Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A czy przy takiej

REWOLUCJA W ODCHUDZANIU -DIETA LCHF

Polecane posty

Gość A czy przy takiej

Nie rozumiem dlaczego w Szwecji ta dieta bije furore od 2004 roku , chudna mlodzi i chudna starzy ... a u nas nikt nie wierzy w diete optymalna dr.Kwasniewskiego , wszak to ta sama dieta .Tak ciezko uwierzyc ze to nie od tluszczu sie tyje lecz od weglowodanow , jednak w Szwecji uwierzyli ,nie ma dnia by nie bylo informacji o tej diecie w telewizji czy w gazecie , dzisiaj jest np .100 stronnicowy dodatek w gazecie a wieczorem bedzie debata w telewizji .Dieta robi furore bo nie tylko jest skuteczna w odchudzaniu ale tez leczy z cukrzycy i z kamieni w woreczku zolciowym (i wielu innych chorob ) .A o to facet ,ktory schudl 89 kg: http://www.youtube.com/watch?v=G_Q5AVFJo0U&feature=relmfu

Gość tak czy nie.......888
bylam na takiej diecie- tylko ze to byla dieta atkisna,czyli na jedno wyszlo- wysokotluszczowa , niskoweglowa. w ciagu 2 miechow udalo m isie schudnac tylko 2 kilo ,przy czym chodzilam na aerobic 3 razy w tyg. i przez periwsze 6tyg. trzymalam sie wszystkich zasad diety!!!!czulam sie swietnie ale schudlam bardzo malo wiec jako dieta na ''schudneicie'' to najwidoczniej nie dziala u kazdego.

Gość co na to wskazuje
Ja na tej diecie przytyłam niestety. Ale może to dlatego ze jadam malo węglowodanów na co dzień i moją zmorą sa właśnie tłuszcze czyli kabanosy, majonez itd. To od tego tyje, a skoro tyje to znaczy ze nie tylko od węglowodanów można przytyć.

ja akurat jadlam duzo ryb i warzyw. i co???? efekt znikomy.

Gość A czy przy takiej
Czasami jest trudno wyczuc ta granice kiedy juz jestesmy najedzeni , ja tez robialm bledy na tej diecie bo dodaj smietane ,troche tu ,troche tam ,latwo przecholowac z tluszczem a wiadomo ze organizm nie poradzi sobie tez z niewiadomo jaka iloscia tluszczu . Dlatego dr Dahlqvist dla tych co nawet na tej diecie maja problem ze schudnieciem zaleca trzymanie sie proporcji 80 g bialka na dobe ,80 g tluszczu i 20 g weglowodano ( czyli o wiele mniej tluszczu niz zaleca dr Kwaniewski ) , a przekladajac to na kalorie wychodzi okolo 1150 kalori przy czym nie chodzi sie glodnym tak jak na diecie 1000 kcal bo jedzac wmiare tlusto jestesmy dluzej syci. Dr Dahlqvist zaleca tez by testowac indywidualnie ile potzrebujemy tluszczu by nie chodzic glodnym a waga spadala .

Gość A czy przy takiej
A ilosc bialka ,tlusczu i weglowodanow w naszej diecie mozna wyliczyc za pomoca kalkulatora optymalnego .

sorry ale atkins tez wprowadza ograniczenia. np. mozna tylko 1 lyz. majonezu na dzien o ile dobrze pamietam ,i np. tylko 10 orzechow,a nie ile wlezie etc. a 20g wegli to jest ZAEJBISCIE malo i trudno wytrzymac dlugo i poza tym to MALY WYBOR w uropzmaiceniu sobie dan, bo masz do wyboru tylko jajka,mieso ,niektore warzywa (i one tez maja weg, wiec trzeba sobie to poobliczac i ograniczac- i warzywa to wlasnie beda glownym jak nie jedynym zrodlem wegli)i ser . a problem polega na tym ,ze jakby bylo tak latwo zyc bez wegli to kazdy bylby szczuply,ale sa slodycze, chipsy, bulki, makarony itd. i jak dlugo mozna zyc nie jedzac ich i sie NIE MECZAC??

Gość A czy przy takiej
To nie jest tak ze sie je boczek w nieograniczonych ilosciach na tej diecie i popija smietana ,chodzi tu o to by nie bac sie tluszczu i jesc w miare tlusto , by najesc sie w miare do syta i nie odczuwac glodu .Chodzi o to ze nie jedzac weglowodanow (chleba ,cukru ,ziemniakow ,maki,makaronu,ryzu ) zastepujemy wieksza to jedzac bardziej tlusto niz zwykle po to by organizm czerpal energie z tluszczu a nie z weglowodanow .Czasami moze potrwac to ze dwa tygodnie zanim organizm przestawi sie na korzystanie z tluszczu jako zrodla energii. Z warzywami tez nie mozna przesadzac ,je sie tylko te co rosna nad ziemia .Z owocow nalezy zrezygnowac ,bo sa one naturalnymi sklodyczami , witamine C mamy w warzywach , a reszte potzrbnych witamin do zycia znajdziemy w zoltku jaja ,ktorych nalezy spozywac duzo na diecie jako najlepsze zrodlo bialka . Na obiad zamiast zeimniakow mozna jesc purre z kalafiora lub z brokolow z dodatkiem masla i smietany .

