Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jjjjjolkiiia

opieka nad starsza osobą w polsce, iel wziąc za godz?

Polecane posty

Gość Adelicja
Co sadzicie o firmie Opieka i Zaufanie. Maja opiekunow i dom opieki, stawki 15-25 zl za godzine. Ja mam taki problem, ze mieszkam zagranica, moja mama jest calkowicie sprawna fizycznie i intelektualnie, ale troche niedowidzi i bedzie miala operacje oka. Wiec chodzi o to, zeby ktos ja odebral ze szpitala, do domu odwiozl itp.

Gość misiek9999
do przesadzacie. jak to mozliwe ze za prace umyslowa placa mniej niz fizyczna? to proste bezmózgu. praca fizyczna jest duzo ciezsza ¡¡¡¡¡ widac ze rece w jedwabiu myjesz i obowiazkow nie masz zadnych...

Gość gość
To malo obiektywne, ale stawki są wysokie - http://www.opiekunki.aterima.pl Tutaj akurat mowa o osobach opiekujących się starszymi za granicą, ale w kraju też coś takiego sporo kosztuje.

Gość gość
moja kolezanka pracowała w takiej agencji miała tam jakies grosze ale dogadała sie z rodzinami podopiecznych i pracuje bez posrednictwa agencji ma 15 zł za godz

Gość gość
15zł za godzinę chyba na łep poupadały niedługo to opiekunki i sprzątaczki będą chciały mieć pensje dyrektorskie

Gość gość
Starszy czlowiek ma przewaznie emeryture do 1500,a musi jeszce zaplacic za mieszkanie i jedzenie. Dlatego na wynajmowanie opiekunki na godziny niestey go nie stac, chyba,ze zrzuci sie na to rodzina. Jesli ma warunki moeszkaniowe, bierze na ogol kogos ( gl Ukrainki) na opieka z mieszkaniem. I wtedy oczywiscie to wynoosi taniej bo ok 50 zl za dobe, w z tym,ze to nie jest przeciez praca non stop, raczej bycie z tym kims, ugotowanie, pomoc . w czynnosciach toaletowych itd. No chyba,ze ktos jest obloznie chory i pelen serwis. Ale na oplaty od godziny raczej starsze osoby nie moga sobie pozwolić.

Gość gość
moim zdaniem, jeżeli chcemy się tym faktycznie zajać, to znacznie lepiej uderzać za granicę - znacznie lepsze warunki, nie tylko finansowe. Ja wyjechałam dwa razy z agencją ej job do niemiec i sobie chwalę, około 1400 euro, wyżywienie, nocleg, wszystko jest. pokrywali nawet koszty dojazdu - bardzo spoko opcja. Niestety, praca nie jest najłatwiejsza a u nas wiele nie płacą, więc jak chce się zarobić, to nie u nas w kraju ;/

Gość waleri31
W Polsce niestety zawód takiego opiekuna osób starszych nadal jest niedoceniany i mało płatny. Ludzie myślą, że taka praca to nie praca. Inaczej rzecz wygląda za granicą. Są Agencje takie jak np. ta http://www.ambercare24.pl/ , które wiedzą jak cenne są osoby opiekujące się starszymi. Organizują więc ludziom pracę na terenie Niemiec - dobrze płatną, z różnymi wygodami (np. komfortowe zakwaterowanie i wyżywienie) itp. Jeśli więc ktoś chce pracować w takim zawodzie, to lepiej za granicą.

Gość gość
Nie wiem jak to wygląda godzinowo, ale na pewno opieka nad osobami starszymi wymaga wiele poświecenia i siły. Sama przez długi czas zajmowałam się chorą babcią, ale ostatecznie nie byłam już w stanie poświęcać jej całego swojego czasu, dlatego zdecydowałam się skorzystać z pomocy www.domnaddolina.pl . To świetny dom opieki, a co ważne pracują tam wyspecjalizowani i wrażliwi pracownicy. Babcia jest zachwycona, poznała wielu znajomych, a co ważne szybciej dochodzi do zdrowia, dzięki wielu zajęciom i rehabilitacji.

Gość gość
Widzę, że niektóre z pań się gorzej cenią niż Rosjanki. .. Kobiety ruszcie mózgiem to nie boli:)7 zl/ h opieki? ?? Ceńcie się trochę wyżej do diabla-"dzieki" takim jak Wy stawki godzinowe są w opłakanym stanie.

