Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aurora borealisss

ACTA- pytanie mam...

Polecane posty

Gość aurora borealisss

Czy jeżeli wokalista amator, nagra w swoim domu cover znanej piosenki, i wrzuci to na youtube, facebooka, no gdziekolwiek, to czy to jest piractwo i zostanie ukarany? Bo jak tak, to ludzie stracą możliwość poznania wielu utalentowanych osób bez kontraktu z wytwórniami... :( przykre by to było...

Gość prawda o wyborcach
oczywiście że zostaniesz posądzona o piractwo w takim przypadku.

Gość prawda o wyborcach
nie rozumiem po co ten czarny skurwysyn z ameryki wpierdziela się z butami tam gdzie go nie chcą? niech sobie tą ustawę między poślady wsadzi!!

Gość hipisz
aurora , przecież nikomu niczego nie ukradłaś, próbujesz tylko własnych sił ale na tym nie zarabiasz, natomiast powiedz, czy byś się cieszyła, gdyby ten cover ktoś wykorzystał dla celów zarobkowych ?

Gość aurora borealisss
ja nie będę nagrywać i udostępniać, tak dla dobra muzyki i słyszących osób ;) no to niedobrze, trzeba to będzie zablokować... ale właśnie sobie słuchałam takich nieznanych wokalistów i mnie naszła ciekawość. dzięki za odpowiedź :)

ta ustawa bardzo ograniczy wszystkich ludzi z krajow w ktorych wejdzie. wyobrazcie sobie, w zyciu codziennym, ile jest produktow, ktorych uzywamy, ktore sa robone na wzor innych, drozszych? dotyczy to kazdej dziedziny zycia. zacznie sie wyscig o patetnty, ktore wygraja najbogatsi, biednych nie bedzie stac na drogie produkty, nędza.

to czy to bedzie legalne bedzie zalezało nie od artysty tylko od producenta..... on moze sie zgadzac ale producent nie !

Gość aurora borealisss
hipisz- z twórczości ja jedynie czasem robię zdjęcia, i pewnie, nie chciałabym żeby ktoś na nich zarabiał. ale nie mam nic przeciwko jeśli jakiś dzieciak na drugim końcu świata sobie je ściągnie, poprzerabia. może sobie nawet nimi wytapetować pokój, ja od tego nie zbiednieję...

Gość hipisz
nie dajcie się zwariować, przecież są audycje radiowe i ludziska dwonią do radia i przez telefon śpiewają piosenki, coś tam nucą , zgadują , przecież to nie chodzi o to aby kogoś powiesić za to, że śpiewa

podrobki by nie mialy prawa bytu gdyby sie ludziom zapewnialo godziwe wynagrodzenie, za ktore by im starczalo na zycie, wtedy mogliby sobie pozwolic na oryginalne produkty.

Gość okko..
t a k

tez nie rozumiem ludzi ktorzy sie z ta ustawa zgadzaja.... az tak chca swoje ciezko zarobione pieniadze pakować do kieszeni bogaczy?? nie dosc ze okradaja nas w zyciu to jeszcze cha zaczac w zyciu wirtualnym

Gość aurora borealisss
ja rozumiem racje artystów, naprawdę powinni dostawać pieniądze za swoją pracę. ale z drugiej strony- płace w branży to jest rozdmuchana banka, która w końcu musi pęknąć. bo czy praca Rihanny czy Stinga (czy jakigokolwiek innego artysty) jest warta kilka milionów USD? Czy to, że Beyonce pokręci tyłkiem przed kamerą ma wartość kilka milionów razy większą niż praca kardiochirurga, który ratuje dzieci albo kogoś kto nie wiem, prozaicznie piecze chleb albo zamiata ulice?

Gość hipisz
czy cieszycie się z kupna chińskiej koszuli , która kosztowała 10 zł. ale nadaje się po praniu jako szmata do podłogi a co powiecie na temat chińskich kapci , które śmierdzą klejem , jesteście zadowoleni ?

pokazcie mi artyste ktory narzeka na brak pieniedzy.... szczerze to oni specjalnie jezdza po swiecie i dawaja koncerty bo z tego zyja a jesli beda miec taki samy dochod z internetu to zaprzestana tego..... bo nie beda musieli...

Gość aurora borealisss
zresztą, mnie bardziej martwi obowiązek śledzenia moich kroków w necie, i udostępnienia danych bez wyroku sądowego... nie żebym coś brzydkiego robiła (oprócz kaffe ;) ) ale jakoś tak mi się to nie podoba...

ale nie tylko o muzyke chodzi! wiesz co, zamowilam sobie z allegro cheek tint. kosztowal mnie jakies 10 zl, bardzo chcialam wyprobowac ten produkt. ale jakby ACTA weszla w zycie, bylby zakazany, poniewaz to benefit to wymyslil, a benetint kosztuje jakies 150 zl? jak nie wiecej.

Gość aurora borealisss
hipisz, ja się nie cieszę, bo mam świadomość, jak powstały i w jakich warunkach pracują ludzie w Azji. staram się kupować lokalnie, albo fair trade. nie zawsze mogę, bo mam dość ograniczone finanse, ale staram się malutkimi kroczkami, tyle ile mogę.

Gość hipisz
kupujecie podróbki i potem marudzicie, że ktoś oszukał bo perfumy to octem śmierdzą a woda toaletowa capi spirytusem, płacicie ciężko zarobionymi złotówkami i popieracie złodziei ? hipokryzja ?

hipisz nie kupuje podrobek. ale jakas tam czesc kupowanych przeze mnie rzeczy to sa tansze alternatywy dla drogich produktow, pod wlasnymi markami. nie podrobki w sensie stricte.

Gość hipisz
a projekt ACTA właśnie o tym mówi, nie kupujcie podróbek, nie kupujcie nagrań pirackich , nie dajcie zarabiać złodziejom

mowi takze o tym, ze na podstawie samych podejrzen ze robisz cos nielegalnego moga cie wsadzic do paki a sad wcale nie musi nakazac pozniej wyplaty odszkodowania, mowi takze ze np generyki, czyli tansze alternatywy drogich lekow bylyby zakazane, wiesz ilu ludzi na tym ucierpi? szczegolnie w Polska, Polska to biedny kraj. mowi takze o tym, ze juz nie bedzie domniemania niewinnosci a bedzie domniemanie winy. celnicy moga zrujnowac niejedna legalnie dzialajaca firme importowac, importujaca calkiem legalne produkty, oryginalne, i niszczyc ich towar sprowadzony z zagranicy TYLKO na podstawie tego, ze PODEJRZEWAJA, iz jest to podrobka, bez zadnego dowodu czy ekspertyzy. no i przegladanie twojej korespondencji, inwigilowanie twoich krokow w internecie. chcesz tego?

Gość aurora borealisss
no i właśnie- ten brak procesu, brak prawomocnego wyroku, wyciąganie sankcji jedynie na podstawie podejrzenia- powinien być podstawą do wywalenia całego projektu do kosza bo kłóci się to z Europejską Konwencją Praw Człowieka (prawo do procesu). przynajmniej na moje nieprawnicze oko, akt niższy nie może być sprzeczny z wyższym.

kloci sie z prawem do wolnosci slowa takze... i wyboru. bo nie bedziesz miala alternatyw. a czasem prawem do zycia, jak zabiora leki na ktore cie stac i zostawia takie na ktore cie nie bedzie stac.