Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepracujacamamusia

tacierzysnki

Polecane posty

Gość niepracujacamamusia

jestem niepracujaca przyszla mamusia, mama zostane w lutym i tak sie zastanawiam czy mezowi (stala umowa o praca) nalezy sie tacierzynski jezeli ja nie pracuje, w jakim wymiarze i czy bedzie platny 100%?

Gość niepracujacamamusia
a dlaczego nie? ja nie bede brac, maz chce wziasc, mowili mi, ze przysluguja mu 2 tygodnie

Gość niepracujacamamusia
ok, juz sobie poczytalam i juz jestem pewna na 100%, ze maz dostanie te 2 tygodnie :) bez wzgledu na to czy ja pracuje czy nie :)

tacierzyński to nie to samo co macierzyński to dodatkowy obok macierzyńskiego urlop tylko dla ojców, także przysługuje 2 tyg do wykorzystania w ciągu roku od urodzenia dziecka

czyli chodzi ci o opiekę nad żona i dzieckiem po porodzie? To tak to Ci się należy. Nie sprecyzowałaś o co dokładnie chodzi.

opieka nad żoną po porodzie to nic innego jak L4 dla męża płatne 80% dodatkowo ojcu przysługuje 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia się dziecka

Autorce chodzi o urlop ojcowski, który wynosi 2 tygodnie. Zgodnie z Kodeksem Pracy: Art. 182 (3). 1. Pracownik - ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż: 1) do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia albo 2) do upływu 12 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia orzekającego przysposobienie i nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku.

Tatuś ma 2 tygodnie płatnego urlopu tacierzyńskiego, o który prosi pisemnie pracodawcę conajmniej 7 dni przed jego planowanym rozpoczęciem. Może wykorzystać go do ukończenia przez dziecko 1rok życia.

Kobiety czy wy rozróżniacie takie rzeczy jak: macierzyński (moze go wziąć albo matka albo ojciec wymiar opisany w kp) tacierzyński 2 tygodnie z okazji urodzenia się dziecka- bierze tylko ojciec do wykorzytsania w ciągu roku od urodzenia okolicznościowy 2 dni ( tak jak ślub, pogrzeb itp) bierze tylko ojciec l4 na opieke nad żoną po porodzie coś ok 2 tygodnie. Takie są możliwości.

Gość oj oj jaka mądra
jak juz tak opisujesz to macierzynski moze byc wziety przez ojca tylko wtedy gdy przysluguje on matce i po wykorzystaniu przez nią conajmniej 14 tygodni

te 2 tygodnie urlopu ojcowskiemu należą się kazdemu tatusiowi który ma umowę o pracę a dziecko urodziło się 01.01.2012 i później i na wykorzystanie go jest rok od urodzenia dziecka, mój syn urodził się w listopadzie a te 2 tyg mąż wziął dopiero w kwietniu po wyjściu ze szpitala można wziąźć opieke nad żoną max 2 tygodnie i płatne 80% + dodatek opiekuńczy :)