Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pawłowa Mama

Autyzm

Polecane posty

Gość mama dwulatka 2011
dzieki dziewczyny za odzew. ribalowa diagnoza funkcjonalna w prodeste to koszt 950zl jak dobrze pamietam. ale na taka kwote mnie stac wiec musze zadzwonic do nich i popytac. do opola mam ok 50km wiec to niewiele mamaT wiesz ja u synka od dawna podejrzewam alergie na "cos" ale nikt nas nigdy nie pokierowal. synek w wieku 4 miesiecy mial wysypke podobna do skazy bialkowej (pojawiala sie tylko na klatce piersiowej i ramionach w postaci suchych plackow) jednak dwoch pediatrow stwierdzilo ze to nie skaza. od dawna walczymy z wysypka na nozkach w postaci pokrzywki, dostajemy rozne masci sterydowe, ktore nic nie pomagaj. Obstawiam wlasnie alergie na gluten lub candide i wlasnie w najblizszym czasie zamierzam go zbadac pod katem kandydozy

Gość ogryzekogryzek
za nami dzwonią non stop o szczepienie zaległe i nie wiem jak się wykręcić, boję się tego bo po ostatnim szczepieniu mały cofnął się w rozwoju bardzo

mnie juz dali spokój ze szczepieniem,tzn ze starszym Igorem,mlodszy ma zaległe z lutego,ale ciagle cos,katar,angina itp.... Pielegniarka zna historie Igorka ze szczepieniem i wie,ze juz GO na NIC nie zaszczepie........

Gość ogryzekogryzek
zaszczepiłam, zobaczymy...

Gość ogryzekogryzek
na razie nie :)

Gość ogryzekogryzek
dziewczyny co tu tak cicho? co ze spotkaniem?

hej:)ja zabiegana ,Igor idzie do przedszkola [rywatnego z oddzialem integracyjnym:) 150m od domu:) SI,logopeda,psycholog,wychowawca-oligofrenopedagod, 13 dzieci +moj Igus,jestemw niebowzieta;) dzis byl na zajeciach adaptacyjnych,poleciał chetnie;) Tego mi było trzeba-oczywiscie za darmo,bo ma orzeczenie:D

Gość ogryzekogryzek
no to gratuluje, oby było fajnie, mój młodszy idzie do zwykłego i wiem że bezie okrutny cyrk, on się przez 2 mce zrobił taki dzik, ze na placu zabaw płacze jak dzieci są za blisko :/ starszy do integracyjnego ale ja mam mieszane uczucia, nie wierzę w żadnych specjalistów w przedszkolach to jest wielka ściema, za to jestem wściekła bo drogowcy chyba za mną chodzą i podpytują jakie mam plany, jak woziłam Tadzia na Ligotę to tam były ciągłe zwężenia remonty i korki, teraz rozgrzebali główna ulice na Kostuchnę i znów będę jeździć godzinami wrrr pod przedszkolem młodszego zamknęli drogę osiedlową i nie ma nie tylko jak dojechać ale jak wejść do przedszkola, jak kurde przez 5 lat jak tu mieszkam nigdy nic nie remontowali to teraz się zabrali i pewnie przez rok będą robić bo tak było na Ligocie jak zamknęli drogę (ślepą) do przedszkola to robili od sierpnia 2012 do czerwca 2013 :/

Gość ribalowa
My wracamy jutro do domku. Wakacje byly intensywne a moj maly jest taaaki r***liwy ze jestem zmeczona:) moja cora zaczyna zerowke szkolną a Pitus jeszcze rok w domu..ma 2 lata i 5 miesięcy jest taki maluutki wzrostem ze ludzie pytają czy ma rok..no i szczatkowa mowa..ale jest kochany przywiazany mądry duuuzo rozumie ladnie się bawi ciekawski pomyslowy...no i lobuziak. Musze cwiczyc język bo jest malo sprawny ale to truuudna sprawa. Najlepiej mu idzie lizanie lodów;)

Gość też mama dwulatka 2011
mamo dwulatka - mamy dzieci w jednym wieku, ja jestem po diagnozie darmowej tu masz link http://www.pstb.org/pomoc.php zgłoś się tam, gdzie Ci najbliżej. Jestem bardzo zadowolona.

Gość plamiasty
Mój Filip też ma dziś debiut w przedszkolu integracyjnym. Trzymam kciuki za nasze dzieciaki!

