Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pistacjowe marzenia

Dojrzewanie do decyzji o dziecku-ale za jakiś czas

Polecane posty

Gość mireczkaa
i jeszcze jedno- w zdrowym organizmie dziecko ma z czego "ciągnąć" wszystko, co mu potrzebne przez te pierwsze dni, kiedy o ciąży nie wiesz.

prosze cie bardzo czytaj uwaznie!!! jak pisalam newt dla wlasnej siebie jeste dobrze zrobic badania ja nie mieszkam w polsce i jedyny czas kiedy bede to ten rok potem znowu długo sie nie wybieram i dlatego chce zrobic badania mam zaufanego lekarza itd wczesniej juz mialam male problemy i zanim wszystko sie unormowała mineło 1,5 roku :( moze i przeszadzam ale badania mi raczej nie zaszkodza w zajsiciu w ciaze.

Gość mireczkaa
małpka- oczywiście, ze badania nie zaszkodzą. Jeśli rzadko się badasz, miałaś już kiedyś jakieś problemy to jak najbardziej! Tylko, że Ty piszesz do dziewczyny, która MOZE w czerwcu zacznie się starać o dziecko, że to najlepszy czas, żeby folik brać i magazynować :) Mój gin mi kiedyś powiedział, że zdrowa, dbająca o siebie, aktywna kobieta nie ma się o co martwić i schizować! Bo przez te parę dni malec doskonale sobie poradzi:) I, ze nie ma co przesadzać z kwasem foliowym i witaminami- hiperwitaminoza też moze być szkodliwa dla dziecka. Wszystkie wiemy, kiedy rozwija się cewa nerwowa i skąd ten kwas foliowy- ale naprawdę, troszkę odnoszę wrażenie, ze przesadzasz. Jeśli masz okazję porób badania ale myślę, ze rozsądniej zrobić je dla siebie a nie badania na rok przed ciąża, zeby się do ciąży przygotować:) Pozdrawiam

badania wole zrobic teraz, zawsze jak wszystko bedzie ok to moge sie starac wczesnie , narazie dalam sobie rok bo wiem ze juz wczesniej miałam problem wole dmuchac na zimne. a pozatym jezeli chcesz wykonac szczepienia na rózyczke bo ktos nie jest pewien czy ja miał przez 3 nasepne miesiace trzeba uwazac z zajsciem w ciaze wiec to juz odwleka sie w czasie , a pozatym specjaliści radza ( telewizja, artykuly w gazetach , ineternet, rózne ksiazki i zródla medyczne, lekarze)zeby przyjmowac kwas foliowy 3 miesiace przed zajsciem w ciaze lub w okresie staran i ja do tych zalecen sie zastosuje w koncu to lekarze wiedza co mówia , oczywiscie pod warunkim ze nie trafi sie na takiego co o leczeniu nie ma pojecia lub pojecia o nowych sposobach medycyny wtedy moze zle doradzic :( a i nie pisalma ze pół roku . oczywiscie ze wszystko moze sie zmienić , ale ja mówie o swoim przypadku , kazdy zrobi co uwaza{kwiatek}

Gość mireczkaa
małpka- weź pod uwagę, że często to, co lekarze zalecają trzeba przefiltrować:) Różne szczepionki też sa zalecane, ale trzeba być idiotą, żeby sie szczepić na wszystko :) Już się nie czepiam :) Powodzenia. I oby badania wyszły ok :)

tak oczywiscie masz racje z lekarzami, ja swojego zmienialam juz z 5 razy a teraz mam spoko i jemu ufam i mam zamiar stoaowac sie do jego zalecen:) a co do szczepien oczywiscie nie popadajmy w paranoje ale na niektóre rzeczy jest sie warto zaszczepic i rózyczka jest tego przykładem. No i ja wiec ju nie bede tłumaczyc co i jak bo to sie nudne robi , wiec dzieki i powoedzenia jesli sie starsz i pozdrawiam:)

Gość mireczkaa
małpka- a wiesz, że na samą różyczkę się nie zasczepisz? Musisz wziąć odra- świnka- różyczka. To tak na marginesie, żebyś wiedziała:) Nie staram się, już mam 2,5latkę w domu :) Pozdrawiam

Gość Pistacjowe marzenia
Założyłam ten temat 9 miesięcy temu. Co u nas przez ten czas się zmieniło... Dostałam umowę na czas nieokreślony:) Podwyższyłam w między czasie kwalifikacje zawodowe:) Mąż niestety ma problemy ze zdrowiem i dostał wypowiedzenie z pracy. Teraz łapie gdzie się da rózne zlecenia. Finansowo nie jest źle z tym , że jego źródlo dochodów nie jest nigdy pewne. Wszyskie kbiety w ciazy o których pisałam w pierwszym poście urodziły. Dzieci o temperamentach przeóżnych:) My nadal nie zdecydowaliśmy się na ciążę. Chociaż Mąż coraz częściej drąży temat. Ostatnio został chrzestnym u córki kolegi i jeszcze bardziej zapragnął mieć własne.

