Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiemniewiemniewiemmm

problem z zębem

Polecane posty

kilka miesięcy temu się uderzyłam w zęba i on mnie bolał i się ruszał i jak poszłam do dentysty to on powiedział, że prawdopodobnie ząb obumrze. No i teraz mam mieć robione leczenie kanałowe tego zęba, nie wiem po co... niby on jest martwy, ale ciężko mi jest się z tym pogodzić. Słyszałam, że martwe zęby robią się szare, a ten mój jest normalny, jak reszta. No i sobie pomyślałam, że nie dam nic z tym zębem robić narazie, jak już, to jak się zrobi szary. A poza tym głowa mnie rozbolała jak zobaczyłam ile może kosztować leczenie kanałowe ... :o jest tu ktoś kto się orientuje co powinnam zrobić ?

Gość kawka26
a boli Cię ten ząb?

no właśnie nie i nie mam z nim właściwie problemu, ale dentysta mówi, że trzeba zrobić leczenie kanałowe, tylko ja nie wiem po co, bo ten ząb zdrowy był i teraz niby z nim nie mam problemu...

Gość kawka26
ja mam sporo kanalowych... wiec troszke sie na tym znam jesli zab obumrze to baaaaaaaaaaardzo boli dlatego pytam nie moze obumrzec i nie bolec. fakt,jesli pzreleczysz kanalowo to po jakims czasie zmieni kolor ale nie drastycznie a tak na przyszlosc jesli bedziesz miec wrazliwe zeby myj je pasta sensodyne a jak nie boli nic z nim nie rob

Gość kawka26
skoro nie boli to nic z nim sie nie dzieje

Gość kawka26
i jeszcze jedno ,,szare'' zeby robia sie dopiero po tym leczeniu kanalowym bez przeleczenia bedziesz miec normalne

to chodzi o to, że jak ząb umiera to mu się tam ten nerw psuje? i wtedy się robi kanałowe żeby go usunąć i żeby nie bolał?

Gość kawka26
zab sie najpierw zatruwa zatruwa nerw i usmierca potem czysci sie kanaly cementuje i koniec zab zostaje normalnie,tylko nie ma zywego nerwa juz potem wcale nie boli ale po czasie troszke zmienia sie barwa i martwe zeby sa slabsze,kruche,pekaja pod czyms twardym no tak to jest

Dzięki :) ja zrobię kanałowe dopiero jak nie będę mogła wytrzymać z bólu, myślę, że tak będzie najlepiej, bo przecież ten ząb może być zdrowy, a tak to bym go niepotrzebnie uśmiercała...

Gość kawka26
dokladnie bol jest niesamowity a jak bedzie Ci na zimno czy cieplo reagowal to sprobuj pasty sensodyne (aaa to ze czasem zab reaguje na zimno czy cieplo nie oznacza ze zaczyna obumierac,moga byc szyjki troszke odsloniete) :)powodzonka zatem

Jeśli ząb jest martwy, trzeba go przeleczyć, żeby - tak w skrócie: nie zagnieździły się bakterie, nie zrobiła się zmiana zapalna, ropień czy inne cudeńko. Ząb martwy nie musi boleć ale oczywiście może i robi to często. Ząb martwy, nie leczony jest potencjalnym ogniskiem zapalnym, jak się trafia jakaś paskudna choroba ogólnoustrojowa - idzie do kosza od razu. Obecnie coraz rzadziej się "zatruwa" zęby. W znieczuleniu ząb jest otwierany, usuwana miazga, opracowywany kanał i wypełniany. Często a jednej wizycie. W zależności od stopnia zniszczenia odpowiednio się go odbudowuje - korona, onlay. Co do koloru - może ściemnieć ale nie musi.

Gość kawka26
do imina to w takim raziej skoro nic z zebem sie nie dzieje to po czym lekarz jest w stanie rozpoznac ze zab obumiera?

imina ojej teraz to się przestraszyłam :( no ale ten ząb mnie nie boli ... i kanałowe tak dużo kosztuje, kurde...

