Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

devil&angel

dziwna diagnoza

Polecane posty

Witam. Mam problem, dotyczący zajścia w ciążę. Razem z mężem staramy się o dzidzie przeszło rok i nadal żadnych efektów nie ma :(. Mój mąż otrzymał skierowanie na badanie nasienia. Wykonał badanie z otrzymanymi wynikami poszłam do swojego lekarza. Obejrzał wyniki i powiedział że wszystko jest ok u męża. Ale co usłyszałam po chwili od lekarza szczęka mi opadła. Jego słowa brzmiały następująco " najprawdopodobniejszą przyczyną, że Pani nie może zajść w ciąże jest PCO i mniejsze jajniki" Zostałam bez słowa. Chodzę do tego lekarza przeszło 10 lat systematycznie się badam za każdym razem wykonywał badanie usg gdzie jak mówił wszystko w porządku jest. Wiedział również, że nie mam systematycznych miesiączek. Zastanawiamy się z mężem co zrobić czy iść do innego lekarza prywatnie i zobaczyć czy potwierdzi tą samą diagnozę. Dobrze wiem, że u mnie w rodzinie nie było przypadków niepłodności mam bardzo liczną rodzinę gdzie każdy ma po kilka dzieci. I żadna z kuzynek czy kuzynów nie mają problemy alby zajść w ciąże bądź spłodzić potomka. Proszę o jakąś radę bo załamałam się okropnie.

Gość nmhbjnmv
skoro macie taki problem, to dlaczego byłas tylko u jednego, jak sie okazuje mało wiarygodnego lekarza... powodzenia życze w staraniach i zmien koniecznie lekarza, a pco da sie leczyc.

dziękuje za odp. dopiero wczoraj się dowiedział o tej diagnozie. a w tej chwili nie mogę iść do innego ponieważ mam miesiączkę więc raczej badania mi nie wykona.

Gość nmhbjnmv
nie martw się na zapas, jak sama powiedziałaś to tylko przypuszczenia tego konowała, idź do innego lekarza, zrób badania usg- monitorowanie - i hormonów w odpowiednim dniu cyklu, zobaczysz na pewno sie uda :) Ja byłam u lekarza , miałam torbiel na jajniku, lekarz stwierdził, że chyba nie mam owulacji, byłam umówiona na monitorowanie od następnego cyklu, a jak sie okazało w tym momencie byłam już w ciąży :) Głowa do góry, będzie dobrze :)

Ja bym poszukała innego lekarz, najlepiej specjalizującego sie w niepłodności. Przy PCOs jajniki mają specyficzny wygląd. Już dawno powinien był to zauważyć na usg.

Gość a badałaś tarczycę?
?

Gość a badałaś tarczycę?
w jakim województwie mieszkasz?

do Miarka. tak masz rację. wczoraj poczytałam na ten temat PCO i wielu rzeczy się dowiedział. W następnym tygodniu pójdę do innego lekarza i mam nadzieje, że nie potwierdzi jego diagnozy. A obecne zalecenie mojego lekarza to mierzenie temperatury przez okres 2 miesięcy i zaś do kontroli. Nie dał mi żadnych skierowań na badania, gdzie dla mnie to już jest złe podejście. Ok rozumie mierzenie temp., ale po co czekać następne na 2 miesiące w sumie bez czynnie.

Gość a badałaś tarczycę?
Dr Nieżurawski - Warszawa. Polecam, on się specjalizuje w problemach z zajściem w ciążę, do tego jest Endokrynologiem, ładnie reguluje te dwie sprawy. Wygugluj, poczytaj opinie i jedź

mieszkam na Śląsku. kiedyś miałam badanie na tarczycę i było ok. ale wiem wszystko się zmienia i wyniki też. teraz w ogóle nie miałam robione badania na tarczycę a też wie, że ma wpływ na zajście w ciąże.

Gość a badałaś tarczycę?
uuu, to trochę daleko... ja jeżdżę co 2-3 miesiące a mam jakieś 120 km. Zrób sobie TSH nawet prywatnie, mojej siostrze wyszło to po dwóch porodach, w wieku 35 lat, też znikąd

ja bym nie czekała kolejnych dwóch miesięcy. Inny lekarz, zrobić podstawowe badania hormonów: tarczyca, prolaktyna, progesteron , testosteron. I szukać przyczyny.

to czy ktos w rodzinie nie ma problemow nie oznacza ze ty ich nie mozesz miec przeciez,geny genami ale bez przesady by wszystko przechodzilo w genach dalej po rodzinie a rok to nie jest za wiele,w dzisiejszych czasach malo kto zachodzi w pierwszych 3 mcach starań ja przy dobrych wynikach zarowno moich jak i faceta i moim PCO staralismy sie o dziecko 1,5 roku ale to przez moja złą metodę i dlugieeee cykle trafilam na metode termiczna i 2 razy sie udalo przy pierwszym podejsciu starań PCO to wielotorbielowatość jajników a co to oznacza mniejsze jajniki ? przytocz rozpiske z usg

tak wiem ,że to krótki okres i inne pary starają się o wiele dłużej. lecz ja podchodzę do tego że nie ma co czekać też mam swoje lata mam 28 lat i to jest staranie o pierwsze dziecko. PCO to wada genetyczna - wrodzona - tego sie nie leczy, tylko ewentualnie ustawia sie hormony w celu zajscia w ciaze czy tez normalizacji funkcjonowania gospodarki hormonalnej.

Gość nmhbjnmv
moja droga, najlepiej, o ile mogę ci coś doradzić to idź do innego lekarza, ale nie mów mu jaka diagnozę postawił ten Twój konował, po drugie najlepiej zrobić sobie monitoring, czyli kilka usg w ciągu cyklu i w tym samym czasie badania hormonów w odpowiednich dniach, jeśli chcesz to mogę ci napisać co i kiedy, jeśli lekarz ci tego nie powie. Metoda ze sprawdzaniem temp. jest też ok, ale nie zawsze jest to miarodajne, temperaturę mogą podwyższać różne czynniki, poza tym może być podwyższona, nawet jeśli nie ma owulacji ( zespół LUF, czyli powstają pęcherzyki, ale zamiast pękać to się wchłaniają) dlatego monitorowanie usg jest bardziej miarodajne od mierzenia temp. I zacznij ju z brać kwas foliowy :)

Gość devil&angel
też tak myślałam po prostu nie mówić diagnozy i zobaczyć co inny powie. jesteś kochana jeśli mogę cię o to prosić to prześlij mi na skrzynkę pestka2610@gg.pl.

Gość nmhbjnmv
to jest podszyw ?

Gość devil&angel
dlaczego tak uważasz??

Ja na waszym miejscu skonsultowałabym to z innym może ,,lepszym'' lekarzem. Nie warto się załamywać po jeden wizycie tym bardziej że chodziłaś do niego tak długo więc już dawno powinien to zauważyć a nie dopiero teraz. A co do miesiączek ja też nigdy nie miałam regularnych i to mi nie przeszkodzilo zajsc w ciaze.

Gość hejka hejhhhh
i co ?