Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość winterbeauty

Akademik!!

Polecane posty

Gość winterbeauty

Witam, w tym roku wybieram sie na studia i chcialabym sie dostac do akademika w poznaniu. mam koelzanke ktora tez idzie na UAM. Zastanawiamy sie czy jest mozliwosc dostania przydzialu w akademiku razem? Czy tak jak Cie umieszcza tak jestes..

Gość gadaj z kierownikiem
zadzwon i zpaytaj czy jest taka mozliwosc

Gość pewnie ze jest
w akademikach kul czy umcs wiem że się da więc na uam też to na pewno możliwe :)

Powolutku, z tymi robalami to przesada, mieszkam w akademiku UAM-u i to nie tym najnowszym i da się żyć. Czasem trzeba mieć tylko mocne nerwy do stanu łazienki, czy kuchni. A jak kierownik jest ok, to wiele da się załatwić, m.in. wspólny pokój z koleżanką, ja dałam radę.

Gość winterbeauty
Wielkie dzieki za odpowiedzi, duzo dla mnie znacza, bo na mieszkanie mnie nie stac, a jak mialabym z jakimis imprezowiczami skonczyc to nie wiem jak oni by mnie zniesli. Jako trudna osoba musze sie trzymac ludzi ktorzy mnie toleruja :D Kolezanko z UAMu jak wyglada akademik i jak wygladaja ceny jesli mozna spytac ?

Mieszkam w akademiku, gdzie za pokój 3-osobowy płacę 330 zł, w tym mam 100MB internetu. łazienki wspólne. Umywalka w pokoju (nie we wszystkich pokojach są, np. w 2 - osobowych). Jest to cena dość średnia, ale nie daję gwarancji, że od nowego roku akademickiego nie wzrośnie trochę, bo jednak zmieniły się ceny za prąd i takie rzeczy. A i jest kaucja za pokój, równowartości jednego czynszu. W "Zbyszku", czy "Jagience" ceny krążą w okolicach 400zł +, ale i standard mieszkania wyższy. Najgorszej kondycji jest "Hanka", szkoda tam mieszkać... Cena niższa niż u mnie, ale dopłacasz za internet, w dodatku słabszy.

Wybacz, że nie podaję nazwy swojego akademika, ale nie wiem, jakie osoby siedzą pod tymi nickami. :)

Gość winterbeauty
Spoko rozumiem :D Na pewno ceny beda wyzsze, bo co roku podnosza.. Pomaluja sciany i chca 50 zł wiecej. Ale i tak warto przezyc w akademiku chociaz rok :D

Gość teraz ja!
Alexis89 - to pozostaje już tylko "Babilon". Chyba, że w Jowicie są takie ceny i warunki, jakie opisujesz;)

Niekoniecznie co roku są wyższe, aktualnie to drugi rok z rzędu w moim akademiku cena jest ta sama. Jowitę zamieszkują głównie Erasmusy.

Gość winterbeauty
A jak wyglada skladanie papierow? jestem kompletnie zielona jesli chodzi i studia i akademiki :D Zdawalam mature rok temu ( obowiazkowe + biologia R, chemia P i polski R) ale chcialam sobie zrobic rok przerwy, bo musialam uporzadkowac zycie i podczas tego okresu zdecydowalam sie na psychologie, dlatego podnosze wynik z matury i mam nadzieje ze sie uda. Macie moze opinie o tym kierunku przy okazji zycia w akademiku?

co wy chcecie od hanki :D tam jest klimat! :D:D brat tam mieszka, bylam pare razy u niego i jest fajnie :D ale fakt z internetem jest lipa

Składanie papierów o akademik to droga przez mękę... Ja zawsze idę do dziekanatu spraw bytowych po formularze i dokładne wypytanie, jakie mam dokumenty podstawowe przynieść i dodatkowe, kosmiczna biurokracja. Siostra współlokatorki studiuje psychologię, mam teraz dużo nauki, ale chyba jest zadowolona...

Gość winterbeauty
Tam zawsze jest duzo papierkow, wiec jestem na to nastawiona :D Dzieki za odpowiedzi, mam nadzieje ze psychologia okaze sie tym czego szukam, bo nie pasuje mi za bardzo bycie wiecznym studentem :D Moze sie kiedys spotkamy w jednym z poznanskich cudownych akademikow :D

Może, ale ewentualnie w przyszłym roku, bo będzie on moim ostatnim :) jestem już na czwartym :P

A ja mam takie zapytanie bo też od tego roku zaczynam studia i chciałabym mieszkać w akademiku przez rok. Jak to jest z tymi łazienkami? :P zawsze są wspólne gdzieś na korytarzu, czy w pokojach też tylko trzeba za nie więcej dopłacić?

Gość winterbeauty
No to jest szansa, bo ja wtym roku jestem pewna ze bede studiowac, a jak sie nie dostane na psychologie, to na cos innego, wiec spoko :D Troche drogo sie zrobilo w tych akademikach, jak czytalam komenatrze z 2008/2009 to nawet kolo 280 mozna bylo sie w 3 zakwaterowac..

Gość winterbeauty
No to jest szansa, bo ja wtym roku jestem pewna ze bede studiowac, a jak sie nie dostane na psychologie, to na cos innego, wiec spoko :D Troche drogo sie zrobilo w tych akademikach, jak czytalam komenatrze z 2008/2009 to nawet kolo 280 mozna bylo sie w 3 zakwaterowac..

Gość hduegdiadbgybc
na prawde tak drogo w akademiku, a stypednia ?

Gość hduegdiadbgybc
Haluuuuuu !!! Jest tu jeszcze ktos ?

W UAM-owych zaczyna się robić drogo, bo ceny za opłaty wzrastają, a i studenci niszą wiele, to konieczne są remonty. Co do stypendium to z roku na r ok jest inaczej, bo dużo zależy od tego, jakie masz dochody. Jednak jest z tym dużo papierologii, a i zwlekają z wypłatami na początku roku.

Gość winterbeauty
Jest coraz drozej, jak widze 430 zł na pokoj to jak na akademik to na prawde duzo. Fajnie, ze łazienka w pokoju, albo na dwa pokoje, ale nikt nie idzie do akademika po luksus.. Osobiscie nie mam innej opcji jak tylko akademik, mam daleko i nie sram pieniedzmi.. Juz bede miala problem zeby 400 zł zdobyc, a co dopiero dalej.. Sieciowka, jedzenie, ksero. Jak w ogole przydzielane sa akademiki, do wydzialu? Chce studiowac psychologie ( wiem, humanistyczne bez psyszlosci, ale na prawde sie nadaje i wychodze z zalozenia ze jak ktos chce to da rade) a moja kolezanka japonistyke. Chcemy razem zamieszkac, bedzie ciezko i duzo kombinacji?