Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esteraara

manipulacja

Polecane posty

Gość esteraara

Co to znaczy manipulować kimś? Zdaję sobie sprawę, że to banalne pytanie ale czy mógłby ktoś podać jakiś przykład co to znaczy że np dziecko manipuluje rodzicem albo dwoje ludzi bliskich sobie manipuluje sobą. Co to oznacza? Dziękuję za wszelkie formy wyjaśnienia.

Gość powiedzmy tak , ze
moja corka mowi -mamo , ale jest kiepska pogoda, te autobusy sie tak spozniaja , wczoraj okropnie zmarzlam , wiesz te buty ostatnio co kupilas maja taka cienka podeszwe :-( daje mi komunikat nie wprost , ale manipuluje wieloma informacjami czuje sie w obowiazku kupic inne buty , bo przeciez tamte maja cienka podeszwe , czy napewno? hmmm mysle , przeciez zaplacilam 200 zl za buty, nowe a tu dziecko marznie trudno -po co ma mi sie dziecko przeziebic , kupie z grubsza podeszwa , moze nie zachoruje dziecko , nie wydam na antybiotyk , nie zawali lekcji.Trudno -kupie te buty :-)

Gość powiedzmy tak , ze
moja corka mowi -mamo , ale jest kiepska pogoda, te autobusy sie tak spozniaja , wczoraj okropnie zmarzlam , wiesz te buty ostatnio co kupilas maja taka cienka podeszwe :-( daje mi komunikat nie wprost , ale manipuluje wieloma informacjami czuje sie w obowiazku kupic inne buty , bo przeciez tamte maja cienka podeszwe , czy napewno? hmmm mysle , przeciez zaplacilam 200 zl za buty, nowe a tu dziecko marznie trudno -po co ma mi sie dziecko przeziebic , kupie z grubsza podeszwa , moze nie zachoruje dziecko , nie wydam na antybiotyk , nie zawali lekcji.Trudno -kupie te buty :-)

Gość siostraMierzwa
manipulowac to znaczy celowo z premedytacja uzyc takich srodkow, by osiagnac swoj cel... srodki i tresci musza byc tak dobrana dana osoba nie zorientowala sie, ze w gruncie rzeczy ja oszukujemy lub probujemy np na niej cos wymusic. osoba maniplulowana nie jest swiadoma niczego i ma wrazenie, ze wykonuje pewne dzialania z wlasnej woli, a tymczasem z tegoz dzialania korzysci roznej masci ma jedynie manipulator, ktory wywiera wplyw.

Gość psom na pożarcie
Manipulacja (łac. manipulatio - manewr, fortel, podstęp) w psychologii oraz socjologii to celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem, interesem. Zazwyczaj osoba lub grupa ludzi poddana manipulacji nie jest świadoma środków, przy użyciu których wywierany jest wpływ. Autor manipulacji dąży zwykle do osiągnięcia korzyści osobistych, ekonomicznych lub politycznych kosztem poddawanych niej osób.