Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malakasiamala

moje odzywianie w ciazy? czy duzo, czy mało ?

Polecane posty

Gość Jo------anna
Mam, kupiłam korzeń, tarkuję, dodaję do herbaty, jakoś na mnie nie działa. Podobnie jak migdały i banany :P

- rano jem 2 lub 3 kromki (jak małe razowe) z masłem serem, almette lub wędliną, pomidor lub papryka, - drugie śniadanie zazwyczaj banan lub jogurt, -obiad jednodaniowy zupa warzywna z mięsem lub ryż, ziemniaki, kasza z mięsem (1-2 X w tygodniu ryba morska np dorsz atlantycki) i surówka często marchew+jabłko lub kiszona kapusta, czasami surówka z pekińskiej, buraczki, domowy kompot -podwieczorek jogurt jeśli wcześniej nie jadłam, jabłko, jakieś suszone owoce i orzechy, pomarańcze lub mandarynki - kolacja często jajko na twardo, 2 kromki chleba z masłem, lub to z czym nie jadłam na śniadanie. Co drugi, trzeci dzień coś słodkiego np. swojskie ciasto, ciastko lub princessa kokosowa. Czasami sok Marwit z marchwi lub surowa marchewka między posiłkami. Czasami płatki z mlekiem. Codziennie 1,5l. butelka wody (czasami 1 cytryna do wciśnięcia) 2 herbaty czarne - bardzo cienkie, 1 mała filiżanka prawdziwej kawy, czasami napar z mięty, rumianku, melisy. Jak na spowiedzi

Gość malakasiamala
dzieki serdeczne :)

Gość malakasiamala
aha, dodam jeszcze ze nnie pije zadnych napojow gazowanych a ni sokow owocowych w kartonach, nie jem rowniez chipsow ani zadnych burgerow , itp.

Nie czytałam wszystkiego, ale żywiąc sie jak autorka umarłabym z głodu...

Gość malakasiamala
serio? to czemu niektore dziewczyny twierdza ze te moje + 2 kg to tak duzo? Moze ja mam zerowa przemiane materii ... ?

Gość malakasiamala
??

Gość nie zgadzam sie z wami
mało jesz, ale zastanawia mnie jedno jak co rano zjadasz 2/3 bułki, to co sie dzieje z tymi pozostającymi 1/3 ???

Gość malakasiamala
mąż zjada srodki:)

Gość malakasiamala
serio? to czemu niektore dziewczyny twierdza ze te moje + 2 kg to tak duzo? Moze ja mam zerowa przemiane materii ... ?

To co niektóre dziewczyny pisza jest troche smieszne :-) To ile sie przytyje w ciazy zalezy od tak wielu czynników ze wydzielanie sobie bulek ma tu akurat bardzo male znaczenie. Tak naprawde wazniejsza jest jakosc tego co sie je i urozmaicenie ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie zawsze jest to proste... Ja w pierwszej ciazy przez pierwsze trzy miesiace nie moglam jesc nic. Caly czas wymiotowalam. Zylam doslownie o wodzie, jablkach i pomidorach. W pierwszym trymestrze przytylam 5 kilo!!! a do konca ciazy mialam 21 na plusie. Teraz jestem w 10 tygodniu ciazy. I nie przytylam kompletnie nic. A moje menu wyglada tak: - rano 2 kromki chleba z maslem serem i pomidorem + jogurt - 11- ciasto z herbata - 13 - 2 kromki chleba z maslem serem i pomidorem + cukierek - 16 - jakies owoce - 18 obiad (bez miesa bo na mieso nie moge patrzec) - 21 - owoce, cukierki, zelki, galaretki... Wiem ze za duzo weglowodanów. Wiem ze dieta malo urozmaicona. Ale nic na to nie poradze. Jak nie zjem czegos slodkiego to jest mi slabo.

Gość jestes autorko
beznadziejna z tymi pytaniami. Jestes w ciazy i powinnas jesc to co ci smakuje a nie zadawac glupie pytania na forum/

Gość malakasiamala
no nie wiem, czy kwestia odzywiania w ciazy jest taka mało wazna? Nie sztuka jesc wszystko na co sie ma ochote i potem przytyc 30 kg albo juz na starcie skazac dziecko na otylosc. Poza tym, czy naprawde powinnam jesc WSZYSTKO na co mam ochote? a jakbym miala ochote na frytki dzien i noc przez cala ciaze to tez nie powinnam sie nad tym zastanowic?

Gość do tej wypowiedzi
wyzej :D :D :D idiotka :P

Gość malakasiamala
a ten idiotyzm potrafisz jakos uzasadnic?

Gość malakasiamala
a tak z innej beczki, naprawde sie zastanawiam, czy ja nie przytylam za duzo jak na 11 tygodni ciazy :( Kilka lat wczesniejmiałam spore klopoty z waga, udało mi sie schudnac 10 kg i bylo ok, ale wiem, ile to trudu i wysilku mnie kosztowało. Z drugiej strony chyba nie jem jakichs wielkich ilosci jedzenia, wiec nie wiem z czego to wynika:( jestem troche zalamana :(

Gość do tej wypowiedzi
no nie moge : :D :D :D

Gość do tej wypowiedzi
ruch , TYLKO TO cIE RATUJE. Ale jesli wczesniej mialas problemy z waga to czarno to wszystko widze. Ale to nie wazne, masz sie cieszyc ciaza. :)

Gość fiolka kontrolka
-> z braku ruchu. Twoje nadprogramowe kg wynikają z braku ruchu. Dużo nie przytyłaś, ale tylko jakieś 0,5 kg poszło na ciążę (waga macicy, zwiększona ilość płynów itd) reszta to tłuszczyk... Przestań histeryzować. Jesz wg mnie ciut za malo a już na pewno za mało się ruszasz. Stąd to dodatkowe kg.

