? Czy pracownik socjalny w mopsie ma racje? Czy moze powinnam zwrocic sie do Kierownika?

Gość jeśli rodzice cie utrzymują
a ty nie zarabiasz ani grosza, to może dadzą ci też 300 zł miesięcznie na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Musisz się zwrócić do NFZ z tym. Widocznie takie są przepisy w MOPSie, ale tak prawdę mówiąć, nie wiem czy kiedykolwiek MOPS ubezpieczał kogokolwiek. Bardzie Urząd Pracy

Gość kur de pie czoneee
wykup prywatne. mozesz juz do 100m-cznie

Gość skoro mieszkasz z rodzicami
w ich domu, oni loza na Twoje utrzymanie, to MOPS ich dochody dzieli na 3 osoby i wychodzi im, ze przekraczacie limit (a na pewno jest b.niski). Natomiast ubezpieczenie zdrowotne placi za bezrobotnych Urzad Pracy, wystarczy sie zarejestrowac. Nie wiem dlaczego zrezygnowalas z tego? Fakt odmowienia pracy moze oznaczac koniec zasilku, ale wyrejestowac Cie sami nie mogli. Ty to zrobilas i w tym momencie stracilas ubezpieczenie... Wracaj do UP i rejestruj sie ponownie.

postraszyli Cie, by zmusic do podjecia pracy, a Ty zrobilas najglupsza rzecz jaka w tej sytuacji moglas zrobic - wyrejestrowalas sie... Masz prawo odmowic przyjecia pracy. Choc nie jest to, rzecz jasna, dobrze widziane, bo skoro potrzebujesz pieniedzy, a pracowac nie chcesz, to automatycznie traktowana jestes jak kretacz. W sumie trudno sie urzednikom dziwic... Ale wyrejestrowac sami Cie nie mogli, Ty to zrobilas...

Gość a tak zapytam
jeśli odmówiłaś przyjęcia pracy i cię wyrzucili to możesz się ponownie zarejestrować po 4 miesiącach, jeśli się nie myle. Nie mozna tak od razu.

kur de pie czoneee gdzie takie ubezpieczenie znajdziesz??? Prywatne ubezpieczenia gwarantują Ci jedynie bezpłatną opiekę lekarską ale nie szpitalną i w razie czego za pobyt w szpitalu płaci. Umowa z NFZ ok. 1000 zł + składki co m-c ponad 300 zł.

od kiedy jest taki przepis, ze uchylajacego sie od pracy mozna wyrejestrowac?

w ramach umowy z ZUS wiekszosi ubezpieczenie emerytalne, samo zdrowotne to dzis ok.300zl

A pracownik MOPSu miał niestety rację. Mogłaś zrobić tak: przyjąć ofertę z PUP, pójść do firmy proponowanej przez PUP, nie zgodzić się na warunki np. za niska pensja, godziny pracy; wrócić do PUP i być wciąż zarejestrowaną. Teraz to dupa blada :o

Nie wyrejstrowalam sie sama!! Po tej wizycie jak im odmowilam podjecia pracy kazali czekac na telefon od nich. Zaczeli sprawdzac wszystkie zlobki czy na pewno skladalam podania i dziecka nie przyjeli. No ale tak bylo po 2 tyg jakos przyszedl mi list od nich ze zostalam wyrejstrowana.

mydelko, ale Ty podajesz kwote calego ubezpieczenia, a zdrowotne jest jego czescia...

Gość a tak zapytam
Bezrobotny to taka osoba, która jest gotowa do podjęcia pracy. U ciebie tej gotowości nie ma, bo odrzuciłas propozycję pracy, dlatego cię wyrejestrowali.

Składki to było ponad 300 zł na m-c, to było zdrowotne właśnie :) No i plus ta umowa na początku 1000 zł jednorazowo. Musiałam to wykupić bo czekała mnie operacja nagła.

Składki to było ponad 300 zł na m-c, to było zdrowotne właśnie :) No i plus ta umowa na początku 1000 zł jednorazowo. Musiałam to wykupić bo czekała mnie operacja nagła.

autorko, nie wiem co Ci poradzic... Najlepiej chyba byloby najpierw znalezc kogos ktos zajal by sie Twoim dzieckiem, a wtedy ponownie zarejestrowac... Moze rozejrzyj sie wsrod mlodszych kolezanek, bz pracy, a np.studiujacych zaocznie..? Tacy w tygodniu chetnie by dorobili, chocby i na czarno. Moze to nieladnie namawiac Cie na takie rozwiazanie, ale przynajmniej taka opiekunka bylaby dla Ciebie tansza. Na mops nie licz, Twoja sytuacja nie jest specalnie drastyczna, masz rodziow, od nich pieniadze, dom... Mops ma na glowie setki osob bez zadnego dochodu, bez mieszkania, z alkoholikiem w tle itp.sytuacje. A i dla tych ludzi ma jedynie groszowe zasilki, wiec nie ma co sie ludzic...

