Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koala 44444

Badania genetyczne w ciązy - proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Koala 44444

Witam jestem młodą przyszłą mamą. Jestem w 8tyg ciąży. Na pierwszej wizycie dostałam skierowanie na badania (krew, mocz) i miałam robione usg. Byłam dziś na kontroli, lekarka nie zbadała mnie tylko sprawdziła wyniki badań i pozadawała pytania odnośnie mojego stanu zdrowia. Na koniec wizyty wysłała mnie na badanie genetyczne i w stresie zapomniałam zapytać po co. Mam 18lat na co te badania genetyczne?? To profilaktyka? Każda ciężarna je robi czy to może oznaczać że coś dolega dzidziusiowi??

Gość fasola groch
robi się pomiędzy 11 a 13 tygodniem usg na którym mierzy się przezierność fałdu karkowego i sprawdza czy jest kość nosowa.

Badanie genetyczne tzn. usg czy usg i test Pappa? Co lekarz napisał na skierowaniu? Badanie usg genetyczne pozwala wykluczyć choroby genetyczne. Przebieg badania jest taki jak normalnego usg- ja miałam przez powłoki brzuszne i dopochwowo. Lekarz ocenia rozwój dziecka i tak jak ktoś napisał jw. ocenia wskaźniki, które mogą świadczyć o chorobie genetycznej. Teraz te badania są coraz bardziej powszechne. Nie martw się tym, że dziecku coś jest- badania takie robione są przy ciążach prawidłowo rozwijających się i nawet wtedy gdy nie było w rodzinie chorób genetycznych. Po badaniu, jeśli wyniki będą ok, będziesz przynajmniej spokojniejsza o siebie i dziecko :)

Gość Koala 44444
i to jest to badanie genetyczne??

Gość Koala 44444
dzieki yen. myslalam ze to robi sie jakies specjalne badania procz tego usg

Poszukaj w sieci, jest dużo informacji o usg genetycznym. Oprócz usg genetycznego niektórzy robią test Pappa, pobiera się krew i porównuje parametry biochemiczne z parametrami z usg genetycznego. Ale szczerze mówiąc lekarze w tak młodym wieku i przy braku obciążeń genetycznych w rodzinie rzadko go zlecają. Najlepiej byłoby zadzwonić do ginekologa i upewnić się czy ma być samo usg czy również test pappa