Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomarańczowa żyrafka

ŚMIEJCIE SIĘ I KRYTYKUJCIE, ale dla mnie to problem :|

Polecane posty

Córka skonczyła już 6 miesięcy. Pediatra zaleciła, żeby po tym czasie zacząć wprowadzać gluten. Nie wiedziałam za bardzo jak, więc sięgnęłam po poradnik żywienia Bobovita i tam napisane jest, by: przez pierwsze 2 miesiące podawać 2-3 g produktu glutenowego na 100 ml jakiegoś tam jedzenia, później przez kolejne 2 miesiące zwiększyć ilość na 6 g. Trochę jestem w szoku, bo nie miałam pojęcia, że gluten należy wprowadzać stopniowo aż przez 4 miesiące :| Myślałam, że to szybciej pójdzie. Trochę się boję powiem szczerze, że nie rozpoznam jeśli coś małej nie podejdzie - naczytalam się o trochę w necie, także wiem jakie są objawy nietolerancji gluteno, a mimo to mam stracha. Wczoraj ugotowałam na wodzie te 2-3 g zwykłej kaszy manny i wymieszałam z 'obiadkiem' - mała jadla z apetytem i nic jej nie było - wiem, po jednym razie za wcześnie na jakiś objaw, ale mam też pytania na ten temat: 1. Czy mam ten gluten w takich ilosciach podawać dziennie, czy robić przerwy ? 2. Czy Wy mamy stosowałyście taki schemat - 2 miesiace tyle i 2 miesiące tyle ? Czy poprostu popróbować przez np. miesiąc i jak nic nie będzie się działo to odważniej podejść do urozmaicania jadłospisu ? 3. Są słoiczki już po 4 miesiącu np. rosołek z kaszą manną, czy biszkopty z bananami - takie akurat dostałam i skad mam wiedzieć ile moge jej tego dać, jak na etykiecie ni pisze ile tam jest gram glutenu. Możecie uznać temat za blahy, ale dla mnie to naprawę trudne - jak każda mama nie chcę zaszkodzić swojemu dziecku.

mozesz spokojnie podac jej ten sloiczek cczy biszkopty z glutenem, juz nie przesadzajmy, codziennie dawaj jej cos z glutenem nie ma potrzeby robienia przerwy, ja tam nic nie odmierzalam tylko normalnie zaczelam podawac rzeczy z glutenem

Ja do żadnych schematów w ogóle się nie stosowałam ,a jak pierwszy syn był mały to wówczas glutem wprowadzało się później i nie robiono z tego takiego problemu .Dawaj tak jak dajesz jak dziecku nic nie jest to już raczej nic nie będzie .

Wczoraj dałam pierwszy raz troszkę ten manny do obiadku i było ok. Też mi się wydaje, że nie powinno jej nic być jakbym jej dała taki rosołek z manną ze słoiczka, no ale wolałam najpierw poznać opinie innych. W sumie jakby tak wrócić sie o kilkadzieścia lat wstecz to zdaje się, że kiedys nie było czegoś takiego jak jakieś schematy, a dzieciom już 3 miesięcznym się robiło papki z mleka i sucharków...

Gość codziennie dawaj coś z glutene
i po troszkę więcej możesz, bez przesady żeby 4 miesiące wprowadzać gluten. Po tygodniu będziesz wiedzieć czy dziecko toleruje dobrze czy nie. Zwiększaj tak na zdrowy rozsądek po troszke,

Gość codziennie dawaj coś z glutene
moim zdaniem to do tygodnia będziesz widzieć czy nie ma wysypki, bólu brzuszka czy problemów z kupką

Dziękuję za odpowiedzi :) Jestem spokojniejsza. Jeśli jeszcze ktoś może coś na tan temat powiedzieć, chętnie poczytam :D Pozdr.