Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kabareton

ubezpieczenie na macierzynskim

Polecane posty

Gość kabareton

czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa w takiej sytuacji? : z dniem porodu pracodawca wypowiedzial umowe o prace, ale udzielil macierzynskiego (płaci zus), czy wobec tego na macierzynskim ani matka ani dziecko nie sa ubezpieczeni? dodam ze ojca nie bierzemy pod uwage. Na odcinku za macierzynski napisane jest ze skladki zdrowotne 0,00 zł. A na macierzynskim chyba nie mozna sie zarejestrowac jako osoba bezrobotna? Prosze o opinie, moze ktos spotkal sie z taka sytuacja?

Gość kabareton
up

Gość moze wychowawczy?
Jaka mialas umowe? Lepiej by Ci bylo gdybys po macierzynskim poszla na wychowawczy.

Gość kabareton
To byla umowa o prace na pelen etat, a na wychowawczy nie może tak powiedziala pani w mpsie bo dochody w ubieglym roku byly za duze . Pytam w imieniu kolezanki (nie ma internetu) a już za póżno zeby gdzies chodzic i dzwonic zeby sie dowiedziec, dzis byla z mala na szczepieniu i dala odcinek za macierzynski, tam ja uswiadomili ze to nie jest ubezpieczenie a malo tego wynika z odcinka ze nie jest ubezpieczona. Sama nie potrafie jej pomoc dlatego sie zwracam do Was.

Gość mou
przecież napisała że jej umowa o pracę była do dnia porodu a potem wygasła więc nie ma mowy o wychowawczym.

Gość kabareton
no wlasnie a poza tym wychowawczego chyba udziela pracodawca.

Gość mou
wychowawczy należy się tylko i wyłącznie pracownikom. W przypadku umowy przedłużonej do dnia porodu już nie jest się pracownikiem więc nie ma wychowawczego. zasiłek macierzyński płaci zawsze zus -należy się nawet po wygaśnięciu umowy przedłużonej do dnia porodu.

Gość moze wychowawczy?
"z dniem porodu pracodawca wypowiedzial umowe o prace" - z tego dla mnie wynika, ze pracodawca zolnil ja z dniem porodu. Jka dla mnie to jest malo mozliwe, to jak jak chciec zwolnic kobiete na L4, macierzynskim czy wychowawczym, to nie jest mozliwe. Dlatego z koncem macierzynskiego piszesz podanie o wychowawczy.

Gość kabareton
Może ktoś jeszcze ma pojecie jak to wyglada ze strony prawnej, czy to mozliwe ze matka w takiej sytuacji nie moze pojsc nawet z dzieckiem do lekarza?

Gość moze wychowawczy?
To w takim razie umowa byla na czas okreslony, tak? Wtedy po prostu matka i dziecko sa objete ubezpieczeniem meza(ojca).

Gość kabareton
A co w trakcie macierzynskiego? musi czekac ze szczepieniami np 3-4 mca podczas ktorych trwa urlop mac.? Kurcze az wierzyc mi sie nie chce... co za panstwo?

Gość kabareton
ojca nie bierzemy pod uwage niestety...

Gość moze wychowawczy?
Skoro jest na macierzynskim to ubezpieczenie ja obejmuje.

Gość moze wychowawczy?
Chyba najlepiej zrobic to co robie ja: zadzwonic do PIP.

Gość kabareton
Ale przy wychowawczym uwzglednia sie dochody za poprzedni rok, beda przekroczone z tego co mowila wiec tez nie bedzie mogla wziac. Ale pozniej to sie zarejestruje jako bezrobotna najwyzej i wtedy ma ubezpieczenie.

Gość moze wychowawczy?
Myslalam, ze mowimy tylko o ubezpieczeniu.

Gość kabareton
hmm dzieki dobra rada, bo czlowiek sie czuje w takiej sytuacji bezradnie poprostu, szczegolnie ze chodzi o dziecko :/

Gość mou
z tego co wiem to ubezpieczenie zdrowotne jest opłacane przez państwo podczas zasiłku macierzyńskiego. "W tych dokumentach płatnik składek wykazuje wysokość należnych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz zdrowotne, ale ich nie odprowadza do ZUS. Składki są finansowane przez budżet państwa za pośrednictwem ZUS " Nie jest opłacana składka na ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe.

Gość kabareton
tak tylko o ubezpieczoniu, dochody odnioslam do ewentualnego wychowawczego.

Gość moze wychowawczy?
Tylko do PIP jest sie cholerie trudno dodzwonic. Ja kiedys dzwonilam do innego miasta(a mieszkam w Krakowie) i na telefonie wisialam godzine(na szczescie nie place za polaczenia na stacjonarne). Mozna tez do nich napisac ale trzeba sensownie opisac sytuacje. odpisuja listownie ponad tydzien.

Gość moze wychowawczy?
Ja mialam problemy z pracodawca. Najpierw chcial mnie zwolnic w kiedy bylam w ciazy a drugi raz dostalam wypowiedzenie zmniejszajac etat( w czasie trwania wychopwawczego). PIP mi sporo pomogl i pracodawca musial sie ze wszystkiego wycofac.

Gość mou
jakim cudem chcieli cię zwolnić w ciąży a potem na wychowawczym??

Gość moze wychowawczy?
Skoro sie nie zna kodeksu pracy to sie strzela w ten sposob.

''z dniem porodu pracodawca wypowiedzial umowe o prace'' Koleżanka zapewne miała umowę na czas określony, przedłużoną do dnia porodu. I z chwilą porodu umowa uległa rozwiązaniu. Na pewno nie było jak piszesz ''pracodawca wypowiedział umowę o pracę'' - bo tego nie mógł zrobić. ''ale udzielil macierzynskiego (płaci zus)'' To tylko potwierdza to co wyżej napisałam. Umowa uległa rozwiązaniu z dniem porodu, a zasiłek macierzyński wypłaca ZUS - po ustaniu zatrudnienia. Z tym, że to nie pracodawca ''udzielił macierzyńskiego'' ( jej się należy zasiłek macierzyński więc dostaje). Co do ubezpieczenia - osoba przebywająca na zasiłku macierzyńskim jest ubezpieczona i nie musi się koleżanka martwić, może chodzić do lekarza itp. Niech zapyta w zusie, potwierdzą. ''musi czekac ze szczepieniami np 3-4 mca '' Bez żartów. Dzieci mają prawo do darmowych świadczeń zdrowotnych nawet jak nie są przypisane do ubezpieczenia rodzica.

Gość moze wychowawczy?
@mp-30 Dobrze napisalas. Ja czesto patrze na problemy kobiet przez wlasne doswiadczenie bo jak widac sa pracodawcy wielcy ignoranci.

Gość dzieci do 18 roku życia
mają darmową opiekę zdrowotną bez względu na wszystko