Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasssia29

Komunia, koszt jedzenia 1500 zł - dużo, mało?

Polecane posty

Gość kasssia29

Moja mama ustaliła mi menu na komunię córki. Jak wszystko policzylam jedzenie, napoje, alkohol na poprawiny, torty, to wszystko mi 1500 zł. Zastanawiam się czy to nie za dużo. Będą 23 osoby, w tym 8 dzieci.

To wcale nie jest dużo. Zwykłe codzienne zakupy kosztują już stówę, a gdzie przyjęcie na pewno z obiadem i wszystkim. Jak dla mnie 1500 zł to juz jest po kosztach i mozliwe tylko jeśli zaoszczędzisz na jakości. No chyba że zrobisz tak jak w Ugotowanych i każdemu dasz gotowy zestaw na talerzu, wtedy może być mnie, ale narazisz sie na obmowę

Gość 28tydzień
robisz w domu czy w restauracji?jeśli w domu to czy masz wliczone w to pomoc kucharki czy sami będziecie wszystko robić? wydaje mi się,że to nie jest dużo....a tak z innej beczki-czemu mama ustali ci menu??

hehe rzeczywiście :D u nas co prawda byli goście na drugi dzień po komunii tzn np babcia albo ciocia która mieszka obok, ale o żadnym alkoholu nie było mowy.

tzn mam na myśli że u nas w rodzinie cos takiego jest i np po mojej komunii było i po innych komuniach w rodzin ie też :)

Gość kasssia29
To koszt samych produktow. Niestety w moich stronach sa tzw. poprawiny i przychodzi dalsza rodzina. Ja jestem przeciwna jesli chodzi o wodke, czy piwo, bo to przeciez komunia, ale niestety komunia organizowana jest w domu mojej mamy i ona to wszystko przygotowuje i stwierdzila ze alkohol musi byc, bo moja kuzynka tez miala. Smieszne, ale to te staroswieckie podejscie.

No tak, ale skoro jednak Wy płacicie powinniście mieć decydujący głos co do tego jak impreza ma wyglądać :o

Gość kasssia29
Wiecie jak to jest w rodzinie, cos sie powie czy chce zrobic inaczej to sie obrazaja i co? mam cala uroczystosc patrzec na focha mamy? a po komunii przez miesiac pretensji wysluchiwac ze z ciotka nie mogla sobie drinka zrobic :o

a co jest wazniejsze? komunia dziecka czy ciotka ktora jest wypic? moi rodzice robili komunie razem z pierwszymi urodzinami siostry, bo tak akurat wyszlo 24maja nie bylo alkoholu, nawet szampana, byla kawa, herbata, soki, napoje czy ty wiesz po co robisz komunie?

Gość taka jedna z wrzesnia
wg mnie duzo, robie codziennie zakupy, duzo i dobrze gotuje na 23 osoby wyprawilabym komunie z tortem i alkoholem, to swieto dziecka a nie jakas popijawa, wez to pod uwage

Gość taka jedna z wrzesnia
i wydałabym około 1000zł a moze i mniej zastaw sie a postaw sie normalnie

Gość kasssia29
No mnie wlasnie niespecjalnie stac, bo sama wychowuje corke i wynajmuje mieszkanie, ale mama (ktora tez na nic nie stac) to wlasnie ma takie podejscie zastaw sie a postaw, zeby czasem zle nie wypasc w oczach cioteczek. No i co ja mam zrobic w takiej sytuacji

W takiej sytuacji przedstawiłabym mamie jak ja widzę przyjęcie komunijne i ile jestem gotowa na nie wydać, a resztę jak mama chce może dołożyć.

Gość kasssia29
Heh no tak, mama to bedzie jeszcze czekac az jej zaplace za prad, wode i gaz i robote. Ja uwazam ze to duzo, z jedzeniem mama zawsze przesadzala. A mysle ze jakies zakupy jeszcze dojda, bo wiadomo jak to jest jak sie juz robi to sie cos przypomina. Jestem lekko podlamana, bo jeszcze skladki w kosciele, garnitur, alba, buty, dekoracje itd.

Gość kasssia29
Dla corki. Czytalam na innych forach i zamiast sukienka napisalam garnitur.

Gość aikonka
przede wszystkim komunia jest taka uroczystoscia na której nie powinno byc alkoholu-stanowczo-to świeto dziecka , an ie tania popijawa mój sym ma dopiero trzy lata, a ja juz postanowiłam,ze nie bedzie zadnego przyjęcia komunijnego-po prostu po uroczystości w kościelew do domu i to wszystko,żadnej imprezy

Gość aikonka
no własnie to po co robisz skoro cie nie stać? to twoje dziecko, czy twojej matki?

Jak jest alba to po co suknia? Kobieto, przepraszam, ze to napiszę, ale jesteś rąbnięta. Nie masz na życie, a będziesz wydawać mnóstwo pieniędzy, żeby cię ludzie nie obmówili? Przyjęcie zrób skromne, takie jakie uważasz. Alkoholu nie dawaj, ewentualnie symbolicznie wino do obiadu czy szampana. Sukni nie kupuj, alba starczy. Jestes dorosłą kobietą czy pięciolatka, która boi się przeciwstawić mamusi? :o

Gość aikonka
widać, że tu mama rządzi, a wszytsko pewnie dzieje się na wsi

Gość kasssia29
Tak czy siak musze kupic jakas sukienke, w ktorej pojdzie do spowiedzi, buty rowniez musi miec. Tak sie mowi, ale jednak z niektorych wydatkow sie nie zejdzie.

Suknia do spowiedzi? To chyba jakies prowo, bo nie wierzę, że są tacy głupcy ludzie.

Sukienkę za rozsądną cenę rozumiem bo wiadomo że dziecko nie będzie cały dzień chodziło w albie a nawet jeśli to i tak trzeba mieć cos w razie czego do przebrania. Ale na alkohol bym sie nie zgodziła bo to na pewno nie jest konieczność.

Gość kasssia29
Z tym alkoholem to mam dylemat, bo ja go nie chce, ale reszta rodziny tak.

Gość kasssia29
A sukienka to jest koszt. Do spowiedzi w dresie nie pojdzie ani w jeansach, a tak sie sklada ze nie mam nic takiego bardziej eleganckiego, a podczas przyjecia komunijnego moze bedzie chciala sie przebrac. Wiecie przeciez ze ubrania i buty dla dzieci to praktycznie kosztuja tyle samo co dla doroslych.

Do spowiedzi dzieci idą normalnie ubrane. Przeciez oprócz dresu twoja córka chyba ma jakieś ubrania do szkoły. Buty możesz kupić używane, to 20-30 zł

Do spowiedzi córka moze iść spokojnie w tym samym w czym chodzi na uroczystości szkolne :) a sukienka albo spódniczka i bluzka ładniejsza myslę że za około 80 zł coś kupisz, chyba że masz nie wiem jakie wymagania i wszystko musi być firmowe.