Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 100%...............

Ciemiączko

Polecane posty

Gość 100%...............

Moja córeczka ma 2,5 misiąca.. od jakiegoś czasu schodzi jej skórka z główki tzw w miejscu gdzie ma ciemniączko. Ale zauważyłam że ostatnio ma dziwny zapach czy to jest normalne???

Gość 100%...............
bardzo proszę o jakąś odpowiedz na temat tego ciemiączka

Gość ccccccp1
a może to ciemieniucha?

Gość ccccccp1
mi sie wydaje, ze to ciemieniucha. Ale nie wiem, bo moje nigdy nie miało.

Gość ccccccp1
upppppppppppsssss no pomózcie dziewczynie!!! :)

Ja myślę, że to może być ciemieniucha. Jeśli przypomina to łupież, to stawiam właśnie na to. Moja córka przechodziła ciemieniuchę i to dosyć mocno. Wyczesywałam to miękką szczoteczką, ale zanim to... na pół godziny przed kąpielą wysmaruj dziecku główkę oliwką i załóż czapeczkę, później umyj włoski, ale spłukuj główkę czystą wodą, nie tą z kąpieli i później wyczesuj delikatnie, po kilku dniach zniknie - to rada, którą znajdziesz w wielu miejscach w sieci. Ja oliwkę stosowałam 2 razy. Potem wyczytałam gdzieś że najlepszy jest szampon Bambino i to okazało się najskuteczniejsze. Jest też coś takiego jak Olejuszka na ciemieniuchę do kupienia w aptece, ale w większych przeze mnie przeczytanych przypadkach bardziej zaszkodziła niż pomogła. Teraz moja córa ma prawie 6 miesięcy, ale w miejscu ciemączka nadal to jest, gdyż boję się tam to wyczesywać. Mam nadzieję, że trochę pomogłam :)

a może to wygląda tak? http://www.google.pl/imgres?q=ciemieniucha+u+niemowl%C4%85t&hl=pl&safe=off&sa=X&gbv=2&biw=1366&bih=656&tbm=isch&tbnid=W2mweMNDueiQuM:&imgrefurl=http://fajnamama.pl/ciemieniucha-u-niemowlat/&docid=yVNireQ6NW97qM&imgurl=http://fajnamama.pl/img/artykul/15/ciemieniucha-u-niemowlat_147_298x500.jpg&w=200&h=200&ei=yS4XT7_NNMjW8gOMtJjOAg&zoom=1 jeśli tak to ciemieniucha,nic groźnego.Mój synek też miał ale udało mi się to dziadostwo zniszczyć. Z tego co wiem to ciemieniucha mojemu małemu nie pachniała...

Gość 100%...............
no tak zle napisalam chodzilo o ciemieniuche.. tylko czemu to ma taki brzydki zapach ??? ;/

Gość Mama Nasturcja
udaj się do pediatry, syn miał tak samo ogromną ciemieniuchę. Najpierw wyczesywałąm, smarowałąm oliwką przed snem i czapeczka na głowę, ale średnio pomagało. Lekarz przepisał nam maść robią ją w aptece, kosztuje 5 zł - a bez recepty ok 80 pln ( ! ! ! ) i jest świetna, pomogła od razu, kilka dni i problem się skończył i już nie wróciło dziadostwo. powodzenia!

Gość Mama Nasturcja
aha i dostaliśmy jeszze jedną radę od lekarza - żeby nie myć główki szamponem z rumiankiem! (nie wiem czemu,) ale tak poradził i się dostosowaliśmy i było OK :-)

ja myłam normalnie szamponem, ale odrazu jak zauważyłam to zaczęłam mu to obficie smarować oliwką i delikatnie zdrapywać.ale u mojego małego to było wielkości 2,może 3 cm, i tak jak mówie zaraz jak zauważyłam to zaczęłam to niszczyć.Więcej się ciemieniucha nie pojawiła.

Gość Killme
Mój mały miał okropną ciemieniuchę, jest specjalny żel,ale nie pamietam nazwy coś na bacie mocznika. Smarowałam to głowę przed kąpaniem a w czasie kąpieli delikatnie wyczesywałam. W ciągu dnia też natłuszczałam głowę i wyczesywałam.

Gość 100%...............
dzieki za rady :)