Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaa88

jak robicie kotlet mielone?

Polecane posty

Gość aaaa88

mam pól kilo mięsa mielonego z indyka i chce zrobić kotlety mielone a jeszcze nigdy nie robiłam. Macie jakiś fajny przepis?

do tego jajka, cebulka, bułka tarta, sól, pieprz,zioła prowansalskie i jest jammi :D

przede wszystkim pomieszaj mieso. nie tylko indyk bo wyjdzie twarde, suche i lykowate. dodaj wieprzowiny... boczku... cokolwiek.

Gość opiopi
Najbardziel lubię z indyka mielonego kotlety. Podsmażam cebulkę, dodaję do mięsa + bułka tarta+ mleko+ jajko + sól i pieprz. Czasem dodaję natki pietruszki bądź suszone oregano. Wyrabiam mięso, formuję kulki, obtaczam w mące i smarzę na patelni.

cebula drobno pokrojona, jajko, bułka namoczona w wodzie, sól pieprz, łyżka zimnej wody, wszystko wymieszać, uformować kotlety smażyć na małym ogniu, często obracać

Gość dobrze by było
tak, dokup troche innego miesa, najlepiej wieprzowego, nie robi sie z samego indyczego kotletow bo wychodza twarde, a przepis mozesz z netu wziasc wszystkie sa takie same

Do mięsa dodaję czerstwą bułkę wcześniej namoczoną w mleku, jajko (surowe ;) ), i przyprawy, wymieszać. Uformować kotlety. Panierować w bułce tartej. Smażyć.

Ja do mięsa dodaję małą bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, pokrojoną cebulę, jajko, łyżkę śmietany, po pęczku posiekanej pietruszki i koperku, sól, pieprz i łyżkę bazylii. Zagniatam i dodaję bułkę tartą tyle żeby dało sie uformować kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na oleju :) Zamiast ziół można dodać podsmażoną cebulkę, albo czosnek, a w środek można włożyć kostkę żółtego sera, albo fety :)

Gość opiopi
nigdy nie wyszły mi kotlety łykowate ani suche, mozna zamiast bułki tartej dać moczoną w mleku suchą kajzerkę to wtedy kotleciki są delikatniejsze i bardziej "puszyste".

Gość lacostana
mieso, jajko, sucha bulka wczesniej namoczona w wodzie i wycisnieta lub tarta jak nie masz, cebula, pieprz i sol. Jak chce urozmaicic to dodaje pieczarki, albo ryz i dodaje sos.

Gość kamilllka
drobno posiekana podsmażona cebulka dodana do mięsa mielonego podnosi smak koltetów :) kiedyś skończyłami się bułka tarta i dodałam kaszy nannej i otręby do obtoczenia i wyszły całkiem smaczne :)

oczywiscie mieso cebula wczesniej namoczona bulka (ostatecznie chleb) czosnek przyprawy : sol i pieprz na koniec Fix Knorr kotlety mielone ( zanim zaczne je formowac to oczywiscie dodaje 1 jajko)

Agent, tez zauwazylam, ale jak widac kazdemu smakuje co innego ; ] Ostatnio na kafe dowiedzialam sie, ze kopytka jada sie z sosem albo gulaszem :classic_cool:

TakaMALAjedna no ja jakiś czas temu jadłem kopytka z gulaszem, heh, Dobre było, choć nigdy wcześniej tak nie jadłem. A co do mielonych, to odkąd odkryłem, że tak dobrze smakują z ziolami prowansalskimi, to stale je dodaję, jak tylko się je robi

Ja kopytka zawsze jem nieco inaczej, ale moze nie bede sie rozpisywach hehe:classic_cool: ziola prowansalskie? nigdy jeszcze nie dodawalam, ale skoro tak zachwalacie to jestem sklonna przetestowac:classic_cool: Na 0,5 kg miesa, tak mniej wiecej ile tych ziol?

wiesz, to wedle uznania. Ja zawsze otwieram opakowanie i tak na oko sypię. Tego nie można przedobrzyć - zawsze jest dodatkowo fajny aromat. Nawet na opakowaniu jest zalecenie, żeby dodawać to do mielonych ;) A co do kopytek, to ja zawsze jem na bułce tartej ... ale zamiast bawić się w kopytka, to ja już wolę pierogi ruski ... o te to mogę jeść zawsze i wciąż :D Pozdrawiam, hej!

Gość ślip za ślip, knop za knop!
najważniejszy CZOSNEK!!!! :P

Ja zawsze daję do mielonych albo cebulę surową lub podsmażoną, albo czosnek :) wtedy za każdym razem są troche inne.

Gość hiszpanska inkwizycyja
Ja daje lyche smietany i tymianek.nie obtaczam w bule i do srodka tez buly tartej nie daje.jak sie zdarzy,ze za rzadkie to odrobine manny sypne:)