Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malakasiamala

moje odzywianie w ciazy? czy duzo, czy mało ?

Polecane posty

Gość malakasiamala

Opisze Wam moj dzien - co przewaznie zjadam. 1. śniadanie - dwie trzecie grahamki posmarowanej cieniutko margaryna z szynka i pomodorem, albo z serem i pomidorem 2. drugie sniadanie - banan albo gruszka, albo jabłko z jogurtem 3. Obiad - np "chuda" zupa ogórkowa i ziemniaki z mięsem + kapusta kiszona 4. Podwieczorek - np 3 ciastka owsiane z mlekiem, albo jakis owoc, albo kawałek ciasta 5. Kolacja - praktycznie taka sama jak sniadanie Jestem w 11 tyg ciazy, do tej pory przytyłam 2 kg. Czy dobrze sie odzywiam? Czy jem za duzo? Czy za mało? Jak wygląda Wasz dzien jesli chodzi o jedzenie?

Gość malakasiamala
jak jest z Wami drogie mamy? :)

Gość moim zdaniem przytylas bardzo
duzo jak na 11tc. A Twoje menu... no coz... jak dla mnie to za duzo weglowodanow. Ale wiedz o tym, ze w ciazy nei wolno sie odchudzac ani wprowadzac w zycie jakichs diet. Jedz to co Ci smakuje oczywiscie oprocz slodyczy bo te spowoduja ze przytyjesz niepotrzebnie a dziecko z tego nie bedzie mailao zadnych korzysci. Ja do do 5mc schudlam 5kg a potem dopiero zaczelam przybierac na wadze az doszlam do 22kg ale po porodzie jak sie zwazylam to bylo tylko +6kg wiec nei bylo zle. :)

Gość moyew
a co ty się odchudzasz że zjadasz na śniadanie aż 2/3 grahamki??

Gość malakasiamala
moim zdaniem przytylas bardzo - no nie wiem czy az tak bardzo, bo w podrecznikach jest ze w pierwszym trymestrze (ktory u mniekonczy sie za tydzien) mozna przytyc ok 2 kg, wiec chyba nie ma u mnie jeszcze tragedii. Po drugie - miałam mdłosci w ciazy, ale nie wymiotowałam, przypuszczam , ze Twoja utrata wagi była spowodowana ciagłymi wymiotami, bo chyba sie nie odchudzałas. Nie, nie odchudzam sie w ciazy, ale nie chce sie jakos bardzo roztyc, i nigdy nie chciałam, zeby w ciazy zachowywac sie tak, ze skoro oczekuje dziecka to bede teraz jesc wszystko na co tylko mam ochote i w jakich tylko chce ilosciach. Jesli za uzo weglowodanow to co radzicie mi zmienic? Jak Ty sie odzywiasz?

Gość mama majowa ;-)
Szczerze? Dobrze się odżywiasz, ale jak na standardy kafe to za duzo. Więcej ruchu i będzie ok.

Jesz zupełnie normalną ilość pożywienia :) co do tego czy przytyłaś duzo czy mało to nie wiem, ja na początku schudłam i dopiero koło 20 tygodnia zaczęlam przybierać na wadze, ale myślę że jesli nie masz mdłości i dobrze sie czujesz to normalne że przytyłaś :) Nie martw sie, po ciąży dodatkowe kilogramy same znikają, zwłaszcza jeśli karmisz piersią

malakasiamala, ja tylko napisalam co mysle, bo chcials rady wiec ci ja dalam :) Nie wymiotowalam w ciazy ani razu ale mialam potworne mdlosci calkowity brak apetytu dlatego tak zjechalam z wagi. Nie hce Cie smucic ale teraz jesli chodzi o tycie to jest pikus zibaczysz co sie zacznie od 6miesiaca bedziesz tyla w oczach a w 9 to juz w ogole porazka. No fakt, ja mialam bnardzo duzo ruchu ( moj starszy syn mial wtedy 2 latka ) pewnie dlatego tak malo przytylam.

Nie martw sie, po ciąży dodatkowe kilogramy same znikają, zwłaszcza jeśli karmisz piersią" No taK ZNIKNA JAK ZA DOTKNIECIEM CZARODZIEJSKIEJ ROZDZKI:D tylo ciekawe skad tyle matek z nadwaga? Tylko na kafe sa same laseczki ktore w godzine po porodzie maja brzuch ja haidi clum.

malo...za malo. Ja w ciazy jadlam WSZYSTKO a dzien bez slodyczy byl dniem straconym..przytylam 14 kg. Po ciazy odrazu zeszlo 9 kg potem w 2 tygodnie waga sprzed ciazy, teraz jeszcze mniej.Dziewczyno, jedz wiecej! chyba ze nie mozesz, ale wedlug mnie dostarczzasz za malo pozywienia

Gość malakasiamala
moja mama np tyła w ciazy podobnie jak ja - przynajmniej pierwsze 3 miesiace. Nie bylo tak, ze potem nagle od 8 miesiaca tyła jak szalona, tylko raczej przez cala ciaze rownomiernie. A w calej ciazy przytyla ok 11 kg. wiec to chyba nie znaczy ze juz jestem skazana na ogromna nadwage,. Tymbardziej,z e nie rozumiem? mam mniej jesc? czy jesc same owoce? Ciezko mi zjadac na kolacje np pomarancze bo do ran bym nie usnela z glodu.

