Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielona mama

przebieg badania gin w ciąży - problem

Polecane posty

witam, mam pytanie odnoście przebiegu badania gin. jestem w 21t.c. od kiedy ciąża jest potwierdzona jestem na wizycie (prywatny gabinet) min 1mc.w gabinecie lekarz badał a w zasadzie robił tylko usg brzucha, oglądał dziecko etc ale ze mną po za kontrolą wagi i ciśnieniem "nie robił nic" na początku strasznie wymotywałam, nie tyłam. lekarz z powodu wymiotów skierował mnie od szpitala, tam po przyjęciu wykonano standardowe badanie gin. jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że mam rozwarcie 1cm (to 1 dziecko więc nie powinno go być) oraz podejrzenie niewydolności ciśnieniowo szyjkowej, po za tym zakażenie dróg moczowych i anemię! miałam tylko jedną morfologię. zastanawiam się czy moje problemy to zaniedbanie lekarza czy hmm niefortunny zbieg okoliczności? jak u Was przebiega badanie tj tylko dziecko czy Wy również?

ja co wizyte byłam badana na fotelu i potem usg. Dzieki temu gin wykrył,że szyjka mi sie skraca i w pore zareagował. Dzięki temu donosiłam synka. Badania robiłam 2 razy (krew,mocz itp),no i 3 razy badania w szpitalu jak byłam.

Gość mou
przecież regularne morfologie i badanie moczu to podstawa w ciąży, a innych badań też nie miałaś -toxoplazmoza, grupa krwi, hbs, wr? u mnie standardem było każdorazowo badanie ginekologiczne. Na poczatku miałam też cytologię robioną.

Moim zdaniem to zaniedbanie . Ja jak byłam w ciąży na każdą wizyty (co 4 tygodnie) miałam mieć wykonane badanie krwi . Na każdej wizycie miałam : USG , badanie na fotelu ginekologicznym , ciśnienie , waga i lekarz wypytywał się jak się czuję . Pod koniec ciąży robiłam co tydzień KTG . Dwa razy sprawdzał też moją pierś bo miałam zmianę . Kiedy miałam uczulenie oglądał też moje ciało (brzuch , nogi , pośladki) i kierował na odpowiednie badania .

hmm jak wspomniałam to moja pierwsza ciążą. po za wymiotami wszystko było ok. tym bardziej byłam zaskoczona słysząc diagnozę w szpitalu. tylko podstawowa morfologia i nic więcej... piersi nigdy nie badał... nie wiem co o tym myśleć. zwłaszcza, że to lekarz z "białej listy" więc byłam pewna, że wie co robi!

Gość Jo-------anna
ja jestem w 10 tc. Do lekarza chodzę przez NFZ. jak na razie miałam: - 3 razy ważenie,mierzenie, ciśnienie - usg (jedno, bo w szpitalu nie chciałam się poddać, nie chcę naświetlać dziecka) - 2 razy morfologię (raz ze skierowania, raz w szpitalu) - 2 razy mocz (raz ze skierowania lekarza, raz w szpitalu) - toksoplazmozę - dwie zółtaczki - kiłę - hiv - różyczkę - grupę krwi i rh - cukier - żelazo,potas W szpitalu byłam 3 dni z powodu wymiotów. Sprawdzali jak się czuję, czy wszystko ok.podali dwie kroplówki.

Gość alibaba1234
Moim zdaniem również zaniedbanie Ja mam wizyty co miesiąc i na każdej - ważenie, ciśnienie, badanie ginekologiczne, badanie krwi i moczu USG nie mam na każdej wizycie

Gość rumianek dzbanek
Joanna, niczym nie "naświetlasz" dziecka :D

Gość Jo-------anna
ja wiem, ale przetłumacz to facetowi. :P Jak osioł. :P

hehe z tym "naświetlaniem" też się spotkałam. o to martwiła się z kolei moja babcia. czeka na pierwszego prawnuka :) wytłumaczyłam, że np. zwykłe robienie sobie foto w ciąży nie szkodzi matce i dziecku a usg to "prawie" to samo ale bardziej czułe. podziałało :)

Gość Jo-------anna
Na mojego uparciucha nic nie działa. Mówi, że to nie eksponat muzeum, że trzeba go ciągle ogladać. :P

Chodziłam w ciąży do przychodni na NFZ, ale miałam pełen pakiet badań. Przy każdej wizycie: mierzenie, ważenia, ciśnienie, badanie gin., badanie piersi, wypytywanie o stan zdrowia i samopoczucie... Do tego kilkakrotnie robione badania krwi, moczu, KTG... Może lepiej zmień ginekologa, strasznie po macoszemu cię traktuje. A tu przecież chodzi o zdrowie dwojga ludzi.

Jo----anna Może do twojego faceta dotrze inny argument - na podstawie USG można wcześnie wykryć wady genetyczne, niedorozwój itp. Warto zrobić choć jedno w trakcie ciąży (dopochwowe jest dokładniejsze). A jak taki uparty jest to wykonaj badanie w tajemnicy przed nim.

Gość Jo-------anna
No zrobimy genetyczne za 2.5 tygodnia,pozniej polowkowe, chocby nie wiem co. ;) Pierwszemialam w 6 tc, teraz jestem w 10.

Gość Jo-------anna
Tylko na to genetyczne wiezie mnie 150 km, bo "u nas to same konowały, co się nie znają"..

Gość mamama27
usg to nie naświetlanie a fale radiowe - dokształćcie się a co do autorki to wg mnie zaniedbanie - ja miałam co 4 tyg wizytę - ważenie, ciśnienie, krew, mocz i co tam było trzeba typu cukier czy żelazo - i co wizyte usg i badanie na fotelu - dzięki temu odkryto rozwarcie w 35tc