Gość kawka26
ja bym go na Twoim miejscu nie ruszala teraz i poczekala co sie wydarzy

no właśnie szkoda mi jest teraz tego zęba ruszać... myślę, że jak zacznie boleć, lub zacznie się z nim coś dziać, to wtedy najwyżej zrobię kanałowe...

Ząb jak już obumrze przestaje reagować na bodźce - ciepło, zimno, nawiercanie. Na zdjęciu widoczne bywa poszerzenie szpary ozębnej, czasem już jest zmiana okołowierzchołkowa. Zmienia kolor, wydaje inny dźwięk przy opukiwaniu. W niektórych gabinetach lekarz ma możliwość zbadać żywotność zęba prądem, że tak powiem;) Czesto zniszczenie zeba jest tak duże, że lekarz po opracowaniu ubytku "zagląda" do komory. Po dużym urazie ząb obumiera bardzo często i wtedy leczy się go kanałowo, jakkolwiek dentysta nikogo nie zmusi do leczenia endo. Podpiszesz karteczkę, że jesteś świadoma konsekwencji nie podjęcia leczenia i koniec.

a jak nie podpiszę to co? nie chcę igrać ze zdrowiem, ale szkoda mi jest zabijać zęba... on nie reaguje na prąd, czy co to tam jest i myślałam, że jak mnie teraz nie boli to go mogę tak zostawić...

jak nie podpiszesz to nie, lekarz zrobi sobie sam adnotację, że cię poinformował - to jest taki dupochron dla niego, że ci powiedział, że trzeba ale ty masz święte prawo odmówić leczenia i tyle. Chodzi o to, żeby kiedyś za 5 lat pacjent nie obudził się i nie stwierdził - a czemu mi nigdy nic nikt nie powiedział o konieczności leczenia endo, a teraz trzeba go wyrwać.

Nie leczona próchnica zaostrza stany miazdżycowe, może powodowac problemy ze stawami, skrajne przypadki to sepsa. Przy poważniejszych operacjach, np kardiologicznych podejrzane zeby się usuwa bo to potencjalne ognisko zapalne. Nie oczyszczane zęby z kamienia, płytki dokarmiają cukrzyce. Trzeba pamiętac, że zeby są połączone z reszta organizmu;) to nie wciśnięte kołki. Naczyniami krwionośnymi różne paskudy rozchodzą się po całości.

ja chyba jednak poczekam, a jak tylko zacznie mi się coś dziać z tym zębem, to biegiem do dentysty :) trochę to głupie, wiem, ale mam taką nadzieję, że którejś nocy aniołki przylecą i naprawią mi zęba :)

Gość ZaniepokojonaOla19
jakas dentystka sie tu wymadrza,nie strasz ludzi,bo to skrajne przypadki sa,tak jak nieleczona grypa powoduje smierc,bo wszyscy sobie jutro kanalowe zrobimy z wrazenia

Staraj się unikać nadwyrężania tego zęba - nie napisałas który to chyba. Martwe zeby mają nieprzyjemną skłonność do łamania się. Są słabsze. Aniołki ci go nie naprawią niestety. Możesz co jakiś czas robić rtg czy się tam nie tworzy coś paskudnego ale raczej zbieraj kase na leczenie. Jeśli minęło kilka miesięcy i nie daje oznak życia, to raczej mała szansa, że ząb jakoś tam się uchował i przeżył.

kurde, to jest jedynka ... :o ja jeszcze aparat nosiłam i o te ząbki dbałam, a teraz do końca życia będę musiała na tą jedyneczkę nieszczęsną uważać :(

Kanałowe robi się tylko w określonych przypadkach - znacznie lepiej jest mieć zęby żywe. A myślę, że należy wyjaśniać czym się kończy nieleczenie zębów. W szkole się tego nie uczymy, rodzice nam nie powiedzą. Potem dramaty, że ktoś umiera przez głupiego zęba.

me do not - zrobisz jak zechcesz ale dlugo się nie ociągaj. Jak nie jesteś pewna diagnozy dentysty to idź do innego.

Ach tak mi szkoda tego ząbka, nie masz pojęcia :( a jak on zmieni kolor, to będzie się odznaczał, tym bardziej, że to jedynka... i co wtedy?