Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rachunkowosccc

potrzebuje PILNI kogos kto ma pojecie o rachunkowosci-mam pyt a za chwile mam eg

Polecane posty

Gość rachunkowosccc

zamin. jak to jest z zamykaniem kontem bilansowych, wynikowych i 'wynik finansowy". w zadaniu gdzie mamy ustalic wynik finansowy, ktore konta trzeba zamykac. niby konta bilansowe tzreba zamykac, ale w zadaniu gdzie chodzi o ustalenie wyniku w sumie to nie ma chyba sensu bo nie jest to potzrebne do rozwiazania. a coz kontami wynikowymi, tzreba je zamykac??? slyszalam ze ich sie nei zamyka, bo nie posiadaja sald poczatkowych i koncowych i obrotow, ale znowu w niektorych podreczniakch one sa pozamykane. a konto wynik finansowy- normalnie tzreba zamnknac jak juz dojde do konca? bo tez gdzie w jakich notatkach mam na tym koncie osttania operacje- zaksiegowanie podatku po stronie kosztow, a ponzije dalej wszystkie wyliczenia slownie zboku- np. zysk netto= zysk brutto- podatek i pod spodem dane do tego.. ja juz naprawde nie wiem, a on bardzo zwraca uwage na takie niuanse i szczegoly, nawet bardziej niz na yto czy dobrze jest cale zadanie zrobione, czy dobry wynik finansowy wyszedl ;// prosze niech ktos powie jak to w koncu ma byc :( dzieki

Kont bilansowych nie zamykasz. Na koniec roku pozstają na nich salda, które przenosisz jako BO na następny rok. Zamykasz natomiast konta wynikowe. Na koniec roku na koncie wynik finasowy pozostaje saldo. To konto nalezy rozliczyc dopiero w roku następnym po zatwierdzeniu wyniku.

Gość rachunkowoscc
messol rozbawiles/as mnie :D a moze ktos naprawde wie prosze

Gość rachunkowosccc
dzieki za rozjasnienie :) to tak bede robic

Gość rachunkowosccc
to nie ja pisalam, ktos sie oczywiscie podszyl..

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbbbb
piszesz bardzo chaotycznie, nie wiem czy ogarniam ale generalnie zamykasz na koniec roku konta zespołu 4 i 5 oraz zespołu 7, te ostatnie przenosisz własnie na wynik finansowy.Potem nastepuje rozliczenie wyniku finansowego czyli praktycznie zamknięcie konta.Musisz wiedziec co zrobić z zyskiem, albo go przenosisz na zwiększenie kapitału, można przeksięgować na kapitał zapasowy albo do podziału między wspólników.Wszystko zależy od formy prawnej i decyzji właścilieli.W każdym razie na koniec roku konto wyniku finansowego powinno mieć saldo, bo zatwiewrdzenie sprawozdań i bilansu ma miejsce znacznie później.

Gość rachunkowoscc
12:46 podszywy, rozbawiles mnie bo ja studiuje to wiem

Gość rachunkowosccc
pisze szybko bo mam ide zaraz na egz. a juz mi sie wszystko pomieszalo :( bilansowych nie bede zamykac, wynikowe bede (np. przychody finansowe itp) i cale konto wynik finansowy zamkne. i z tego co piszecie powinno byc ok.

Gość kokoszka83
jeżeli w zadaniu masz do zrobienia bilans, to musisz pozamykac konta bilansowe zeby zrobic bilans to trzeba ustalic tez wynik finansowy do wyniku uwzględnia sie konta wynikowe czyli koszty, przychody wartosc sprzedanych towarów jak chcesz to powymieniaj wszystkie nazwy kont to Ci napisze które sa niezbędne do wyniku finansowego wtedy tych kont nie zamykasz a jedynie sumujesz dana stronę i po drugiej stronie konta wpisujesz tą sumę, i odpowiednio na odpowiednia strone na wynik sam wynik zamykasz tak jak konta bilansowe, wyjdzie saldo koncowe wn bądź ma jeśli wyjdzie saldo winien to ze znakiem plus jesli ma to ze znakiem minus do bilansu jesli masz jakies pytania to pytaj

A, to rozumiem. Bo już ci chciałam radzić, abys podarowała sobie ten egzamin, skoro moje wyjaśnienia wydaja ci się zabawne. :D I moja rada - nie zastępuj słowa "wynik finasowy" słowem "zysk", bo równie dobrze może być strata. I lepiej brzmi, ze podatek księgujemy po Wn niz po stronie kosztów. Powodzenie na egzaminie :)

Gość nie wiem durny jestem
przychody i koszty musisz zamknąc bo jak obliczysz wynik finansowy

"wtedy tych kont nie zamykasz a jedynie sumujesz dana stronę i po drugiej stronie konta wpisujesz tą sumę" Ale księgowanie kwot po przeciwnej stronie to własnie "zamykanie" kont, tak aby nie miały sald.

