Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chicas walk

CO DO PORODU - PORADY - OBECNE LISTY NA 2012 - PORÓD !

Polecane posty

Gość chicas walk

OGÓLNIE CHCIAŁAM ZAŁOŻYĆ TOPIK DOTYCZĄCY PORAD ... ZWIĄZANYCH Z POBYTEM W SZPITALU ... SAM PORÓD DO JEST NAJPRZYDATNIEJSZE I CO MOŻNA BY WŁOŻYĆ DO TORBY DO SZPITALA CO OGÓLNIE PRZYDAŁO BY SIĘ ALBO CZEGO NIE WŁOŻYŁYŚCIE DO TORBY A JEDNAK OKAZAŁO BY SIĘ PRZYDATNE ;) :) DZIĘKUJĘ Z GÓRY ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI :)

Gość mamama27
podstawa to to co chcą w szpitalu -a w każdym prawie chcą coś innego - reszta jest zbyteczna i zajmuje miejsce

Gość chicas walk
u nas nie ma ... listy - ogólnie jak zadzwoniłam na porodówke powiedziała że takie listy można znaleźć w internecie ! :o o zgrozo ... ale tych list jest dużo więc sama zgłupiałam :o

Gość Mama Nasturcja
no racja lis jest sporo sama sie zastanow i bedziesz wiedziala.. Dla mamy trzy pizamki, w tym jedna do porodu plus grube skarpetki ja mialam :-) majtki jednorazowe 5 sztuk, wykorzystalam 2, dwie paczki takich specjalnych wielkich podpasek, wkladki laktacyjne jedno opakowanie (ja mowie na standardowe 3 dni) , kosmetyki, woda mineralna male buteleczki najwygdniejsze, ze dwie gazety czy ksiazka, dla dzieciatka mala paczka pieluch, 3 pajacyki 3 body 3 spioszki rekawiczki na raczki cienka czapeczka paczka chusteczek nawilzajacych krem do pupy

Gość mamama27
może zmień porodówkę - przecież jedne szpitale dają dzieciom ubranka, rożki baa nawet pieluchy w innych trzeba mieć swoje - tak samo z mlekiem, podkładami itd itp

Gość chicas walk
porodówka mi już znana :) ale nie za bardzo mi sie podoba właśnie olewackie traktowanie !

Co mi się przydało: -2 koszule ( do porodu dostałam) -dużo podkładów poporodowych -majtki jednorazowe -kapcie -szlafrok - możesz wziąć koc bo nie wiadomo czy w szpitalu dadzą, u mnie np. nie działało ogrzewanie :o -kosmetyki -woda do picia -książka, gazeta, coś do słuchania (może być na to czas gdy dziecko będzie spało) A dla dziecka potrzebne były pieluchy jednorazowe i ubranko na wyjście.

Gość chicas walk
no dziękuję ;) a miałam zapytać podkłady w jakim rozmiarze ? Podkład higieniczny 90cmx170cm czy 60x90 cm ?

Dla mamy: 3 koszule ( w tym jedna do porodu) 2-3 staniki do karmienia (do koszuli sobie tych wkładek laktacyjnych przecież nie przyczepisz kapcie (ja miałam też osobne klapki pod prysznic) siateczkowe majtki jednorazowe wkłady poporodowe woda coś do przegryzienia (odpowiedniego dla karmiacej) szlafrok szczoteczka do zębów+pasta szare mydło do hig. intymnej myjka (sprawdza się lepiej niż gąbka - szybciej schnie) szlafrok szampon do włosów szczotka/grzebień coś do związania włosów jeśli długie coś do czytania (chyba, że spodziewasz się bliźniąt ;) ) Dla dziecka: 3-4 body (smólka potrafi się masakrycznie rozmazać po caaaaałych plecach) 3-4 pajacyki 2 pary łapek 2 czapeczki kilka pieluch tetrowych pielucha flanelowa rożek chusteczki nawilżane pieluszki jednorazowe/mydełko jeśli nie chcesz korzystać z chusteczek płyn do kapieli niemowląt (jeśli chcesz inny niż jest używany w szpitalu) Położne noworodkowe były bardzo zadowolone, gdy dostały komplet od nas (no u nas były dwa komplety) Do rożka były włożone pieluszka jednorazowe, czapeczka, łapki, bodziak, pajacyk, pieluszka flanelowa, pieluszka tetrowa. Warto taki zestaw przygotować w domu (unikniecie wtedy gorączkowego poszukiwania rzeczy dla noworodka zaraz po porodzie. Wtedy wszystko złośliwie się chowa ;)

Gość moim zdaniem .........
Podkłady poporodowe to inaczej wielkie podpaski (u nas w szpitalu dają jedną paczkę sterylnych czyli 10 sztuk co wystarczyło mi na 1,5 dnia) można kupić je w aptece a mają wymiary 27cm lub 34cm To o czym Ty piszesz jest według mnie zbyteczne ... jeśli chodzi o Ciebie czyli kobietę. Leżenie na takim nie oddychającym podkładzie powoduje że się pocisz i czujesz nie komfortowo. Może się ewentualnie przydać 1-2 te mniejsze ale to do położenia pod dziecko na czas przewijania by ochronić je przed kontaktem ze szpitalnym sprzętem. Ja zakupiłam paczkę i aktualnie używam na spacerach gdy muszę przewinąć Maleństwo

Gość chicas walk
nie ja mam planowane cc .. więc wiadome będzie że będe leżeć ... i nie założą mi majtek poporodowych tylko rozłożą podkład założą cewnik i te rurki do odsączania krwi ... więc wszystko co będzie wypływało .. musi zlatywać na te podkłady dlatego sie zastanawiam ile ich wziąść i jakiej wielkości nie chce żeby gdzieś przeleciało poza podkład ..