Gość martynaklosik
Bardziej się opłaca praca w Niemczech - zerknij sama np na stronę: https://carework.pl/

Gość gość
Ja za przyjście na godzinę - dwie biorę 20zł/h, na kilka godz - 15 zł/h . Dorabiam też na sprzątaniu i biorę 15 zł/h. Miasto ok 100 tys

Gość gość Beti
ja posiadam doswiadczenie w tej dziedzinie ,pracowałam w opiece społecznej i długo wyjeżdżałam za granicę do opieki to niekonie cznie jest tak jak pisze dziewczyna po studiach że nie dałaby więcej jak 4zl bo nie przy kazdej osobie się tylko siedzi i pije kawke czasami trzeba znosic kaprysy tych osob ,wycierac dupę za przeproszeniem ,wymiociny, nieraz trzeba kilka razy dziennie wyprowadzić do toalety i cale nie jest takie lekkie , iw cale nie zalezy to od naszego wykształcenia jakim unosi sie owa studentka bo ciekawe jak sobie za te pieniądze poradzi w naszym kraju ja myslę o takiej pracy i raczej poniżej 10zł to napewno nie zejde a naet myślę o 15zl bo jezeli 5-7zl to dobra stawka to niech dzieci zajmą się rodzicami

Gość gość
Jak czytam te wpisy to wlos sie jezy na glowie pomijajac juz stawki godz widac ze wiekszosc niema pojęcia o opiece nad starszymi to praca dla ludzi z powolaniem i duza cierpliwoscia i szacunkiem do ludzi chorych i starszych to nie odwiedziny u dziadkow a ta pani po studiach niewiem za kogo sie uwaza moze wykrztalcenie zdobyla ale szacunku dobroci do innych sie niezdobywa w szkole!

Gość gość
mnie się też włos jeży na głowie ale od stawek, których żądają opiekunowie! Jak mam płacić 15 zł/godz co wychodzi 2400 na m-c ( 8 godz dziennie 5 dni w tyg) skoro sama zarabiam niewiele więcej ( wykszt. wyższe, duże doświadczenie, kilka języków obcych). Płace nie zalezą od ciężaru pracy fizycznej, tylko od wykształcenia, doświadczenia i odpowiedzialności . Założenie spółki za granica wymaga więcej wiedzy niż nakarmienie chorej osoby, prawda? A jak myślicie, że gdzie indziej za podobną pracę dostałabym więcej to się mylicie, może w W-wie ale nie na prowincji. Weszłam na to forum, bo będę potrzebowała opiekunki do mamy, ale wychodzi na to, że zarabiać będę na tę opiekunkę tylko, a na moje własne utrzymanie to już niewiele mi zostanie . Bo z emerytury mamy to już nie zostaje nic, same leki kilkaset zł miesięcznie

Gość gość
dowiedziałam się tymczasem ,ile tak naprawdę wynoszą stawki: wykwalifikowana pielęgniarka w Krakowie: opieka nad obłożnie chorym ,całkowicie sparaliżowanym: przewijanie, mycie, karmienie sondą, robienie lewatyw, czyli najcięższa praca przy chorym: 10 zł na godzinę w Krakowie. Oczywiście pracująca w ten sposób chciałaby więcej ale nikt nie daje. Wiec zejdźcie na ziemię drodzy opiekunowie, 15 zł za opiekę nad osoba starszą, nie obłożnie chorą ( nie praca typowo pielęgniarska) to nierealna stawka

Gość gość
Moim zdaniem warto jest pomyśleć o zapewnieniu osobie starszej pomocy i opieki w takim miejscu http://www.duomed.com.pl/ cała doba, cenowo naprawdę korzystnie wychodzi

Gość gość
Po co ta cała pisanina ????? 10 zł za godzinę przy 8 godzinach dziennie to 80 zł razy 30 dni to mamy 2400 zł a dziadek czy babcia emeryt dostaje 1500 ?????? A z tego musi opłaty porobić i na jedzonko tez coś musi mieć. Wiec jak myślicie mądrale ile można dać na godzinę realnie?????????? Oczywiście zdążają się wyjątki ale to rzadkość

Gość gość
No to moze wogole opiekunki powinny pracowac za darmo ? Bo jakzez zarabiac na starszych,schorowanych ludziach. Przeciez to niemoralne.... Szlag mnie trafia jak czytam wyliczenia . Charytatywnie to moze ktos pomoze z kosciola..... To jest ciezka ,bardzo ciezka praca. Nie tylko fizyczna ,ale myslec tez trzeba i to bardzo intensywnie.Tu nie ma miejsca na pomylki , to nie komp gdzie mozna skasowac i zrobic od nowa.Tu pracujesz z zywym czlowiekiem i odpowiadasz za niego ! Stawki proponowane przez niektore rodziny sa uwlaczajace , ponizajace , a wymagania siegajace absurdow. Ja ponizej 15 zl nie schodze. Jak sie nie podoba to szukajcie dalej. Nadmnieniam,ze pracuje w tym zawodzie i wcale mi sie nie przelewa,ale nie dam sie upodlic i wole chleb z woda niz byc wyrobnikiem u osob nie majacych niby pieniedzy ,a chcacych miec swoich bliskich z glowy. Empatia jest i bywa ,ze pomagam za darmo ,ale nie wszystkim. Szanowne Opiekunki zacznijmy sie szanowac! Niech wreszcie zaczna Nas doceniac!

