Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracodawwwca

Pracownica na l4 brała ślub. Mogę ją zwolnić?

Polecane posty

Gość pracodawwwca

Zatrudniam pewną dziewczynę, pracowała parę miesięcy, zaszła w ciążę i od razu poszła na l4. Ostatnio na nk zobaczyłam że brała ślub, czyli skoro mogła się bawić na weselu to i może pracować a nie leżeć na l4. Czy to powód bym mogła ją zwolnić?

Gość okropnosc no... . . .
bycie na L4 z powodu ciazy to co innego niz bycie na l4 z powodu choroby. Poza tym na zwolnieniu na penwo miala zaznaczone, ze moze chodzic a nie ze ma tylko lezec...glupia ejstes wiesz....niby jestes pracodawca a nic sie nie znasz na rpzepisach i zazdrosc az z ciebie kipi.

Gość zielona trawkaaaaaaa
kobieto nie przesadzasz troszke brala slub miala sie na nim nie pojawic troszke zrozumienia

Gość nie bo męzowi
a co cie obchodzi prywatne zycie pracownika??

prosze zatrudnic dziewczyne ktora pisala tutaj kilka tematow nizej ( Ana.84) znam ja i wiem ze Pani/Pan nie po zalaluje decyzji.

Gość to powód żebyś się douczył
z zakresu prawa pracy jeśli chcesz kogokolwiek zatrudniać. Jeśli podejrzewasz, że zwolnienie zostało przez nią wyłudzone to możesz zgłosić swoją wątpliwość do ZUS. Wówczas zostanie przeprowadzona kontrola i jeśli Twoje przypuszczenia się potwierdzą to... i tak nie możesz zwolnić kobiety w ciąży (którą jednak czekają inne nieprzyjemności, więc nie pozostanie bez kary). To tak hipotetycznie, bo wiadomo, że z zatrudnianiem kogokolwiek nic nie miałeś do czynienia.

Gość nie bo męzowi
poza tym jak jest w ciazy to i tak niemozesz jej zwolnic!!!!

Gość przeciez pracownica w ciązy
jest chroniona prawem az do dnia porodu. zalezy który to tydzień ciązy. chyba powyzej 3 miesiąca jest okres ochronny.

Gość nbhkjmuh
o tak ciezarna pracowac siedzac nie moze ale juz wywijac brzuchem na weselu tak :O przez tekie glupie krowy ciezko jest kobiecie prace dostac, bo potencjalny pracodawca juz widzi te straty dla firmy ajk tylko baba w ciaze po umowe zajdzie i zaraz na l4 pojdzie a on jej i zus i skladki i wyplate musi placic i dodatkowa osobe z takimi samymi kosztami zatrudnic :O

Gość pracodawwwca
to mnie wkurza bo pracować nie mogła bo niby ciąża zagrożona, kod na leżenie a na weselu się mogła bawic i leżeć nie musiała. Więc coś nie halo jest. Bo na jej miejsce bym mogła zatrudnić kogoś innego to blokuje etat.

Gość sdfghjkl
na l4 można brac udział we własnym ślubie.To jest wyjatek i pewnie pracownica o tym wiedziala.

Gość nie bo męzowi
zalezy jaka umowa, 3 miesiac tylko przy terminowych poza tym na maierzynskim tez nie mozna jej zwonic ani na wychowawczym a jak wroci do pracy i wystapi o obnizenie czasu pracy to musisz sie zgodzic i tez jest chroniona prezz rok

Gość provo jak
byk🖐️

Gość nie bo męzowi
i nie pracodawca płaci tylko zus!!!!!!!!!!!!!!

nie rozumiem tych ludzi, nie szanuja tego ze maja praca, za bardzoe chca byc madrzejsi od innych i kombinuja ile sie da.