Pistacjowa cos ci powiem, nigdy nie będzie dobrego czasu na dziecko. Teraz wykańczasz dom, potem znajdziesz fajną pracę i nie będziesz chciała sobie zrobić przerwy, potem kupicie auto na kredyt i znów z kasą będzie krucho.. a potem się zechce i okaże się że staracie się kilka lat i nie wychodzi.. ja pierwszą ciążę przeżyłam na korytarzu, na korytarzu rozumiesz? Budowaliśmy nasz dom i nie mieliśmy się gdzie podziać a po drodze wychodziły jakieś mecyje z budową i wszystko się opóźniało.. a my mieszkaliśmy pokotem na korytarzu.. wprowadziliśmy się jak byłam na początku ósmego miesiąca.. potem było zmartwienie co z opieką nad dzieckiem po macierzyskim.. zacisnęliśmy pasa i daliśmy go do niani, bym mogła wrócić do pracy.. wymagało to wielkiego poświęcenia i mojego i męża.. i miliona wyrzeczeń.. ale warto było.. teraz się staramy o drugie dziecko.. już od ponad roku.. i się nie udaje..

Gość Mała czarna kawka 22
Cześć :) ja mam 22 a maż 27 .Jesteśmy rok po ślubie, mieszkamy w wynajmowanym mieszkanku ale zaczynamy budować dom na naszej działce (sprawy papierkowe w toku). I od kilku miesięcy próbujemy zmajstrować coś :) ale nie wychodzi :( okazało sie że nie mam owulacji, maż w porządku ale u mnie problem. Jestem po pierwszym miesiącu na tabltkach Clo+Pregnyl i i tak nie wyszło....tak więc nie ma co odkładać. Myśleliśmy że będzie ot tak hop siup i do przodu.A chcieliśmy pierwsze teraz a nastepne za jakieś 5 lat... To wcale nie prawda ze mało która rodzi w wieku 25 i wcześniej. byłam w szpitalu i na poradni preluksacyjnej było 70% mam poniżej 25rż. Dam sobie palce uciąc za to nawet!

Gość Mała czarna kawka 22
Ambaje83 dobrze powiedziała. Ja wiem że jak budowa domu ruszy w podskokach to dużo kasy pójdzie. Jezdze oplem astrą z 2000r. Też trzeba będzie zmienić (choć to w spadku od taty-nigdy nie bity:D)-mam nadzieje że z rok pojeździ bo żal sie rozstawac...-gaz nas kosztuje tylk 70zl/msc. A to ja mam prace na umowo zlecenie i mnie zwojnią-za to mąż jest inż. budowy-za rok kierownikiem jak zrobi uprawnienia do konca :). Więc prace ma dobrą a nawet jak nie ta to zawsze inna sie znajdzie... W dzisiejszych czasach nie ma nic pewnego. Zwłaszcza jak ktoś ma problem z poczęciem :( i nie chce być 40 mamą ktora prowadza swoje dziecko do przedszkola. Poprostu wolimy z moim M tak. I uwierzcie nie łatwo sie było zdecydować. I moze nie stać nas będzie na wakacje na krecie 2tygodniowe ale-czy bałtyk na tydzień nie starczy :)??

mała czarna ja też brałam clostybegyt, zaszłam w pierwszym cyklu monitorowanym ale niestety poroniłam.. ale to były moje uwarunkowania.. życzę ci wszystkiego dobrego.. z tym zachodzeniem to jest różnie.. znam przypadek gdzie dwoje ludzi dorosłych nie pracuje, jest na utrzymaniu rodziców i decyduje się na dziecko.. to skrajna nieodpowiedzialność.. ale jesli wiem, że kłopoty są przejściowe i że stan ciąży zmobilizuje mnie do walki to działam.. jak zaszłam w ciążę pierwszą to sprzedałam laptopa i kilka innych zbędnych rzeczy by wyprawkę zrobić i dałam rady.. potem już jakoś poszło..

Gość asdfghhjklop
namawianie kogoś na dziecko jest prostactwem już samo w sobie nie doszukuj się uzasadnienień jedni naprawdę są szzcęśliwi, iini są uwiązani i czyjaś wolność im ptrzeszkadza, inni chcą mieć znajomych w takiej samej sytuacji co oni itp. to tylko wasza sprawa i żadnych komentarzy nie słuchaj:)