Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Apolinka

dolarek

Polecane posty

Siema Zbychu :) Mialem w "pip..." roboty w weekend ale w przyszlym tygodniu moze bede mial wiecej czasu... Wakacje to jeszcze tamat odlegly ale jak znam zycie, pyknie momencik i bedziemy mieli wolne... U nas dzisiaj pogoda beznadziejna, mrzy caly dzien taka gesta mgla, beznadzieja. Nawet nie ma jak wyjsc z malym na spacer a marudny jest jak cholera! No coz... takie zycie ;)

Hej, Jestem :) U mnie dzieciaki chore były i niestety od łóżka do łóżka. Totalny brak czasu :) Widzę, ze Panom dobrze się wiedzie. Ja zastanawiam się kiedy wyskoczyć z pociągu Wuja Sama :) Kurcze nie mam czasu tego wszystkiego śledzić i chyba poprzestanę tylko na śledzeniu. A wakacje, to my chyba w tym roku do Kotliny Kłodzkiej. Małe gluty i małe góry :)

Ja chyba narazie przesiedze na dolarkach inwestujac je... 17 czerwiec to bedzie granica na decyzje... Pola, moze bedziesz miala czas w sierpniu na spotkanie? Tomek chyba jeszcze bedzie chcial sie ze mna napic...? Hahaha... My na wakacje zostaniemy chyba we Wroclawiu z uwzglednieniem "kilku pomniejszych wyjazdow" ;) Co za chorobska sie trzymaja? Przeziebienia? Lipa, bo taka chyba ta pogoda jest troche zdradziecka... Jordankowi tez leci z nosa ale mam nadzieje, za na tym sie skonczy... Yo

Mój synek w lipcu leci do kolegi pod Wrocław samolotem :) i my potem będziemy jechać po niego i na wakacje gdzieś w pobliżu. Ja jeśli chodzi o picie to bardzo ekonomiczna dziewczyna jestem :) Wiele mi nie trzeba. Ale może jakoś koniec lipca, będziemy w tych rejonach???? Choroby to alergia na pyłki na granicy przeziębienia. Ja też z gilem ciągle, jak biorę przeciwalergiczne to lepiej.

Witam Łukaszku - pisałem o spadkach 15 maja i chyba miałem rację, czytam Twoje wpisy z /arkoną/ - ciekawe ale inni oprócz was chyba nie kumają o co chodzi lub nie chcą , albo nie oto im chodzi na tym forum jak to już kiedyś pisałem - Pozdrowionka Widzę że dalej nie możesz spać.

Pola- dzięki za odpis troszkę nas uspokoiłaś , że żyjesz:) Kotlina Kłodzka to moje stare strony mieszkałem tam 20 lat jak chcesz to mogę Ci doradzić co zwiedzić - Pozdrowienia

Łukasz chyba mi już lęk przeszedł ;) Ogólnie byłem teraz chory tydzień i nie chciało mi się wogule czytać. Pytanie na marginesie. Ostatnio zastanawiałem się nad carry na parze eur/chf - niby procent mały ale za to od grudnia nie ruszył się kurs i jak się zmieni to raczej na strone eur, czyli kurde czyzby pewniak? Zbyt to piekne troszke mi sie wydaje, czekam na Wasze opinie o temacie.

Wcale nie zbyt piekne tylko tak jest, to jest dobra sprawa... Jezeli moge Ci zasugerowac strategie inwestowania to posiadajac kapital 100 000zl kupujesz dolary nja dolku (wg uznania) dzielisz to na odpowiednie 2 czesci 20/80 lub 30/70 do obliczenia. Za wieksza czesc kupujesz gdzie sie da, mozliwie najtaniej meksykanskie peso a na platformie sprzedajesz odpowiednia ilosc lotow.zysk na lota to 29zl/noc... Dzielac kapital na rowne czesci szukasz platformy gdzie bedziesz mog kupic bez swapu i trzymasz dwie pozycje Short na swapowym i long na nieslapowym... Mega gites!!! Ja mam narazie strategie, ktora od tygodnia (8dni) zarobila $880 wiec ja testuje nadal...

