Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama za miesiąc

wysokość zasiłku macierzyńskiego

Polecane posty

Gość mama za miesiąc

Mamy pomóżcie. Jak oblicza się zasiłek macierzyński? Za miesiąc rodzę a od miesiąca jestem na zwolnieniu. Czy zasiłek to będzie 100% mojej pensji na umowie czy 100% moich zarobków. Dlaczego pytam. Na umowie mam 2200 ale kolejne 2000 to moja premia. I teraz pytanie jak będzie mniej więcej wyglądał mój zasiłek macierzyński?

Gość mama za miesiąc
Podpowie któraś mama?

Gość maxemalis
Ale czy na umowie masz wysokość tej premi i jest ona wypłacana bez względu na chorobę? Jeżeli nie to tylko zasadnicza + stażowy jeśli masz, wysokość macierzyńskiego to 100%.

Gość mama za miesiąc
premie mam za każdy miesiąc inna -zależna od wyników. Ale teraz jak wziełam pensje za cały miesiąc zwolnienia to w podobnej sumie jak normalną pensję. Więc do zwolnienia premia mi się wlicza (od premii też mam odprowadzane składki zus)

Gość mama za miesiąc
Dziewczyny żadna nie brała premii nigdy w życiu i nie wie jak to się ma do macierzyńskiego????

Gość Jo-------anna
Z tego co wiem, gdy masz w umowie premię,to wyciągają średnią premii z ostatnich 12 miesięcy, ale musi ona być wypłacana co miesiąc.

z tego co się orientuję to podstawa wysokości 100% a premia się nie wlicza. jak piszesz jest ona uznaniowa z zależności od wyników których na zwolnieniu po prostu nie ma.

Gość Lunacja
Zus interesuje tylko to, co on ma w swojej bazie, a premiach tam raczej nic nie ma, także oczekuje tej mniejszej stawki. http://www.tanie-latanie.net/

Gość Jo-------anna
Ale tak jak pisza dziewczyny, jesli nie jest ona oznaczona w umowie, to nic z tego.:)

Gość mama za miesiąc
Nie mam w umowie nic dot. premii. Ok, rozumiem, że macierzyński będę miała liczony tylko kwoty 2200. Tylko dlaczego zwolnienie mam liczone od całości wypłacanej kwoty. Przeważnie brała pensję ok 2900 do wypłaty i za zwolnienie przyszło mi mniej więcej tyle samo. Hmm. Zapytałam babki u nas w pracy, ale ona spojrzała tylko na mnie jakbym jej kota zabiła i nic nie powiedziała...

Gość fasola groch
wg mnie jeżeli od premii były odliczane składki i podatki to tak bedziesz otrzymywała średnią z 6 ostatnich okresów składkowych. Z resztą za l4 też dostajesz.

Gość fioletowa krowa
Autorko ja ci odpowiem, miałam taką samą sytuację (podstawa+premia). Od premii miałam zawsze odprowadzane do zusu składki. Wypłata za moje zwolnienia lekarskie (za 3 miesiące) oraz zasiłek macierz. nie różniły się od siebie znacząco. Czyli - dostaniesz mniej więcej średnią z ostatnich pensji. Zusu nie interesuje w zadnym wypadku kwota jaką masz na umowie, tylko kwota od której masz odprowadzane składki. Tak samo jest z nadgodzinami, też z tego będą liczyć. Powodzenia.