Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaa88

jak robicie kotlet mielone?

Polecane posty

Gość aaaa88

mam pól kilo mięsa mielonego z indyka i chce zrobić kotlety mielone a jeszcze nigdy nie robiłam. Macie jakiś fajny przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do tego jajka, cebulka, bułka tarta, sól, pieprz,zioła prowansalskie i jest jammi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przede wszystkim pomieszaj mieso. nie tylko indyk bo wyjdzie twarde, suche i lykowate. dodaj wieprzowiny... boczku... cokolwiek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
Najbardziel lubię z indyka mielonego kotlety. Podsmażam cebulkę, dodaję do mięsa + bułka tarta+ mleko+ jajko + sól i pieprz. Czasem dodaję natki pietruszki bądź suszone oregano. Wyrabiam mięso, formuję kulki, obtaczam w mące i smarzę na patelni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cebula drobno pokrojona, jajko, bułka namoczona w wodzie, sól pieprz, łyżka zimnej wody, wszystko wymieszać, uformować kotlety smażyć na małym ogniu, często obracać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobrze by było
tak, dokup troche innego miesa, najlepiej wieprzowego, nie robi sie z samego indyczego kotletow bo wychodza twarde, a przepis mozesz z netu wziasc wszystkie sa takie same

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do mięsa dodaję czerstwą bułkę wcześniej namoczoną w mleku, jajko (surowe ;) ), i przyprawy, wymieszać. Uformować kotlety. Panierować w bułce tartej. Smażyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do mięsa dodaję małą bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, pokrojoną cebulę, jajko, łyżkę śmietany, po pęczku posiekanej pietruszki i koperku, sól, pieprz i łyżkę bazylii. Zagniatam i dodaję bułkę tartą tyle żeby dało sie uformować kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na oleju :) Zamiast ziół można dodać podsmażoną cebulkę, albo czosnek, a w środek można włożyć kostkę żółtego sera, albo fety :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
nigdy nie wyszły mi kotlety łykowate ani suche, mozna zamiast bułki tartej dać moczoną w mleku suchą kajzerkę to wtedy kotleciki są delikatniejsze i bardziej "puszyste".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lacostana
mieso, jajko, sucha bulka wczesniej namoczona w wodzie i wycisnieta lub tarta jak nie masz, cebula, pieprz i sol. Jak chce urozmaicic to dodaje pieczarki, albo ryz i dodaje sos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamilllka
drobno posiekana podsmażona cebulka dodana do mięsa mielonego podnosi smak koltetów :) kiedyś skończyłami się bułka tarta i dodałam kaszy nannej i otręby do obtoczenia i wyszły całkiem smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oczywiscie mieso cebula wczesniej namoczona bulka (ostatecznie chleb) czosnek przyprawy : sol i pieprz na koniec Fix Knorr kotlety mielone ( zanim zaczne je formowac to oczywiscie dodaje 1 jajko)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agent, tez zauwazylam, ale jak widac kazdemu smakuje co innego ; ] Ostatnio na kafe dowiedzialam sie, ze kopytka jada sie z sosem albo gulaszem :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TakaMALAjedna no ja jakiś czas temu jadłem kopytka z gulaszem, heh, Dobre było, choć nigdy wcześniej tak nie jadłem. A co do mielonych, to odkąd odkryłem, że tak dobrze smakują z ziolami prowansalskimi, to stale je dodaję, jak tylko się je robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja kopytka zawsze jem nieco inaczej, ale moze nie bede sie rozpisywach hehe:classic_cool: ziola prowansalskie? nigdy jeszcze nie dodawalam, ale skoro tak zachwalacie to jestem sklonna przetestowac:classic_cool: Na 0,5 kg miesa, tak mniej wiecej ile tych ziol?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesz, to wedle uznania. Ja zawsze otwieram opakowanie i tak na oko sypię. Tego nie można przedobrzyć - zawsze jest dodatkowo fajny aromat. Nawet na opakowaniu jest zalecenie, żeby dodawać to do mielonych ;) A co do kopytek, to ja zawsze jem na bułce tartej ... ale zamiast bawić się w kopytka, to ja już wolę pierogi ruski ... o te to mogę jeść zawsze i wciąż :D Pozdrawiam, hej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ślip za ślip, knop za knop!
najważniejszy CZOSNEK!!!! :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze daję do mielonych albo cebulę surową lub podsmażoną, albo czosnek :) wtedy za każdym razem są troche inne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiszpanska inkwizycyja
Ja daje lyche smietany i tymianek.nie obtaczam w bule i do srodka tez buly tartej nie daje.jak sie zdarzy,ze za rzadkie to odrobine manny sypne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×