Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabryska85

mutacje de novo a ich dziedziczenie

Polecane posty

Gość gabryska85

Witam. Wystapila u mnie mutacja de novo, wywiad rodzinny ujemny, zespol Duana, zaburzona ruchliwosc galek ocznych. Czy mutacje de novo moga byc dziedziczone jesli chdzi o potomstwo i w jakim stopniu? Po prostu jaka jest szansa, zeby moje przyszle dzieci, ktore chce miec mialy ten zespol po mnie, dodam ze maz jest zdrowy. Nigdzie nie moge dokladniej wyczytac na ten temat w internecie, moze jest tu jakas osoba co zna sie bardziej niz ja na genetyce :) pozdrawiam serdecznie.

Gość cynamonowe lulu
jesli to mutacja de novo to nie powinna sie pojawic u kolejnego dziecka jest to mutacja spontaniczna, a rodzice nie sa posiadaczami uszkodzonych genow

Gość gabryska85
tak, to rozumiem, ale pytanie mam troszke inne, nie mam jeszcze dzieci i pytam, czy ja z mutacja de novo moge ja przekazac dalej i w jakim stopniu :(

Gość cynamonowe lulu
aha, rozumiem jesli tak sie sprawa ma -to bedac nosicielem uszkodzonego genu mozesz go przekazac dalej konsultowalas sie z genetykiem?

ryzyko przekazania mutacji potomstwu jest, ale ja bym uderzyla do genetyka zeby dokladnie ocenil jakie; nie wiadomo czy mutacja u ciebie dotyczy jednego czy wiecej genow i na jakich chromosomach sie znajduje; a od tego bedzie zalezal stopien ryzyka;