Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ślubniczka 2012

pyt.dot.danych na zaproszeniu

Polecane posty

Kupiłam w końcu zaproszenia, mogą być one imienne, ale teraz prosze was o radę, czy pisaliscie jakoś inaczej rodziców czy tylko imię i nazwisko?? ODMIENIAM TYLKO IMIONA czyli Sz.P. Stanisławę Ygrek czy Jana Zet kolejne pytanie jak ktos ma dzieci czy pisac z dziećmi czy wymieniać imiona dzieci, będzie dużo pisania np.siostra meza ma 6dzieci niepełnoletnich, BARDZO PROSZE O POMOC,

Gość już na dniach...
ślubniczka, ja pisałam "wraz z dziećmi" ale jak było jedno dziecko to pisałam np. "wraz z Oliwką" zaproszeń dla rodziców jeszcze nie drukowaliśmy ale chyba będzie Sz.P. A. i B. Kowalskich odmienialiśmy tylko nazwiska zakonczone na -ski, -ska,-cki,-cka itp. natomiast nazwiska typu Jóźwiak pisaliśmy,ze mamy zaszczyt zaprosić Sz.P. Annę i Tomasza Jóźwiak, a nie Jóźwiaków

my będziemy robic tak jak osoba wyzej jeśli jedno dziecko to napiszemy imię, jesli więcej niż jedno to z dziecmi ale ogólnie nie zapraszamy dzieci, tylko te od naszego rodzeństwa. dla rodziców raczej normalnie tak jak do wszystkich imię i nazwisko Nazwiska chyba tez bedziemy odmieniac takie jak kowalski makowiecki a reszt y nie

a co to za zwyczaj żeby odmieniać tylko nazwiska kończące się -ski, -cki? W języku polskim jeżeli tylko jest możliwość odmiany to się odmienia tj. państwo Jóźwiakowie, a nie Jóźwiak

a co to za zwyczaj żeby odmieniać tylko nazwiska kończące się -ski, -cki? W języku polskim jeżeli tylko jest możliwość odmiany to się odmienia tj. państwo Jóźwiakowie, a nie Jóźwiak

nazwiska się ODMIENIA!!! wieśniary... czułabym się zażenowana jakbym dostała zaproszenie bez odmienionego nazwiska!! http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629611 co za ignorancja... podstawówkę najpierw skończcie a później się za śluby bierzcie...

Gość już na dniach...
przed drukowaniem zaproszeń naczytałam sie sporo o odmianie nazwisk, pytałam tez o zdanie 2 polonistek. Zasada jest niby taka, że nazwiska odmienia się, ale np. polonistki powiedziały, że BEZPIECZNIEJ jest nie odmieniać. Znam kilka osób których nazwiska zgodnie z zasadami pisowni "powinno się" odmienić, ale te osoby np. tego nie lubią, uważają, że ich nazwisko jest nieodmienne. Dlatego uważam, że dobrze zrobiliśmy i w ogóle się tym nie stresuje :) a jak już macie ewidentny problem-odmienić czy nie- zawsze mozna napisać, że zapraszacie Adama i Ewę, a np. na kopercie napisac Adam i Ewa Raj :P (a nie Rajowie, albo że zapraszacie Adama i Ewę Rajów :o )

Gość makatka03
ja też, mimo że wiem, że nazwiska się odmienia, odmieniałam tylko te które dobrze brzmiały w tej formie. Część świadomie zostawiłam w mianowniku, a odmieniłam tylko imiona. Jeśli chodzi o dzieci to ujęłam to w sformułowaniu "z rodziną"

jak wyżej. do wieśniary leffe. Wiem o zasadzie odmiany nazwisk polskich ale wiele osób z mojego otoczenia nie odmienia swojego nazwiska więc ja też tego nie zrobie. Skoro ktoś pisze o sobie Anna i Krzysztof Pakuła to nie wiedze sensu zeby pisac ich jako Annę i Krzysztofa Pakułów. Moja mama panienskie nazwisko ma podobne jak podane wyzej i cała rodzina która je nosi nie odmienia go. A zażenowana czuc się nie musisz bo przecież nie dostaniesz od nas zaproszenia:D

Gość stara mężatka
ja na zaproszeniu nie odmieniałam imion tylko niektóre nazwiska i to tylko te które kończą się na ski ,ska.Np.Ewa i Dariusz Borowscy. Ale juz Anna i Jan Nowak.

Nazwiska odmieniamy. Jeśli jakaś polonistka mówi, że "lepiej nie" - najwidoczniej nie zna zasad. Cóż, nasz język łatwy nie jest, sporo wyjątków, ale polecam słownik. Rozwija wszelkie wątpliwości. Znam wiele osób, które denerwują się, gdy na zaproszeniu nikt się nie pofatygował, aby sprawdzić, jak odmienia się nazwisko. ;) Z tej 'lekcji gramatycznej' możecie zrobić dobrą zabawę i pośmiać się trochę. ;)

Gość Rady i porady:)
Zapraszam na stronę gdzie znajdziecie artykuly o zaproszeniach slubnych www.superslubiwesele.blogspot.com Rowniez wiele innych ciekawych artykulow Polecam i pozdrawiam