Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kik87

Trylogia Millenium-genialne!!!

Polecane posty

Polecam wszystkim fanom dobrego kryminału. Wciąga niczym ruchome piaski-dosłownie. Pochłonęłam 3 części-czyli ok 2500 stron w tydzień :) czułam się jakbym była wśród bohaterów, rozwiązywał z nimi wszystkie tajemnice przeżywała wszystko. Teraz autentycznie mi tego brakuje :) Nigdy nie czytałam czegoś tak absorbującego . GENIALNA LEKTURA!!!

Gość nie moge zrozumieć tej
fascynacji przeciętnym kryminałem

A ja uważam że trylogia jest bardzo dobra :) a przeciętny kryminały to dla mnie Coben.

Gość nie moge zrozumieć
podaj choć jeden argument za :)

A ja słyszałam że ma na laptopie szczegółowe plany kilku książek i o tego laptopa toczy sie wojna pomiędzy jego wieloletnią partnerką życiową a rodziną. I że inny pisarz mógłby według tego napisać dalsze części ale nie może bo nie wiadomo kto ma prawo dysponować danymi z laptopa :o Pewnie nie byłoby to to samo, ale jednak chętnie przeczytałabym ciąg dalszy Millenium.

Nigdy nie czytałam czegoś tak absorbującego . GENIALNA LEKTURA!!! To widac mało rzeczy w swoim życiu czytałaś :P🖐️

nie sadź po pozorach. jest wręcz przeciwnie, czytam ok 12 kisiążek w miesiącu . Właśnie dlatego, że czytam duzo to Millenium jest dla mnie zwykłym banałem. jeśli chcesz ciekawego i zupełnie innego kryminału to polecam "Siostra moja Laureen". I nigdy nie oceniaj ludzi po pochopnie :)

Uważam że dyskusje nad tym która ksiażka jest dobra a która bardziej dobra są bez sensu bo każdy ma prawo do swoich poglądów na ten temat :) Mi np nikt nie wmówi że "przecudowne" książki pana Coelho są dobre :p

ja nie dyskutuje o tym czy książka jest dobra tylko nie moge zrozumieć tej histerycznej popularności zwyczajnego kryminału. i mimo , ze "de gustibus...." to określenie Millenium mianem genialnego jest-delikatnie mówiąc- lekko na wyrost. Podejrzewam, że to dlatego, iż obecnie książka to nic innego jak produkt, który nalezy wypromować. A tę książkę nieźle wypromowano :)

Gość -ABC-
doskonale studium psychologiczne...napisane tak ze chce sie czytac :D...tez mi sie podoba i film tez

to jeszcze nie tłumaczy popularności. gdyby mierzyć ta miara to książki LeCarra biją na głowę Siega pod względem budowania postaci

W takim razie pomarańczo załóż temat mówiący o tym jaki to Twój ulubiony autor jest świetny :) w tym temacie Twoje wypowiedzi są nie na temat niestety :)

Gość nie moge zrozumiec tej
wydawało mi się ,że jest to dobre miejsce do porozmawiania o Millenium właśnie. Po co zakładać sto niepotrzebnych tematów? Wyraziłam swoje zdziwienie fenomenem tej ksiązki i proszę o argumenty na potwierdzenie tego. Na razie czytam tylko ogólniki i widzę irytacj e niektórych czytelniczek :)

ale to ja chciałabym się dowiedzieć co tak genialnego jest w tej -moim zdaniem- zupe łnie przeciętnej książce? czytam ogólniki , które mnie kompletnie nie przekonują o jej genialności :)

nie doczekałem się na książkę w bibliotece i obejrzałem skandynawska wersję trylogii. Bardzo fajny klimat. Te amerykańskie hollywoodzkie wypociny nie umywają się do tego - a u tym wypadku ta pierwsza część.

Ehhh :) skoro Cię nie przekonuję to znaczy, że nie jest to książka dla Ciebie tak jak dla mnie nie jest Coelho

nigdy nie chwaliłam Coelho :) ale myslę, że ty tak ogólnie o gustach :).

Gość teraz ja!
A co myślicie o książkach Camilli Lackberg? Też szwedzka saga kryminalna. Ja czytam z przyjemnością nie tylko ze względu na wątek sensacyjny, ale także z racji opisów życia ludzi na szwedzkiej prowincji. "Millenium" też planuję przeczytać, ale muszę odczekać, aż jego popularność nieco się zmniejszy i będzie łatwiej dostępny w bibliotekach.

Gość kieratka
Millenium jest genialna ksiazka poniewaz jest w niej pelno referencji i wiedzy erudyckiej, wspaniala wielowatkowa kompozycja, bardzo skomplikowana a jednoczesnie logiczna fabula, bardzo dobrze stworzone charaktery, ktore sa wiarygodne mimo cech wyjatkowych itd itd. osoby, ktore tego nie dostrzegaja po prostu nie znaja sie na literaturze. ta powiesc moze nam sie subiektywnie nie podobac ale nie mozna o niej powiedziec, ze jest zla. to jakby podwazac wartosc dziel sztuki.

Gość Millenium-dziełem sztuki
zbiorowisko sklepów z gównami- Galeria Handlowa a Doda -skarbem narodowym, oto współczesne wyznaczniki kultury :D :D :D

Gość zgadzam się z opinią, że
książka jest całkiem przeciętna. Z kryminałów skandynawskich o niebo jest lepsza seria z komisarzem Wallanderem czy też kryminały Nesb. Wspomniana Lckberg Camilla pisze powieści nieco niedopracowane, poza tym irytująca jest maniera przerywania (zawieszania) powieści w kluczowych momentach, jak mniemam dla podgrzania atmosfery, co po kilku powieściach bardziej drażni niż zachęca do sięgnięcia po kolejną książkę z danego cyklu.. Genialne książki to chociażby dzieła np. Faulknera, Mrai Sndor'a, Dostojewskiego, Baricco Alessandro'a, czy Styron'a,etc. O serii Millenium można powiedzieć, że jest co najwyżej dobra. 🖐️

* Nesbo

Marai Sandora

Gość od razu wybierz się na film
pomijając ksiązkę-zaoszczedzisz czas na inną, bardziej wartosciową

Gość jak dla mnie tak samo
meczace jak coben. nie wiem czemu tyle osob sie tym zachwyca.

Trylogia podobała mi się. Z filmem gorzej, kiepski, dużo faktów pominiętych.

Właśnie polecałam Millenium na innym wątku jako świetny kryminał, więc nietrudno zgodzić się z tym, że to genialna pozycja i naprawdę warto się z nią zapoznać :)