Gość fiolka kontrolka
aaaa i jeszcze jedno. dzieka na starcie nie skażesz na otyłość. Nie wiem gdzie ty takie bzdury wyczytałaś. Jeżeli miałaś wczesniej problemy z wagą to i dziecko (nie noworodek) prawdopodobnie będzie je miało. Genetyka kochana.

Gość ......;....
kazdy organizm w ciazy zachowuje sie inaczej - niektore kobiety jedza bardzo duzo i niezdrowo i nie przybieraja na wadze tak duzo, a inne malo jedza i tyja Jestem w 13tc i musze bardzo duzo lezec, a schudlam do tej pory 3kg. Fakt mam mdlosci i nie jem za duzo, ale nie mam w ogole ruchu i wg niektorych teorii powinnam tyc

Gość fiolka kontrolka
Heh ja jadłam w ciaży wszystko w olbrzymich ilościach. Z resztą nie tylko w ciaży. Mąż śmieje się, że łatwiej mnie ubrać niż wyżywić. suma sumarum w 39 tc miałam 7 kg na plusie. Mama 176 cm i ważę po ciąży 51 kg. Nie robię i nie robiłam nic, oprócz tego, że codziennie jakieś 30 minut ćwiczę. Ale to są skłony, przysiady i jakieś rozciaganie. nic poza tym. Po urodzeniu wróciłam do starych nawyków czyli na lunch jakiś fastfoodzik. i jestem sucha. Moja mama taka jest i była.

Gość mmmbbbb
nie prowadziłam w ciąży żadnej specjalnej diety, jadłam co chciałam, z czym, a jadłam mnóstwo, w nocy również ;) najbardziej opychałam się słodyczami :))

Gość CeluniaLunia_
Dziewczyny jestem tu nowa i nie chce zakladac kolejnego tematu moze mi doradzicie. Mianowicie staramy sie o dzidka moje menu od dawna zmienilam na zdrowe odzywianie min. wiecej owocow warzyw itp. Np. 8:00 kawa z mlekiem + koktal (sok pomaranczowy + kiwi + kielki + czasmi sok z granatu) 11:00 kanapka chlem zrazowy(domowy) + salata + ser+ pomidor 14:00 warzywa na parze + ryba lub miesko 17:00 jogurt naturalny 19:00 salatka z pomidora+natka pietruszki + (czosnek - ostatnio potrafie zjesc 2 zabki na dzien jakas taka zachcianka) Dotego pije 1.5 wody lykam kwas foliowy z jodem i witamina B12 i dodatkowo biore wiesiolka (od miesiaca) Moje pytanie co powinnam zmienic ?? czy tak jest ok bylam w grudniu u gina cytologia ok. jedyny problem jaki mam to moja waga 79 kg przy 176cm :( Pozdrawiam :)

Gość ciążowa
jem trzy razy więcej od Ciebie, przytyłam w ciąży 2,5 kg (jestem w 19t.c.), ale uprawiam bardzo dużo sportu (codziennie po kilka godzin, jestem trenerem). Wszystko zależy od tego ile masz ruchu i ile potrzebujesz - gdybym np nic nie robiła to pewnie też bym tyle jadła :)

Gość CeluniaLunia_
ja przytylam 15 kg w 2 lata praca siedzaca i klops tylko nie wiem wlasnie czy schydnac teraz czy starac sie o dzidzie i pozniej zgubic to wszystko za jedym razem ;)

ja jestem w 9 tygodniu i powiem Wam, że nigdy nie chciało mi się tak bardzo jeść różnych zupek. Przed ciążą byłam słodyczowym potworem, a w ciąży nie mogę na słodycze patrzeć. Do tej pory wolałam coś konkretnego, ale mięso już przestało mi smakować i ryby. Teraz mam chyba sezon na zupy. No i buraczki czerwone, mniam! Ostatnio podczas ważenia okazało się, że przytyłam 2 kg. Ale i tak jestem chudzielcem więc podoba mi się ta zmiana ;) Szczególnie w biuście, hihi ;)

Gość Miiimis
Dzisiaj: śniadanie: 2 kromki ciemnego pieczywa z maslem, wedlina, 2 male pomidorki, kilka paskow papryki i ogorek gruntowy, kawa inka 2 sniadanie: kawalek makowca wlasnego wypieku, pol litra mleka :P Przekaska: Banan, jogurt pitny Obiad: maly galabek, ziemniaki, pol litra wody :P Bedzie jeszcze: - zupa - barszcz ukrainski, jablko lub ze 2 mandarynki, platki na mleku lub jogurt 24 tc, 7 kg na plusie.

Gość lllllllilka
Mama po raz 2---> pogratulowac..masz swietna diete i takiej powinnysmy sie trzymac. To ile kobieta utyje w C .zalezy tylko i wylacznie od jej organizmu,przemiany materii,uworunkowan genetycznych czy na koncu od tego co akurat i jak ma ochote jesc. Cenna rada, bedac w ciazy nalezy bezwzglednie pilnowac sie z cukrem we wszelkij postaci,dobrym zamiennikiem jest np.syrop z agawy,czy miod.Jasli mamy problem z cukrzyca ciazowa,rano na glodniaka polecam wypijac lyzeczke naruralnego miodu rozpuszcona w wodzie z cynamonem( woda musi byc letnia w przeciwnym razie miod straci wszystkie wlasciwosci lecznicze) taka mixtura swietnie reguluje poziom cukru we krwi.