OK... a teraz poprosze wolniej, wiekszymi literami i bardziej zrozumiale:) Serio się zgubiłem tuż po kupieniu i podzieleniu dolarów.

ok... Nie ma znaczenia czy inwestujesz dolary, zlotowki czy euro, chodzi tu o saldo brokera ale wg mnie to, ze inwestujesz w dolarze kupionym w dolku daje Ci przewage, ze zysk wyrobiony w czasie, pol rku, 2 miesiace, nie istotne powieksza w rezultacie calosciowy zysk... Przyjmijmy, ze inwestujesz 100 000zl w styczniu i kupujesz na walku, innym kantorze realne dolary po 3.00zl Otrzymujesz (pomijajac spready i prowizje itp. $33 333.33 PLAN nr 1. 1. Masz dolary $33 333.33 2. wybierasz skrupulatnie rzetelnego, wyplacalnego i zaufanego brokera, platforme bank, ECN, ktory oferuje w miare stabilne swapy oparte o oprocentowanie bankow centralnych danego kraju a nie oparte o widzimisie MM czy innego rodzaju platformy. 3. wybierasz skrupulatnie rzetelnego, wyplacalnego i zaufanego brokera, platforme bank, ECN, ktory oferuje konto bez swapu gdzie pozycja nie zarabia procentu ale i nie traci (to jest trudny kawalek) 4. Przelewasz dolary w rownej czesci na oba konta czyli po $16 666.66 5. otwierasz pozycje short na USD/MXN (dane oparte na swapach w ALIOR banku) gdzie oprocentowanie pozycji rollover/overnight/swapowej short wynosi 29.25zl na 1 lot (100 000) na koncie swapowym. Wysokosc pozycji zalezy od tego jakie wachania sa na tej parze (nie liczylem jej wiec nie wiem ale wiekszosc Emergin Markets/Minors sa dosyc chwiejne, patrz pary zlotowe na przyklad). Zaluzmy, ze otworzysz pozycje w wysokosci 5 lotow, co mniej wiecej wymagaloby okolo $5000 depozytu z $16 666.66 jakie posiadasz na tym koncie. Pozostale $11 666.66 sluzyc bedzie do "obrony" pozycji. Wazne aby takze obliczyc ile kosztuje ruch o 1 pips na tej parze przy 5 lotach zeby ruch o 100pipsow nie zamknal jednego konta bez zamkniecia z zyskiem drugiego ale o tym w dalszej czesci 6. Otwierasz analogiczna pozycje na drugim bezswapowym koncie tyle, ze w long. 7. pomijajac koszt otwarcia pozycji zysk nocny wyniesie 146.25zl na jednym koncie i 0zl na drugim. 8. Zabezpieczenie pozycji: Na obu kontach ustawiasz Sop Loss i Take profit ale w pewien istotny sposob... Bez znaczenia na kolejnosc kon ustawiasz tak: konto a). SL na poziomie o 3 pipsy nizszy niz TP na koncie b i analogicznie na koncie b). SL na poziomie o 3 pipsy nizszym niz TP na koncie a. Dlaczego tak? Dlatego, ze jezeli wachanie idzie bardzo mocne konto z TP zamknie sie z zyskiem szybciej niz konto ze strata gdzie jeszcze bedzie 3 pipsy na to, ze scenariusz sie zmieni i pozycja wroci generujac dodatkowy zysk a strate 3 pipsow w momencie przeciagniecia zlej passy bedziessz w stanie przelknac bez problemow i obie pozycje zamknal sie z bilancem -3 pips. To oczywiscie moje zdanie ale mozesz znalezc lepsze rozwiazanie o czym napisz jezeli bedzie wydawalo sie byc skuteczne. 9. Zarzadzanie kontami... Obserwujac sytuacje zauwazasz, ze na jednym koncie bilans zbliza sie do -$7 000 a na drugim jest zysk +$7 000 i trwalo to juz 10 dni handlowych stajesz sie ostrozny i albo zamykasz pozycje z zyskiem 1 462.5zl minus koszty i podatek i otwierasz kolejne identyczne pozycje lub zmieniasz pary itd... 10. RYZYKO!!! Najwiekszym wrogiem w tej taktyce jest sam broker, MM lub inna platfoerma dlatego, ze zdaza sie, ze jezeli dostawca cen dla MM jest 1 bank (HSBC, Citi, Lloyds) to ceny w tym banku moga byc inne niz u innego brokera, z ktorego korzystasz, ktory to dostarcza ceny z 12 czy wiecej bankow (ALIOR). Taka sytuacja moze zamknac Tobie w nocy pozycje stratna bez zamykania pozycji z zyskiem a nad ranem konto z zyskiem moze sie znacznie skurczyc... Wtedy jest problem... Kolejnym ryzykiem jest nieuczciwa praktyka MM polegajaca na tzw czyszczeniu SL klientow a polega na sztucznej cenie widocznej na platformie a nie majacej nic wspolnego z miedzybankowym rynkiem i ze swiatowymi kwotowaniami. W takim przypadku dzieje sie to co opisalem w pierwszej czesci 10 punktu... Jestem przekonany, ze ryzyk mozna namnozyc ale to sa wg mnie 2 najwazniejsze. Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem... Yo