Gość gość
ja uważam, że lepiej osobę starszą wziąć zapisac do specjalnego ośrodka w którym nie tylko będzie mogła mieć fachową opiekę, ale także przy tym rehabilitację. Ja tak zrobiłam: http://duomed.com.pl/

Gość gość
Tylko co, jeśli ta osoba nie chce iść do takiego ośrodka i nazywa cie wyrodna córką?

Gość lepiej w DE
w Polsce to ja nawet 10 złotych za godzinę nie zarabiałam, ale postanowiłam zaryzykować i wyjechać do Niemiec, z agencją, bo tak mi się wydaje bezpieczniej. w okolicach mam akurat opiekunkawniemczech.eu, sporo na rynku już działają, nie cukrują, nie owijają w bawełnę, mówią o plusach i minusach. Byłam też u nich na kursie niemieckiego - intensywny i praktyczny.

Gość gość
Zależy jaka to opieka i w jakim stanie jest starsza osoba. Bo jeśli trzeba zrobić zakupy, posiłki i posiedzieć przed TV to oczywiście nie jest ciężka praca. Ale jeśli to jest osoba leżąca, którą trzeba przytrzymać, nakarmić, przebrać pampersa i umyć, to zupełnie inna sprawa. To jest bardzo ciężka praca, wiem, bo miałam taką chorą osobę w rodzinie i wynajęliśmy (dodatkowo) opiekunkę, bo już nie dawaliśmy rady.

Gość gość
Witam Panie opiekunki i kandydatów na opiekunów. Pracuję od 4 lat jako opiekunka i we Wrocławiu stawki ( przynajmniej w moim przypadku) wyglądają przykładowo: do towarzystwa na 3-5 godz -od 10 do 12 zł. Dzienna do 8 godz od 12 do 15zł, całodobowo - od 1000 do 1300 zł plus 300 -400 zł na wyżywienie dla opiekuna i podopiecznego za 15 -16 dni w zależności od długości m-ca. Dodatkowo rodzina pokrywa koszty leków i pampersów. Do obowiązków opiekuna należy: dbałość o samopoczucie pacjenta, karmienie, ( w tym zakupy, gotowanie, dbanie o odpowiednia dietę ),terminowe podawanie leków, higiena osobista pacjenta ( także pomoc w wypróżnianiu ), zmiana pampersów, spacery, oglądanie TV, rozmowa,pranie, sprzatanie pomieszczeń z których korzysta podopieczny i opiekun(( a nie "pucowanie" całego domu) , wizyty u lekarzy lub zamawianie wizyt domowych a także pilnowanie by chory się nie przewrocił i nie zrobił sobie krzywdy. Biorąc powyższe pod uwagę myślę, że stawki nie są wygórowane. Opis ten powinien unaocznić rodzinom jak wygląda praca opiekunek i pozwolić na rzetelne wynagradzanie zatrudnionych. Skoro uważają to za zbyt wygórowane - to alternatywą jest zrezygnowanie z własnej niezbyt stysfakującej pracy przejście na zasiłek opiekuńczy i zajęcie się starzejącymi rodzicami. Pozdrawiam opiekunów i rodziny potrzebujące ich pomocy.

Gość gość
znacznie lepiej szukać takiej pracy za granica ;) Sama wyjechałam do niemiec - i tam płaca naprawde dobrze! Polecam sprawdzić ogłoszenia agencji ej job - ja u nich znalazłam prace i to naprawde dobrą!

Gość gość
Jak poszukujesz opieki nad starszą osobą to skontaktuj się z http://jesiennie.pl zajmują się takimi sprawami

Gość gość
W Polsce się nie opłaca tak pracować. Rodziny dużo wymagają, a stawki są głodowe. Nie zapominajmy, że to fizyczna praca z dużą odpowiedzialnością. Jak ktoś ma doświadczenie i zna język to lepiej za granicę jechać jak tu już wcześniej było wspominane. Ja znam akurat angielski i przez promedica24 sobie zlecenie w UK załatwiłam. Pieniądze niegłupie, a do tego szkolenia, integracje i manager sprawdza warunki na miejscu, więc się nie jedzie w ciemno. Ogarnęli mi przejazd, lokum i jedzenie, ja tam nie żałuję, że wyjechałam patrząc na te dyskusje o stawkach w Polsce

Gość junter
W Polsce warto poszukać pracy przez "większą" agencję. Przykładem jest http://goldcare.pl/. Pozwalają na rozwój zawodowy i widać, że profesjonalnie podchodzą do sprawy. Generalnie dbając o swoje bezpieczeństwo warto korzystać tylko z takich sprawdzonych stron.