Gość A czy przy takiej
tak czy nie ....888 jesli sie organizm przestawi na spalanie tluszczu to traci sie chec na slodycze i wszelkiego typu smieciowe jedzenie , bo nie chodzi sie glodnym tak jak na diecie 1000 kcal .Zgodze sie ze na poczatku nie jest latwo , ale tak jak napisalam potem organizm sie przestawia .Ludzie ktorzy pochudli 50 kg na tej diecie mowia ze z czasem mija uzaleznienie od slodyczy i wogole nie ma sie na nie ochoty .Wiem tez ze niektorzy na tej diecie jedza tylko dwa razy ba ...nawet raz dziennie i im to wystarcza .

Gość A czy przy takiej
.

Gość A czy przy takiej
Na tej diecie schudla miedzy innymi Katrin Zytomierska 35 kg ,szwedzka spikerka polskiego pochodzenia .Wlasnie przeczytalam z nia wywiad w dzisiejszym dodatku do jednej z gazet .

Gość pusia42
Niestety wiekszosc ludzi wie,ze dzwonia jednak niewiele - w ktorym kosciele. LCHF (ma forme rygorystyczna i bardziej liberalna) polega na tym by zaspokoic uczucie glodu mniesza iloscia pozywienia przy podobnej ilosci kalorii co przedtem. najwiecej czasu zajmuje uczenie sie,ze mozna dobrze zjesc i tracic na wadze pod warunkiem, ze je sie produkty, ktore zawieraj minimalna ilosc weglowodanow lub bardzo niewielka ich ilosc. Cukry przerabiane sa na tluszcz, organizm potrzebuje wysokiej wartosc poklady energetyczne ,by mogl spalac tluszcz i wlasnie taim zrodlem energii jest tluszcz i bialko. LCHF to nie obrzeranie sie tluszczem to wybalansowane, fantastyczne potrawy bogate w witaminy , tluszcze i bialka. Atkins podobnie jak dieta dr. Kwasniewskiego dopuszczaja spory procent weglowodanow wiec mimo,ze sa podobne nie sa dieta (sposob na zycie) LCHF. Wystarczy spojrzec na liste produktow zalecanych, tych ograniczonych i absolutnie niedopuszczalnych by widziec jasna roznice. Kazdy czlowiek schudnie edzac LCHF wiec nie wierze,ze ktos przytyl albo stracil za malo - nalezaloby zrewidiwac edynie (tak szczerze) co tak naprawde trafia na talerz i w jakiej ilosci...

Gość szczupla inaczej
Witam .Ciesze sie ze znalazlam ten topik bo slyszalam o tej diecie niedawno i bardzo mnie ona zaintrygowala .Narazie przymierzam sie do jej stosowania , czytam ,szukam informacji ale nie ma zaduzo o tej diecie po polsku .Czy ktos moze stosowal ta diete LCHF i moze sie podzielic swoim doswiadczeniem . Bede wdzieczna bo bardzo bym chciala wiedziec czy rzeczywiscie ta dieta przynosi efekty .

Gość szczupla inaczej
Nikt nie stosowal tej diety , poza osobami ,ktore sie juz tu wpisaly ???

Gość jozefa
Witam ja od dzis zaczynam , wczesniej juz stosowalam diete niskoweglowodanowa i czulam sie bardzo dobrze , na rezultaty trzeba poczekac ale taka diete monza stosowac cale zycie , grubasy takie jak ja musza juz cale zycie sie odchudzac.