Gość a tak zapytam
Pozbawienie statusu bezrobotnego Zgodnie z przepisami ustawy a dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy starosta pozbawia statusu bezrobotnego, bezrobotnego który bez uzasadnionej przyczyny odmówił przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy zarobkowej, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu bądź przygotowaniu zawodowym.

A tak zapytam dokladnie tak bylo. To oni mnie wyrejestroli czyli powinnam sie prywatnie ubezpieczyc? a Co polecacie bo ja sie nie bardzo orientuje?

Gość a tak zapytam
nie możesz przeczekać tego okresu i zarejestrować się ponownie, a potem zrobić tak jak ci tu ktoś radził. Gdy zaproponują pracę kontaktować się z pracodawca i z nim rozmawiać, że praca cię nie interesuje.

Gość tak się pytam
poszukaj czegos w necie przeciez tych ubezpieczen jest tyle ze masz w czym wybierac zobacz gdzie daja najkorzystniejsze warunki

Gość etyyIZA
ależ PUP wyrejstrowuje w takim przypadku i nie ma zmiłuj

aha, czyli gdyby autorka powiedziala, ze ma problem z opiekunka, to byloby to wystarczajacym argumentem i nie stracilaby statusu bezrobotnego? ...ale te zlobki jeszcze zostaja... W sumie trudno sie UP dziwic. Skoro mowimy, ze szukamy pracy, a pozniej odmawiamy, gdy ja nam znajda.. Moze i dobrze, ze uszczelniono "sito", bo dawniej wielu cwaniaczkow bezpodstawnie przez pol roku pobieralo zasilki... No ale nie mozna wylewac dziecka z kapiela...

Ja byłam ubezpieczona w PZU, ale to TYLKO bezpłatny dostęp do lekarzy i to też nie wszystkich bo nie opłacałam tego najdroższego ubezpieczenia. W 2008 r. kosztowało ok. 80 zł, teraz na bank ponad 100 zł. Płaciłam i chodziłam do prywatnej kliniki, do lekarzy, to taki rodzaj abonamentu. Ubezpieczenie NIE gwarantowało opieki szpitalnej i NIE opłacało składek emerytalnych.

o, tego na pewno nie ma :D zuz nawet ubezpieczonemu odlicza czas chorobowego od skladkowego, wiec na darmowe leczenie szpitalne nie ma co liczyc...jedynie w sytuacji zagrozenia zycia... Sama prowadze dzialalnosc i kiedy trafilam na maly zabieg do szpitala w rejestracji poproszono mnie o dowod ubezpieczenia. Pokazalam ksiazeczke, a panie mowia, ze skoro mam dzialalnosc gosp.to musze dostarczyc jako dowody ubezpieczenia ostatnie kwitki z przelewow...inaczej szpital przysle mi rachunek za zabieg... Na szczescie moglam to uzupelnic pozniej i przynajmniej kolejka mi nie przepadla...

Gość aniaaaaaaaaaaaaja
mops i gops też ubezpieczają awaryjnie chyba na 3 miesiące i bzdura że liczą ci dochody rodziców miałam podobnie chcieli odcinek renty mojej mamy ta jasne już im dałam jestem dorosła mam dziecko z mężem po rozwodzie i matka moja żadnego obowiązku nie ma żeby mnie karmić i utrzymywać nie powiem było trochę dymu w mopsie ale mnie ubezpieczyli i dziecko bo też zrezygnowałam z racy o zakończonym stażu

Gość lubieKiedyJestemSama
Trzeba było powiedzieć że podejmiesz pracę ale jeśli będzie to taka dzięki której opłacisz żłobek i zostanie cos do życia. A jak nie to powiedz że interesuje cie praca w godzinach nocnych bo w dzien nie masz z kim dziecka zostawiac. Ja tak mowilam jak corka byla mala i mnie nie wyrejestrowywali.

Gość gość
W pup jak odmowisz propozycji pracy wyrejestrowuja cie.Ja musialam odmowic pracodawcy z oferty pracy skierowanej przez urzad pracy ze wzgledu ze mam 3 letnie dziecko ktore nawet do przedszkola jeszcze nie moglo chodzic ale to ich nie obchodzi mialam odmowe i wyrejestrowana bylam na 4 miesiace i rozwazam zeby isc do mops zglosic sie do ubezpieczenia bo nie mam na razie innego wyjscia a zarejestrowac sie moge dopiero w pazdzierniku chyba szybciej juz znajde prace bo synek idzue od wrzesnia do przedszkola

Gość gość
I tak zastanawiam sie czy dla urzedu pracy to ze nie mam kompletnie z kim zostawic 3 letniego dziecka zeby isc do pracy to jest nieuzasadniona przyczyna odmowy to co mam tak realnie zrobic bo mam zwiazane rece a oni tak ot mnie wyrejestrowuja i pada pytanie ze maz mnie moze w pracy ubezpieczyc otoz kuzwa nie nie moze bo nie jesy moim mezem tylko konkubentem i tu z kolei jest troche chore bo jesli zyje z kim 5 lal bez slubu mamy wspolne gospodarstwo domowe to on nie moze mnie ubezpieczyc , nie bo potrzebny jest pieprzony papierek do tego, szkoda slow....