Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona0000001

Mój ginekolog nie zbadał maluszkowi przezierności karku

Polecane posty

Ja to się o tych badaniach niedawno dowiedziałam, a jestem obecnie w 16tc. Do tego ginekologa trafiłam w 9tc, później byłam w 12tc kiedy stwierdził, że skoro USG robiliśmy już na pierwszej wizycie w 9tc to teraz nie ma po co robić, no i teraz ostatnio byłam w 15tc, zrobił USG ale takie błyskawiczne, zmierzył tylko malucha, i główkę, ale tylko po to żeby sprawdzić czy to faktycznie 15tc. Co mam zrobić? Czy to bardzo groźne że nie zrobił tego badania? Czytałam że jest ono bardzo ważne... :(

Gość nie w kazdym miescie
jeszcze robia to badanie , choc powinni. Moja kuzynka musiala jechac do innego miasta zeby zrobic , bo u nas lekarze ponoc nie robili bo sie na tym nie znali . Zadzwon do lekarza i zapytaj o to badanie , zadzwon tez do innych i popytaj czy wykonuja i sie moze umow

Gość mou
do osoby powyżej -na to badanie jest już za późno dla autorki tematu -robi się je między 11-14tc "Badania NT pozwala z dużą dokładnością określić ryzyko wystąpienia u dziecka nieprawidłowości chromosomowej, wad serca i innych chorób uwarunkowanych genetycznie (zespół Downa, Edwardsa, Patau). "

No właśnie, jest już za późno na to badanie... :(

Wiesz co? Teraz to i tak za późno, wyniki nie będą miarodajne bo badanie wykonuje się między 12 a 14 tc. Lekarz powinien sprawdzić tetno maluszka a także tn czyli tą właśnie osławioną przeziarnistość oraz sprawdzić czy widać kość nasową. Przeziarnistość się sprawdza po to być sprawdzic jakie może być ryzyko urodzenia dziecka z wadą genetyczna. Chodzisz prywatnie do lekarza czy na nfz? Bo na nfz chyba jest tak, że bezpłatnie robi się to badanie kobietom po 30 lub 35 roku życia. Ale lekarz powinien Ci o nim powiedzieć, bo może chciałabyś za nie zapłacić. Jest to ważne badanie ale określa ono tylko prawdopodobieństwo. Czyli zdarza się że mimo zlych wyników dziecko rodzi się zdrowe albo mimo dobrych, chore. Teraz i tak już jest za późno, wiec sie nie stresuj niepotrzebnie bo nic nie poradzisz. Ewentualnie wybierz sie do innego lekarza i powiedz, że nie miałaś takiego badania i zapytaj czy jeszcze jest sens je robić

Byłam na NFZ...

Gość szkoda ze nie zbadał
ale nic juz na to nie poradzisz teraz mozesz zrobic sobie test podwójny jest najczęściej zalecany Paniom które są miedzy 14 a 16 tyg. ciąży. Nie jest on tak czuły jak test PAPP-A, jednak jeśli kobieta nie zdążyła wykonać badania pomiędzy 10tym a 14tym tyg. ciąży to test podwójny jest dobrą alternatywą.

Czym dokładniej jest ten test podwójny? Można go zrobić na nfz? Cóż, chyba jednak nie zdążę nawet tego zrobić- następną wizytę mam za 3 tygodnie, a jeśli chodzi o prywatnego- wypłatę dopiero 10tego. A już jestem w 16tc.

Jeśli masz mniej niż 30 lat to i tak masz dużo mniejsze prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka, chyba, że w rodzinie były takie przypadki, wtedy byłoby to wskazanie. Ale nfz oszczędza na wszystkim. Nie martw się niepotrzebnie bo to nie ma sensu. Jak dziewczyny pisały badanie tylko określa prawdopodobieństwo lub ewentualnie jest wskanaziem do dalszych badan, ale jesli nie znajdujesz sie w grupie ryzyka to nie masz sie co stresowac

Gość ciekawam
A gdybyś zrobiła to badanie i by się okazało, że dziecko będzie chore, to co byś zrobiła?

Gdybym zrobiła je wystarczająco wcześnie, zrobiłabym dalsze badania, i gdyby to było pewne, to nie chciałabym urodzić tego dziecka... chyba.

Te akurat nie, ale dalsze dają o wiele wyższą pewność.

Wiem, moja mama miała robioną amniopunkcję, bo zaszła w ciążę w wieku 38 lat, z trzecim dzieckiem.

Gość niedługomama
zrób sobie porządne badanie usg tzw. "połówkowe" to jest usg genetyczno- anatomiczne robi się je pomiedzy 18 a 22 tyg. ciąży, w czasie badania lekarz oceni rozwój narządów wewnetrzych, sprawdzi przepływy krwi, tętno, pomierzy dziecko, sprawdzi inne markery które wskazywać mogą na choroby genetyczne; nie wiem jak jest na nfz z tym badaniem, bo chodzę prywatnie, mnie w opcji 2d-3d-4d kosztowało 290zł, zapytaj lekarza gdzie mogłabyś zrobić takie badanie i na czym ono polega, może kogoś Ci poleci, nie wiem skąd jesteś, więc nie mogę dokładnie pomóc