Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość corobiccorobic

dziecko ssie kciuka co robić ?

Polecane posty

Gość corobiccorobic

hej noja córka ma 6 miesięcy i od jakiegoś czasu ssie kciuka i ile mi wiadomo jest to nie zdrowe. do tej pory jej pozwalałam z nim usypiać ale wiem że byl to błąd. dzisiaj już 1.5 godziny walczymy ;/ jak włoży sobie kciuka od razu zaczyna zasypiać a jak zabiore i dam smoczka od razu płacz co robić ?

Gość kabareton
ja gdzies czytalam ze sie powinno dziecku pozwolic ssac kciuka a pozniej samo z tego wyrosnie. Moj dopiero probuje wlozyc sobie do buzi, ale jeszcze nie umie zassac.

Gość wfejie
moj syn tez ssal w tym wieku i na poczatku zakladalam mu niedrapki i skarpetki na rece ale go to denerwowalo. uzywal kciuka do spania jako uspokajacza;) po pewnym czasie przestalam z nim walczyc. teraz ma 13m-cy i podczas zabawy nigdy nie ssie. wlozy sobie na minutke do buzi przed snem i koniec. dla mnie to nie tragedia. gorzej jest jak dziecko ssie caly czas bo wtedy moga byc wady zgryzu. obserwuj w jakich sytuacjach wklada . czy tylko jak jest spiacy, czy jak placze i jest zdenerwowany albo moze z nudow jak mu sie "grzechotka znudzi". najwazniejsze zeby nie ssal caly czas

Rób wszystko, aby nie ssało kciuka. Moja jak była mała ssała przy zasypianiu. Nie pozwalała by ktoś przy niej był przy zasypianiu i ciężko było ją oduczać. Teraz ma 2 lata i wkółko muszę jej przypominać by go wyjeła z buzi. Już zęby zaczynają robić się krzywe. A cuda typu gorzki paluszek nie działają.

Gość corobiccorobic
ssie tylko wtedy jak usypia albo jak jest śpiąca. A tak to wkłada sobie do buzi również palce jak jej grzechotka albo gryzak upadnie ale nie ssie tylko tak gryzie mamle ale zaraz podaję jej znowu i do buzi ląduje grzechotka a nie palce

Gość corobiccorobic
up może ma jeszcze któraś z was ten problem ?? czy tylko ja ;/ Czytam na innym forum na ten temat ale są podzielone zdania na ten temat jedne mówią aby pozwalać drugie aby nie oj oszaleć można :)

Gość mama sama w domu...
mój synek 2 lata i 7 miesięcy zaczął ssać kciuka jak miał około 3 miesiące ciężko oduczyć próbowaliśmy wszystkiego i płynu na obgryzanie paznokci i kolorować mu palec, bandażować nic nie działa. Najgorzej że ma krzywy zgryz przez ssanie palca.

Gość mama sama w domu...
mój na początku ssał tylko do usypiania a teraz już nawet jak ogląda bajki bierze palec.

Gość corobiccorobic
kurcze to nieciekawie jak tak.. więc drogie mamy co robić aby nie ssała mi córka palca ?

Gość moja ma juz 7lat i wciaz
z tym walczymy nie pozwol aby sie przyzyczajal bo bedzie coraz gorzej

Gość corobiccorobic
więc mam walczyć z nią tak jak dziś 1,5 godziny zanim usnęła bez palca ?

Gość moja ma juz 7lat i wciaz
jedyne wyjscie

Gość lalalalillalla
daj sobie spokój, jak ssie tylko do spania , to ją uspokaja i już.