Gość kokoszka83
podatek nie księguje się na wyniku finansowym podatek naliczony i nalezny przenosi sie na konto Vat do zapłaty i jest nasza naleznosc bądź zobowiazanie wzgledem urzędu skarbowego

Gość rachunkowosccc
wtedy tych kont nie zamykasz a jedynie sumujesz dana stronę i po drugiej stronie konta wpisujesz tą sumę" Ale księgowanie kwot po przeciwnej stronie to własnie "zamykanie" kont, tak aby nie miały sald. to mam tylko porzenosic na druga strone np. jak mi wyjdzie wszystkich kosztow finansowych 10 000 do po drugiesj stronie konta wpisac 10000 i pozniej przeniesc tez te 10000 na konto wynik finasowy? czy tez narysowac kreskie 10000 na wn, 10 000 na ma i podkreslic dwoma kreskami- na cwiczeniach tak nie robilismy, w jakiejs ksiazce ktora mam juz tak jest, no a na wykladzie nawet nie bylo tego. a na egz mowil ze bedzie tego typu zadanie.. a takie szczegolow on sie bardzo czepia i potrafi oblac

Gość kokoszka83
nie wiem jak wy ale ja tak rozumuje zamykanie kont: sumuje się obroty wn, sumuje obroty ma i ustala saldo końcowe w przypadku przychodow bądź kosztów, doksięgowuje się brakującą kwotę po przeciwnej stronie wartości na koncie, bez wpisywania ze jest to saldo końcowe, a przenosi jedynie tą wartość na wynik finansowy po odpowiedniej stronie bo chyba o to chodzi autorowi

Gość kokoszka83
rachunkowosc dokłądnie tak jak napisałaś/łeś wyżej, tak się robi, przenosi bez podkreślania

Gość rachunkowosccc
boze skad ja mam to wszystko wiedziec jak na cwiczeniach byly proste zadanka :( na wykladach to nic nie bylo konkretnego.. mowil ze bedzie bialns, ustalanie wyniku i teoria. mam nadzieje ze nie da takie laczonego zadania ze npd. jednych danych trzeba bedzie najpierw wynik pozniej bilans czy tam odwrotnie. po tego to nigdy na oczy nie widzialam. tylko odzdzielne zadanie do bilansu i oddzielne do wyniku/ bo Wy cos piszeciore o jednym zadaniu rozbudowanym z tym wszystkim..

Gość rachunkowosccc
ok.. To bez podkreslania tymi dwoma kreskami na kontach wynikowych tak? a na koncie wynik finansowy, wszystko robic tak jak sie robi, ustalic saldo i dwoma kreskami?? on sie tych kresek czepia bardzo slyszalam od starszych lat. i dlatego tak o to pytam

Gość kokoszka83
zjedz na sam doł i zobacz,,, http://www.sgk.gofin.pl/12,232,132222,35,zamkniecie-kont-wynikowych-i-ustalenie-wyniku-finansowego.html

Gość nie wiem durny jestem
rób tak jak pisze kokoszka:)

podatek nie księguje się na wyniku finansowym podatek naliczony i nalezny przenosi sie na konto Vat do zapłaty i jest nasza naleznosc bądź zobowiazanie wzgledem urzędu skarbowego My mówimy o podatku dochodowym. Wiesz, czy będziesz miała 2 zadania - oddzielne w bilansu a oddzielne z wyniku, czy jedno rozbudowane, to na to samo wychodzi. Choć w drugim wypadku, jeżeli źle ustalisz wynik, to bilans ci nie wyjdzie. Ale nie denerwuj sie bardzo, tylko staraj się myśleć, bo rachunkowośc to bardzo logiczna nauka. I ciesz się, ze nie masz sprawozdania z przepływów finansowcyh, bo to dopiero jest jazda dla laika.

Czy sie podkreśla czy nie, to nie potrafię ci powiedzieć, bo studiowałam juz dawno, a teraz robi za mnie to komputer, więc podkreslania nie ma ;)

Gość rachunkowosccc
dobra dzieki :) jakos mzoe dam rade cos napisac aby zdac. a moze jeszcze bede miala trudniejsze rzezcy bo w nastepnym semestrze mam miec rachunkowosc finansowa czy cos takiego ;]

Gość rachunkowoscc
o kur.. dzieki Wam wszystkim,jesteście zaje.iści

Gość rachunkowosccc
ten ostani post to tez nie moj ;) ale zgadzam sie z nim- rzeczywsicie pomocni jestescie :)

Gość kokoszka83
messol,,, a podatek dochodowy,,, aha.. do tego jeszcze nie doszłam na zajęciach:)

Mam nadzieje, ze ta cała dyskusja rozjasniła ci obraz zamiast jeszcze bardziej namieszać. :)

Gość rachunkowosccc
rozjasnila w ten sposob- ze w tym zadaniu kont bilansowym zamykac nie bede- bo raczej sie to nie przyda do ustalenia wyniku, w kontach wynikowych przeniose na druga strone konta sume, ale nie wiem jeszcze czy bede podkreslac tymi kreskami- konto wynik to zrobie ze policze ile po strnie Wn, ile po stronie Ma, roznice miedzy nimi ( jesli wyjdzie ze po ma jest wiecej tzn ze jest zysk, wylicze ile podatku dochodowego i zaksieguje po Wn, i juz policze razem wszystko, ustale saldo koncowe- to bedzie moj wynik finasowy, i tez tymi dwoma kreskami podkresle. powinoo byc w miare dobrze, nie?