Gość Quendi
Podzielę się moim doświadczeniem z LCHF. Facet 36 lat 172cm. Rok temu ważyłem 104,doprawiłem się na maksa. Kiedy na nią przeszedłem ważyłem 96 Teraz 75, bez ŻADNYCH ĆWICZEŃ i GŁODOWANIA Musiałem zmienić garderobę, zwłaszcza spodnie. W pasku zabrakło mi dziurek przy skracaniu :-) Nie wierze w żadne diety. Żadne dziwaczne pomysły nie oparte na nauce. LCHF to paleo + tłuste produkty mleczne. To naturalne jedzenie do którego jesteśmy biologicznie stworzeni. W 90% za otyłość odpowiada insulina, wysoki poziom magazynuje nam węglowodany w formie tłuszczy. Nie ważne są wiec kalorie a indeks glikemiczny. Nieprawdopodobne jest to jak znika podjadanie nie mówiąc o obżeraniu się. Znakomita forma żywienia zwłaszcza dla panów. Przykładowy zestaw dnia: Śniadanie 1/2 jogurtu greckiego tłustego + 1 łyżeczka kakao (gorzkie, z małą ilością węglów,Decomoreno odpada ) + 4 łyżeczki wiórków kokosowych Jajecznica na smalcu/maśle może być ze skwarkami lub Bigos Jeśli zauważyliście nigdzie nie pada tu słowo CHLEB. Chleba w domu nie jadam wcale ALE pozwalam sobie na odstępstwo z praktycznych względów, mianowicie do pracy a mam ciężką fizyczną, stojącą pracę zabieram: Praca 2 podwójne kromki żytniego pełnoziarnistego smarowane grubo smalcem/masłem + pełnotłusty żółty ser + tłusta wędlina Obiad: Mięso w każdej postaci pieczone na smalcu + dużo surówki polanej oliwą z oliwek(mi bardziej smakuje od tej z majonezem) Do tego czasem skubnę camemberta, przysmak górski (strasznie tłusty serek), szprotki w pomidorach, makrele wędzona,oliwki z papryką, niekiedy pasztet. Owoce z umiarem. Biorę też tran(omega-3), magnez( bo piję 3-4 kawy arabica dziennie i alkohol, głównie własne wino, rzadziej wódkę, PIWA ZERO) oraz multiwitaminę którą wrzucam do wody/lekkiego kompotu. Imbir do herbaty i kawy. Cynamon do kawy i kompotu.

Gość zew ryczacej gesi
to podobna jest dieta warznywno owocowa dr ewy dąmbrowskiej terz bez cukru mozna jesc a owoce kture maja pestki banan odpada bo nie ma pestek Przykładowy jadłospis: Na śniadanie: szklanka soku pomidorowego lub jabłkowego, marchwiowego, słaba nie słodzona herbata, 2 jabłka, surówka. Na obiad: zupa jarzynowa, kilka surówek, ugotowany burak, ogórek kiszony, sałata, bigos z ka-pusty i pomidorów na ciepło. Na kolację: herbata ziołowa, jabłko; surówka. Szczegółowy jadłospis codzienny jest zamieszczony na końcu książki. W przypadku nietolerancji pokarmów surowych, zaleca się początkowo kilka dni postu o wodzie lub soku na przykład marchwiowym, następnie warzywa gotowane i stopniowe wprowadzanie suró-wek. W razie wzdęć dodawać do pokarmów zmielony kminek z majerankiem lub Raphacholin (sok z czarnej rzodkwi). Zaleca się codziennie spożywać pokarmy, zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek lub chrzan. Czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie niszczą bakterii fermentacyjnych. W czasie kuracji należy spożywać zielone rośliny (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) w postaci soków, surówek. Rośliny te są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (co zapobiega od-wapnieniu organizmu), chlorofilu, dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza. Wolno używać soli z mikroelementami, gdyż jarzyny prawie nie posiadają soli. Jaki jest przebieg kliniczny kuracji warzywno-owocowej? Najtrudniejszym okresem kuracji jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje przestawienie przemian na tory spalania. Niekiedy odczu-wa się osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się rozpuszczone w tłuszczu toksyny (pesty-cydy, leki). Jeżeli nie przerywa się kuracji, to po dwóch-trzech dniach wszystkie dolegliwości ustę-pują. Ważnym problemem są wypróżnienia, gdyż szereg przykrych objawów takich, jak uczucie osłabienia czy głodu właśnie wtedy ustąpią. Jako pierwszy znak poprawy pojawia się lepszy sen, pogodniejszy nastrój i nie spotykana dotąd chęć do pracy. Zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniej-szają się bóle wieńcowe, stawowe, chromanie, stopy stają się cieplejsze, cofają się przebarwienia troficzne skóry, ustępują obrzęki, pojawia się wielomocz. Pot i mocz przybierają przykry zapach, zaś stolec traci przykrą woń. W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości, które miały miejsce w przeszłości. Pojawia się np. ból stopy, która była złamana przed wielu laty, szum w uszach, który występował w wieku dziecięcym, względnie gdy ktoś wcześniej chorował na zapalenie uszu, zawroty głowy analogiczne jak wówczas, kiedy to przebył wstrząśnienie mózgu, obrzęk dziąseł, bóle stawów, niedokrwistość itp.