WARIANT 2 Inwestujesz tylko na koncie swapowym a reszte dolarow wymieniasz w realu na realne pesos. W takim przypadku dzielisz $33 333.33 na tyle ile chcesz zainwestowac czyli zostawiasz w realu tyle ile wynosi wklad na platformie w 5 lotow. Jezeli jest to 5 lotow to hipotetyczny wklad (do obliczenia) wynosil bedzie $5000 i tyle wymieniasz w realu na pesos a na platformie ustawiasz short na 5 lotow... reszte stosujesz wg opowiadania z poprzedniego postu. Zmniejsza sie ryzyko walenia w bolca MMra natomiast zblizajac sie do Margin Calla moze sie okazac, ze nie bedziesz w stanie uplynnic pesos w realu. Zamkniety bank, swieto w Polsce i takie tam zdazenia... Metoda na pewno warta zagladniecia :) Napisz co myslisz Yo

WARIANT 2 Inwestujesz tylko na koncie swapowym a reszte dolarow wymieniasz w realu na realne pesos. W takim przypadku dzielisz $33 333.33 na tyle ile chcesz zainwestowac czyli zostawiasz w realu tyle ile wynosi wklad na platformie w 5 lotow. Jezeli jest to 5 lotow to hipotetyczny wklad (do obliczenia) wynosil bedzie $5000 i tyle wymieniasz w realu na pesos a na platformie ustawiasz short na 5 lotow... reszte stosujesz wg opowiadania z poprzedniego postu. Zmniejsza sie ryzyko walenia w bolca MMra natomiast zblizajac sie do Margin Calla moze sie okazac, ze nie bedziesz w stanie uplynnic pesos w realu. Zamkniety bank, swieto w Polsce i takie tam zdazenia... Metoda na pewno warta zagladniecia :) Napisz co myslisz Yo

sorry, ladowalo sie za dlugo i powtorzylem wpis, zglaszam do usuniecia

WARIANT 2 nie ma sensu, wykasuj, nie kalkuluje sie w zaden sposob...

Zbychu - nie powiem nic poza GRATULUJE!!! Czytalem na walku, odpowiedzialem :) Mam kilka pozycji w USD ale to co szlachta wywija od 2 dni to jest lekkie naginanie ;) No coz... trzeba poczekac

łokasz nie miałem czasu się wcześnej odnieść. Ale wariant 2 to raczej strategia zabezpieczania częściowego inwestycji realną kasą jest i jako taki jest ok. Co do wariantu 1, jak rozumiem stopy muszą być ozstawione dośc szeroko, bo przy fakycznym zamykaniu się pozycji jesteś zawsze o spread w plecy ( strategia wydaje się skuteczna tylko gdy "zarabiasz" na nocnych premiach ) - dobrze to zrozumiałem?