Gość zielona trawkaaaaaaa
to zatrudnij kogos na jakis okres i daj dziewczynie spokoj czym sie denerwujesz

Gość kadrowcy z koziej palki
no wlasnie douczcie sie kto tu komu placi i nie ubolewajcie tak nad pracodawca bo to panstwo jej placi

Gość oficjalna
a skąd wiesz ze wywijała na weselu? byłeś tam? może po porstu ma takie zasady życiowe jak ciąża to i dziecko ślubne musi być. co to w ogole za wnikanie w życie osobiste pracownika PRZEZ NK, jesteś niepoważny pracodawco

Hehe moja kolezanka po miesiącu zwolnienia wróciła do pracy na 2 dni!!!, czyli termin sie przerwał i znów płaci szefowa, chyba nie musze mówić jak bardzo jest z tego zadowolona. Nie wiem czy to złośliwość ze strony kolezanki, czy głupota.

Gość gffvffffffffffffuuuukkkk
no ja nie mam zamiaru pasozytowi placic! malo juz place? na ksiezy, na pijusow, na innych! ciaza to NIE choroba! tych konowalow trzebaby pozwalniac bo po znajomosci kazdej brzuchatej l4 wystawiaja :O

Gość Bulinka Bulego
Blokuje ci etat, a to dobre. Zatrudnij sobie kogoś na zastępstwo. Chyba wraz z podpisaniem umowy nie przyrzekała, że nie zajdzie w ciążę co?! Właśnie to ZUS płaci, a nie pracodawca. Niestety ludzie mają to do siebie, że się czasem rozmnażają, a głupi pracodawcy odbierają to jak jakiś zamach na siebie!

to jest po prostu nauczka, na przyszlośc zatrudniaj na czas określony, albo na cywilnoprawna i tyle

Gość mam nadzieje ze
ci padnie interes tu stara ruro E tym kraju nawet w ciazy nie można być bo już suka kombimuje jak zwolnić dziewczynę Obys splajtowala kurwo.!

Gość głupie pelikany
to provo a wy łykacie jak młode pelikany :P

Gość debilne provo
znasz kodeks , i tak jej sie należały dwa dni, urlop mogła brać, doliczony do l4, po prostu po terminie l4 musisz jej dać dwa dni na slub, a sprawę i tak przegrasz w sądzie pracy,,,, jak pracodawca debil to go robią w chuja

Gość gffvffffffffffffuuuukkkk
provo to chyba te idiotki piszace jak to sie ciezarne chroni :O jakbys pasozycie otworzyl swoj interes i placil najwiekszy zus w europie na pracownika, a taka sucz tydzien po podpisaniu umowy poszlaby na l4 bo w ciaze zaszla to inaczej bys na to patrzyl :O ZUS skad ma te kase TEPAKI????? z nieba im spada???? pracodawca placi za pracownika wiekszy ZUS niz te odprowadzane z waszej wyplaty!!!!! a teraz ma taki pracodawca zatrudnic inna osobe placic kolejny ZUS bo tamtej sie pracowac nie chce bo ciaza to kara i choroba :O stuknijcie sie w te pusty lby pasozyty, pewnie co duga z was udawala ciaze zagrozona i cale 9 miesiecy przesiedziala na grubym doopsku w domu, a ta reszta to te ktore tak planuja zrobic jak tylko dostana umowe na stale :O

Prowo nie prowo znam nie jedną głupią cipę, która poleciała po l4, zaraz po zobaczeniu 2 kresek na teście. Może to źle o mnie świadczy, że takich sobie znajomych dobieram.

Gość to powód żebyś się douczył
Jeśli autor tego topiku założyłby jakikolwiek własny interes to miałby pojęcie o tym, a nie plecie trzy po trzy. To bardzo ładnie, że macie taką prospołeczną postawę, ale to nie powód, żeby wasze pobożne życzenia, które są nieprawdą, rozprzestrzeniać po internecie. Nie jestem prawnikiem - po prostu jestem dorosła, pracuję i orientuję się w temacie, który osób pracujących, w tym mnie, dotyczy.