Jaki ruch się tutaj zrobił? Znowu nam się zacznie, no nie? Moje dzieci ostatnio się pochorowały. Nagły atak alergii, myślałby kto? 3 lata temu robiłam im testy i nic nie wyszło. Przedwcześnie się cieszyłam, bo ja jestem mega-alergiczka, mój mąż też :O Moje dzieci przez wakacje odżyły. Synowi z ZA trochę się poprawiło ze snem i z apetytem, co mnie cieszy. Widocznie brak stresu związanego ze szkołą tak na niego podziałał. Gorzej z zachowaniami impulsywnymi. Kilka dni temu uderzył w tyłek pewną panią w sklepie "bo za wolno szła" :O Ja tego nie widziałam, sam przyszedł mi powiedzieć, przeprosiłam tę panią, ale cóż.... nie mam pewności, że nie będzie tak więcej robił. Chociaż wie, że źle postąpił. Ogryzku- pocieszę Cię, że z tymi robotami drogowymi to tak wszędzie, gdzie by się człowiek nie ruszył. Za to u nas w zeszłym roku nie było dojazdu do szkoły. W tym roku kopią gdzie indziej :P

Gość ogryzekogryzek
hej my po 1 dniuw pzredszkolu, u Tadzia jest jak jest bez zmian, tadek ogólnie nic nie wie o niczym :D a Pzremek nie sikał cąły dzień i zesikał sie popoludniu na mój widok, rano oczywiście histeria płacz, ciekawe jak będzie jutro :)

U nas tez niezle,Igus zostal chetnie,bawil sie. pierwszy miesiac bedzie obserwowany i potem Panie dostosują mu plan zajęć do jego potrzeb. ale nie moze byc dobrze,mlodszy dzis goraczkowal a Igorek juz ma katar;(...

Gość gość
Hej,czytam was czasami i trzymam kciuki by wasze dzieci robiły postępy. Nie myślałam ze mnie to bedzie kiedyś dotyczyło mnie czy bliskich a jednak się zastanawiam czy syn szwagra nie ma cech autystycznych.widze go rzadko wiec trudno powiedzieć czy coś mu dolega czy jest ok.jesrem nauczycielka i juz raz w grupie miałam dziecko z objawami autyzmu i potwierdzily się moje podejrzenia,mial 3 lata. Mam pytanie czy nie które zachowania małego-zaraz napisze jakie są niepokojące? Ma 18 miesięcy,siedzi godzinami przed tv,ciągle chodzi wszędzie,nie mówi po swojemu,nie je sam,nie daje znać czy chce coś,np pic lub jeść,bawi się telefonami a zabawki nie istnieją,nie wie do czego są,nie pokazuje palcem,nie robi pa pa,nic nie robi,ciagle chodzi i omija wszystkich,jak go rodzice wołają czy ktoś to nie reaguje.zastanawia mnie ze nie widziałam sytuacji by się zatrzymał a oni by cis mu mówili czy tłumaczyli. W biegu robią wszystko,karmią,zmieniają pieluchy itd. mam 14 miesueczna córkę i ona normalnie z nami się komunikuje,patrzy i pokazuje,gada,wszystko robi,przyniesie i widac różnice ogromna miedzy tamtym. Nie wiem czy coś zasugerować rodzicom,moze on jest zdrowy tylko nie nauczony albo coś,bo mama jego,mało z nim rozmawia i nic mu chyba nie czyta. Aha i lubi bawić się w samochodzie ale tak bezmyślnie chodzi po nim a moja to oatrzy,ogląda wszystko,inaczej po prostu. Moze poczekam z pol roku i jak dalej tak bedzie to coś powiem bo oni nie widza nic,cieszą się jak siedzi bez ruchu i gabi się w tv....

Gość plamaisty
U nas w przedszkolu super! Mały wczoraj nie chciał wracać do domu! Jest w grupie 2,5 latków, w któraj jest 12 dzieci, w tym 2 z orzeczeniami - mój autystyk i chłopczyk z zespołem downa. Przedszkolanki niedowierzają w naszą diagnozę bo mały jest bardzo komunikatywny, zaczepia inne dzieci, przytula, daje cześć, puszcza buziaki.... Wczoraj podczas leżakowania gdy się obudził, to chodził po sali i zaglądał do innych, śpiących dzieci i głaskał je po główkach. Jest najmłodszy w grupie i panie boją się, że będą go rozpieszczać!!! Gościu! Delikatna sugestia na pewno nie zaszkodzi. Nie wprost, że to może autyzm ale propozycja wizyty u psychologa w związku z tym jego pobudzeniem ruchowym, z brakiem reakcji na imię....Myślę, że byłaby wskazana.

Gość ogryzekogryzek
plamiasty to u nas tragedia :/młody wcale nie chce tam iśc jest ryk płacz i odwrót, wczoraj był cały zasikany :( nie chce jeść ani pić bo sie boi ze bedzie mu się chchiało siku w dodatku jets jednym ze starszych w grupie a jako jedyny nie mówi nic :/ jestem podłamana po zebraniu ale mam nadzieję, ze jakoś sie pzryzwyczai i będzie dobrze

Gość plamiasty
Współczuję! Może to tylko trudne początki, przejściowe kłopoty z aklimatyzacją, pozna dzieci i się przyzwyczai. Trzymam kciuki!

