Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyatającaaaaaaaaa

błagam pomóżcie ! jak sie liczy rotację zapasów w firmie ???

Polecane posty

Gość pyatającaaaaaaaaa

w necie jest dużo wzorów , ale nie ogarniam . Potrzebuje info , czy biorę stan magazynu na koniec roku i dzile przez wszystkie przychody na koniec roku ? Czy robie to wartosciowo czy ilosciowo ?

Wartość magazynu na koniec roku dodajesz do wartości na początku i dzielisz przez 365. Podobnie obliczasz wskaźnik rotacji należności czy zobowiązań. Oczywiście ilościowo się tego nie robi, bo jaki mam sens dodawanie koni do słoni, jak mawaiła moja nauczycielka z matematyki gdy ktos dodał x do y. ;)

Gość pyatającaaaaaaaaa
dzięki za odpowiedź . ale napaweno dodaje ? przecież np. jezeli na poczatek roku 2011 miałam stan magazynu 900 tyś , a na koniec 2011 roku 800 tyś , to w tych 800 tyś mogą być towary które były już w tych 900 tyś z początku roku , to nie obliczam tego podwójnie ? Nie musze tutaj sprzedaży brać pod uwagę ? Bo chyba dobrze że utrzymuję stan magazynu na tym samym poziomie ? A jakbym dodała 900+800 , to wskaźnik wychodzi mi bardzo wysoki bo 4,65 .

Wskaźnik rotacji zapasów informuje o tym, ile razy w ciągu roku posiadane przez jednostkę zapasy zostały przekształcone w wyroby gotowe. Jest to wskaźnik określający efektywność wykorzystania zapasów. Wskaźniki rotacji zapasów = przychody za sprzedaży / stan zapasów

Gość pyatającaaaaaaaaa
czyli muszę przchody netto na koniec 2011 podzielić przez stan magazynu na koniec 2011 ? Tak ?