Gość mariszka))))
Moimzdaniem -> wg mnie to TY bardzo dużo przytyłaś. 22 kg???? Przez 4 miesiące???? Piszesz, że miałaś dużo ruchu to co ty musiałaś jeść żeby przytyć 22 kg??? Ja w I tym przytyłam 3 i pół a w całej ciąży 9 jedząc ciut wiecej niż autorka ale duzo się ruszajac.

Gość mariszka))))
autorko węglowodanów jesz w sam raz albo i za mało.

i mi sie zdaje ze malo jesz:) ja przytylam 15 kilo z tym ze tak jak Ty na poczatku do 4 miesiaca mialam 2.5 na plusie. ale ja: sniadanie:platki weetabixz mlekiem+tost i kawa lub herbata 2 sniadanie:kilogram mandarynek(no bo po prostu tak mi sie wzielo na nie w ciazy) obiad: jakas tam duza ryba czy mieso,surówka zielona +oliwa z oliwek+ry itp podwieczorek: jogurt lub cos slodkiego lub jakas bula z mlekiem:D kolacja: znowu warzywka i mieso ,albo kanapki i zupka:) 2 kolacja(no powaznie) kolejny kilogram mandarynek lub kilka pomaranczy,kiwi itd no wiec tylko ze ja ogolnie malo slodyczy jadalam . bobas 3950 w 42 tygodniu:P i to po wywolaniu bo mu bardzo te mandarynki smakowaly:D

Nie ma co porównywać. Jeżeli jesz,bo jesteś głodna,a nie dlatego,że masz ochotę,to nie ma problemu. Jedz tyle ile Tobie jest potrzeba.

Gość malakasiamala
dzieki za odp:) i nadal prosze o dalsze wypowiedzi :)

Gość zmien margaryne
na masło:)

Gość dwie trzecie grahamki
??? żartujesz sobie?:O to jest śniadanie?:O

Gość jak to 2/3 grahamki ?
jestes w ciazy a nie na diecie odchudzajacej . powinnas przynajmniej cala grahamke zjesc na sniadania a nawet ze 2 grahamki - grahamki sa niskokaloryczne . 2 kg na plusie w 11 tc to norma ja do 11tc przytylam juz 3kg a w calej ciazy 15 kg . na sniadanie powinnas stanowczo jesc wiecej - sniadanie to podstawa tak jak i obiada - kolacja juz nie jest tak bardzo wazna ( mozesz kolacje jesc taka jak do tej pory ) . Jak bedziesz tak malo jadla to dostaniesz anemii bo dziecko wszystko z ciebie wyciagnie .

Gość tak sobie myślę, że
Też uważam, że 22 kg w 4 miesiące to jakaś przesada. Ja w pierwszej ciąży do 12 tygodnia przytyłam 3 kg, a ciążę zakończyłam z 9 kg na plusie. Teraz jestem w 10 tc (w piątek zaczynam 11 tc) i już 2 kg na plusie i nie zamierzam się tym stresować.

Jedne Ci powiedzą , że za dużo inne że za mało, a to chyba zależy od tego ile w ogóle jadłaś przed ciąża i jaka masz przemianę materii. Dla mnie to dużo, ale ja nigdy nie byłam w stanie zjeść dwu-daniowego obiadu, więc teraz też w siebie takiego nie wmuszam.

Gość malakasiamala
powiem szczerze, ze jak zjem te 2/3 grahamki (spód i górę) i popije herbata to jestem mega najedzona:) wiec nie głoduje:)

Gość Jo------anna
Jak dla mnie super. Ja jem moze z 1.3 tego, ale mam mdlosci i wymioty... Wiekszosc rzeczy w ogole mi nie podchodzi...

Gość malakasiamala
Jo...anna no to co np jesz? Mozesz opisac swoj dzien?

Gość bfgbraaa
nie jestem w ciazy, mam bmi 21,8 i jem z 5 razy więcej i się zastanawiam kobieto jak Ty masz siłę w ogole choddzic.; chyba, że prowadzisz leżący tryb życia

Gość Jo------anna
9 tydzień ciąży Wczoraj: - śniadanie: 2 kanapki z pasztetem (wiem - niezdrowy, ale tylko to mi weszło) - obiad: mały gołąbek i trochę ziemniaków - podwieczorek 3 mandarynki, pół kiwi - kolacja: mała kanapka z wędliną i pomidorem. Zadnej rewelacji... Niestety jem to, co nie powoduje wymiotów w ciągu 5 min od spożycia, a tych produktów jest niewiele.. A dziś na razie tylko 2 kanapki z serkiem topionym - też niezdrowo..

Gość Jo------anna
Schudłam jak na razie 2.5 kg. A i tak ważę tylko 52. Aaa - I WCZORAJ BYŁ TEN LEPSZY DZIEŃ, gdzie mniej wymiotowałam...

Gość bfgbraaa
przeciw mdłościom polecam dania z imbirem