Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieska1227

witajcie. zna się ktoś dobrze na PITach? potrzebuję pomocy.

Polecane posty

Gość agnieska1227

w 2011 mąż 6m-cy był zatrudniony w firmie, a kolejne 6m-cy prowadzil dzialalnosc gospodarcza bedac na ryczałcie. czy w takim wypadku mozemy rozliczyć sie wspolnie na jednym picie za okres, w ktorym byl zatrudniony? bo wiem, ze za te 6mcy co prowadzil DG na ryczalcie nie mozemy, ale co z tym pierwszym polroczem? i co z ulga na dziecko? dostaniemy? a jesli bedziemy musieli rozliczyc sie osobno, ja na pit 37, a mąż na pit 37, a potem na pit 28, to ktore z nas dostanie ulge? czy oboje?

Gość agnieska1227
ps. oczywiscie, zeby nie bylo nieporozumien to maz prowadzac dzialalnosc juz nie pracowal w firmie.

Gość rozliczyc PIT
28 do 31.01 bez ulg a do kwietnia PIT 37 z ulgami razem

Gość nieprawda, po co sie
wypowiadasz jak nie wiesz - rozliczyc PIT? nie moga sie wspolnie rozliczyc, niewazne ile byl na tym ryczalcie w 2011r. czy 6 czy 1miesiac, nie maja takiego prawa, musza oddzielnie, a co do ulgi nie wiem, ale chyba tylko jeden rodzic.

Gość asssssgs
Rozlicz się sama na PIT 37 i odlicz sobie całą ulgę na dziecko , czyli 1112.04 zł za cały rok.Ulga jest jedna tzn.że albo ją wezmiesz ty albo mąż albo po połowie.Nie możesz ty odliczyć 1112.04 i mąż tyle samo , bo dla obojga rodziców [ czyli na dziecko ] ulga wynosi to wspomniane 1112.04. Co do rozliczenia męża to niestety nie wiem na jakich pitach powinien się rozliczyć , najlepiej zapytać w US.

Gość rozliczyc PIT
powtarzam z DG PIT 28, 28A jesli to ryczałt do 31.01 mąż bez ulg , póżniej dwa osobne PIT 37 w tym Twój z ulga na dziecko

Gość agnieska1227
dzięki za odpowiedzi. wszystko wiem. tylko jeszcze jedno pytanko, ja wróciłam do pracy w połowie listopada 2011 dopiero, bo byłam na wychowawczym, więc zaliczka jaką mi pobrali to 169zł, mąż natomiast opodatkowany był tylko w miesiącach styczeń-marzec, więc też jakoś dużo tej zaliczki mu nie pobrali (nie dostał jeszcze PIT-u, więc nie wiem), także te ponad 1000zł nie dostaniemy? a w zeszłym roku dostaliśmy na jedno dziecko prawie 1500zł - tego nie rozumiem, dlaczego taka suma:)

Gość agnieska1227
styczeń-czerwiec* był opodatkowany - pomyłka:)

Gość asssssgs
Jeśli byłaś na wychowawczym i rozliczałaś się wspólnie z mężem to skorzystałaś z ulgi na dziecko i ulgi na niepracującą żonę , stąd to 1500 zł.Jeśli teraz rozliczysz się sama to możesz odliczyć na dziecko tyle co ci pobrali czyli 169 zł , plus jakąś kwotę która przysługuje wtedy , gdy się wraca do pracy w trakcie roku podatkowego. Co do męża to nie wiem czy może odliczyć sobie te 3 miesiące , które pracował na etacie , najlepiej zapytać w US .

Gość asssssgs
Sorry , nie plus jakąś kwotę tylko ZE WSZYSTKIM 169 zL , bo tyle podatku masz odprowadzone i ani grosza więcej nie dostaniesz.