Gość ribalowa
Plamiasty to ekstra:)))) oby tak dalej!!!! To teraz nie bedzie jak sie spotkac kurcze skoro maly w przedszkolu;) ogryzku to frustrujace dla malego ze nie mowi i pewnie stad ten stres..miejmy nadzieje ze sie szybko zaadaptuje!!! Gościu niech sie zgłoszą do specjalisty od autyzmu bo pptwierdzi jesli cos jest na rzeczy albo zaprzeczy.polecam synapsis.szkoda czekać

Gość plamiasty
Mój mały do przedszkola chodzi na razie trzy dni w tygodniu więc jesteśmy otwarci na kolejne spotkania. Może gdzieś w plenerze póki jest jeszcze ciepło?!

hej:) U nas tez ok.dzis nie chcial wyjsc z przedszkola,Pani mowila,ze ladnie powtarzał swoje imie,lgnął do dzieci,bral udzial w zabawach,wiec jestem dobrej mysli...dzis ide na spotkanie z terapeutka Si,bedzie mial wstepną diagnoze i w przedszkolu zajecia Si i Oligofrenopedagogiem:) gorzej z jedzeniem;/ dzis wylał pani zupe,bo nie chcial jesc...:( straszny niejadek..... Gosciu ja tez mysle,ze delikatna sugestia nie zaszkodzi.... Mnie tez tak kolezanka na samym poczatku poruszyła.....

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Zasugeruje ze warto sprawdzić czemu tak się zachowuje ten mały,pozdrawiam

Gość ogryzekogryzek
ja jestem zrezygnowana przedszkolem, on ma cale jajka odparzone od tego sikania :/ co będzie dalej aż strach mysleć :(

Cześć dziewczyny! Mój synuś ma zajęcia rewalidacyjne od wtorku. Jestem zadowolona, bo pani inaczej go teraz traktuje (dobrodziejstwo indywidualnego kontaktu!) i rzeczywiście bardzo się poprawił. Nawet napisał swoje pierwsze opowiadanie, czego bardzo nie lubi. Pani była pod wrażeniem, ja też. Załatwiam teraz orzeczenie o niepełnosprawności, idzie jak po grudzie :P Plamiasty- jak nawiązuje kontakt, to super :) Może się okaże, że to jednak nie ZA? Do kiedy on ma orzeczenie? Ogryzku- straszne z tym małym :( Może jednak lepiej byłoby zakładać mu pampersa? Czy panie go przebierają jak się zesika? Jeśli nawet, to chyba nie od razu jak jest odparzony :O

Gość gość
ofgryzku, tAK NIe może być!!! Musisz porozmawiać stanowczo z panią, nie moze być tak że dziecko jest odparzone to jest przeciez męczarnia dla niego potem. TRagedia coto sie dzieje!!

Gość ogryzekogryzek
mamo Aspika pampers odpada bo on nie zalozy pampersa a nawet jak na sile bym mu zalozyla pieluche to on nie zrobi do pieluchy, mc temu pzrerabialam taka sytuacje przed wejsciem do smaolotu chcial siku zalozylam mu pampers i 2 godz lotu utrzymal i zsikal sie dopiero an nocnik jak juz wysiedlismy z samolotu :/ poza tym w pzredszkolu nie ma dzieci z pielucha juz kilkorgu podziekowali, niestety mojemu tez chyba podziekuja bo nie umie sie przystosowac, pani dyrektor jets nauczycielem jego grupy i absolutnie zabronila nocnika, pzrebierac go pzrebieraja ale wiadomoz e te dzieic na arzie wrzeszcza i trudno jest ogarna 25 dzieic w 2 osoby wiec pzrebieraja rzadko :( na razie nie wiem co robic bo wiem ze on nie bedzie cchial chodzic do pzredszkola przez to sikanie :(

Gość plamiasty
Mam wrażenie, że mój mały nadrabia tym, że jest kumaty i bystry. Mamy jednak problemy z kontaktem wzrokowym, strasznym pobudzeniem i mową. Chociaż z perspektywy trzech miesięcy mowa poszła bardzo do przodu. Jesteśmy teraz na etapie pytania: ko ko?, czytaj: co to? A pyta o wszystko!!!! Diagnozę-autyzm dziecięcy ma od maja, a orzeczenie dostał w czerwcu na dwa lata. Ogryzku- nie rozumiem waszego przedszkola. Czy to przedszkole jest dla dzieci, czy dzieci dla przedszkola? To oni powinni wam pomóc w przystosowaniu Małego, zrobić jakieś odstępstwa i zadbać o Jego komfort psychiczny. Bo na razie to macie koszmar z tym przedszkolem! :(