TAK! Zastanow sie tylko nad mocnymi ruchami walut, one moga popsuc zabawe... Ciekawym rozwiazaniem byloby otworzyc np 15 lotow na short i dla przykladu 5 na long... Jest malo prawdopodobne, ze grajac 60% margin callem wyczyscisz konto... Dobrze by bylo zaczac taka strategie na maksymach pary USD/MXN i czekac na spadek do okolo 15%... Po pierwsze co noc zarabiasz 113.7zl (juz zsumowane zysk/strata na podstawie ALIOR) to po osiagnieciu roznicy 15% jestes do przodu 10% plus zarobione swapy czyli jezeli jest to 30dni to jest to 3411zl (same swapy) plus 10% z 10 lotow czyli 10% z 1mln USD/MXN... teraz jest dobry moment na short na USD/MXN ale to zadna rada!!!! Ponadto, swapy w tej strategii nie odgrywaja zadnej znaczacej roli... Sprawdz inne skorelowane pary lub pary, ktore biegna w druga strone lub inne instrumrnty, ktorymi mozesz zabespieczyc pozycje... Rynek jest ogromny, warto poszukac... Indeks gieldowy w meksyku na przyklad (dziala podobnie jak w PL USD/PLN gra z gielda a w biurze maklerskim oplaty nocne moga byc duzo mniejsze... No nie wiem, ja zajmuje sie inna strategia ale ta tez jest niezla... Poszukaj dobrze innych ryzyk... (Rydzyk??? ;)hahaha)

A łukaszku insza inszość to znalezienie odpowiednich traderów. Będę wdzięczny za wskazanie pasujących, jeżeli takowych znasz. Ogólnie strategia ma moim zdaniem troszke sensu, choć właśnie tylko z małym lewarkiem. Już kiedyś coś w podobie ułożyłem w głowie, ale mi wyszło że to taki myk na powiedzmy 40% zysku na maxa w roku, co i tak jest gruube. 100 000 dolców nie posiadam żeby spróbować, ale może ciut inną skalą warto to w praktyce spróbować drożyć ;)

Jak obstawiacie wybory w grecji? Łukasz trading point lub oanda jako market 1 narazie bym celowal. Nie znam natomiast marketa bez rollovera

Przepraszam Tomek, zajety troche bylem/jestem... Jutro cos poszperam... Nie bede teraz odpowiadal choc pomysly mam, napisze jutro cos wiecej... Grecja musi odejsc. Do jutra Yo

Troche racja że musi odejść, szczególnie że mam wrażenie że rynki już dawno w związku z grecją tak tąpnęły że przyjęły by to wręcz z ulgą, ale ten teatrzyk chyba jeszcze pare miesięcy potrwa mam wrażenie. Sie zobaczy...

Tomek, to dostalem od ACM, jednego z ubodobanych sobie brokerow... Maja ciekawy wachlarz i oprocentowanie srodkow depozytowych bodajrze 6% Dear client, Thank you for your message. On the FX trading platform we do not offer swap free live accounts. However you may be interested in investing in a Forward. For Example : Sell 100000 EUR/USD Expiry 6 Months Forward @ 1,2617 (Spot today at 1,2630) Required margin on Forwards : 10% of nominal amount Minimum investment : 100000 of currency pair. In order to trade Forwards, you need to apply for a Trading account on www.swissquote.ch. Should you have any further questions, please contact our Customer Care on +41 44 825 88 88 (Monday - Friday, 08:00-22:00 CET). Yours faithfully,

Kurcze powiem Ci że ja tego handlu opcjami nigdy nie kumałem. Kiedyś tam czytałem że tym zabezpieczają sobie grę gotówkową ( czyli bezpiecznik np na walutomat Wasz ), ale z racji, że nie widziałem sensu to nie doczytywałem. Postaram się w wolnej chwili uzupełnić braki, choć ostatnio straszny nawał obowiązków mam, dlatego też nie bardzo aktywnie odpisuję. Wróćmy do tematu za jakiś czas jak się dokształcę.

Nie ma sprawy... Przy okazji sprawdz brokerow, ktorzy za kazda pozycje obciazaja Cie stala oplata, np. $5.00 za kazdego lota, nie wazne czy long czy short, to tez ma sens...