Gość Quendi
To co opisujesz to kolejna dziwaczna dieta. Jestem przeciwnikiem diet. LCHF to styl żywienia na całe życie a nie dieta na miesiąc czy dwa. Kalorie to nie kalorie. Jest kolosalna różnica w tym jak organizm trawi tłuszcz czy białko a jest węglowodany ze szczególną uwagą na CUKIER. Zdecydowanie radzę poczytać o LCHF

Gość malena /*/
wlasnie usiluje wprowadzic diete paleo , ktora jest bardzo podobna i szukam pomyslow na sniadania- cos poza jajkami i twarogiem, moze ktos stosuj i ma ciekawe propozycje Z tej str podanej wyzej propozycje sniadaniowe wygladaj tak : Jaja na bekonie Omlet Resztki z wczoraj w nocy obiad Kawa ze śmietanką Puszka makreli i jajka na twardo Gotowane jajka z majonezem lub masła Awokado, łososia i creme fraiche Kanapka na Uups chleb Kawałek bardzo cienkie twardy chleb, z dużą ilością masła, serów, szynki, itp. Ser z masłem Jajka, puree z masłem, posiekanego szczypiorku, sól i pieprz Kawałek sera brie i szynka lub salami Wysokiej zawartości tłuszczu jogurt, orzechy i nasiona (i może jagody)

Gość gość
Hej, wydałam ebooka kucharskiego :)) (jak to brzmi) z LCHF, dostępny na stronie empiku, są śniadania. A spróbować polecam na śniadanie śledzie np. po kaszubsku, wiejsku, mniam, ze śmietaną i serem do zagryzania. W paleo nie ma sera. Lepiej LCHF :)

Gość gość
Wyzej padlo pytanie kto jeszcze stosowal te diete. Ja jestem na niej od paru miesiecy i mam na minusie 10kg. To nie jest Atkins, jak ktos napisal - bo u Atkinsa jest duzo bialek a tutaj sa glownie tluszcze, srednio bialek i jak najmniej weglowodanow. Czuje sie naprawde dobrze, wyniki krwi tez sie poprawily i polecam ja kazdemu. Jesli ktos sie boi, ze bez pieczywa nie da rady to po ok tygodni w ogole przechodzi ochota na chleb i inne maczne rzeczy. Tu mozna znalezc troche informacji w j. polskim: http://dietalchf.pl/

Gość ALUTKA68
Witam serdecznie Wszystkich którzy stosują dietę optymalną i Tych którzy się do niej przymierzają.Ja stosuję dietę od 14.09 2013r.i powiem Wam moi kochani,że bardzo mi się ona podoba,lubię jajka,mięsko tłuste polubiłam ,pikę sobie ciasta ,żyć nie umierać,wszystko wolno jeść zachowując proporcję BTW,chlebka sklepowego nie jadam ,ale sobie piekę /zakupiłam książkę kucharską dr Kwaśniewskiego/,a zapomniałam o najważniejszym ,schudłam 6 kg,jeszcze nie robiłam wyników ale zrobię za miesiąc,chciałam dodać ,że wcześniej miałam zgagę,nawet po wodzie,zapomniałam co to zgaga i refluks.Nie namawiam do diety, bo do tego trzeba dojrzeć i samemu zdecydować co chcesz zrobić,czy ważyć 100kg czy może tylko 70kg,czy aż 70 pozdrawiam.

Gość gość
Alutka68 pieciesz ciasta,chleb i nadal chudniesz?Zalozenie diety jest malo weglowodanow wiec czy mozesz zdradzic jak czesto i w jakich ilosciach jesz ciasta i chleb?

Gość ALUTKA68
Dzień dobry wszystkim optymalnym,dawno nie zaglądałam do kafeterii,ale odpowiem z chęcią na zapytanie gościa,a więc co się dotyczy moich wypieków to jem codziennie bo lubię/rolada wg.przepisu dr.Kwaśniewskiego z bitą śmietaną i owocami,pychotka/a chlebuś mi mniej smakuje,ale podjadam do smażonych jajek na bekonie,to już będzie dwa miesiące jak stosuję tą dietę i waga leci,z początki dość szybko 6kg pierwszy miesiąc,a teraz 2,ale zachęcam do kupna książki kucharskiej,jest dość dobrze wytłumaczone o równowadze pomiędzy białkami,węglowodanami i tłuszczami,a jeszcze zrobiłam sobie badania krwi,można powiedzieć ,że są rewelacyjne,kochani przerabiałam w życiu ze sto diet,ale ta naprawdę jest skuteczna i nie jestem nigdy głodna.

Gość elka333
Mam do zrzucenia 10 kg. Musze cos zrobic!!!

Gość gość
na tej diecie to jedyne co jest pewne to chyba z zbytnie obciazenie watroby i jej uszkodzenie...

Gość pp20
@gosc A niby skąd to uszkodzenie wątroby? Możesz wytłumaczyć? Czytałeś coś o metabolizmie tłuszczów?