Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszona....

czy powinnam udać się do gina ?

Polecane posty

Gość mmmmmmmmmmmmmmmllll;;;;;
oczywiście się zgadzam :) wszystkie 'wczesne' objawy ciązy to sprawka hormonów II fazy cyklu. A więc każda kobieta może sobie wmawiać ciążę, jeśli normalnie miesiączkuje i nie ma zaburzeń hormonalnych, gdyż nie przeoczysz działania progesteronu w swoim organizmie w II fazie cyklu. Za bardzo szaleje :)

Ja np. "jestem" co miesiąc w ciązy :) Ponieważ silnie odczuwam działanie tego hormonu. Mam bóle piersi, napięcie w dole brzucha, czasem kłucie i pobolewanie jaajników. Nie mówiąc już o mdłościach i jadłowstręcie, albo przeciwnie pożeraniu wszystkiego w ogromnych ilościach. A także siusiam co chwilę :)

cytuję Faza ciałka żółtego poowulacyjna rozpoczyna się po owulacji, gdy pęknięty pęcherzyk jajnikowy zmienia się w ciałko żółte, wydzielające przede wszystkim hormon progesteron. Progesteron powoduje dalszy rozrost błony śluzowej macicy, czyli Endometrium, która ulega rozpulchnieniu. Rozrastają się w niej naczynia krwionośne obficie zaopatrujące w substancje odżywcze i tlen. Błona śluzowa staje się pierwszą spiżarnią w przypadku poczęcia i zagnieżdżenia się w niej nowego, rozwijającego się życia ludzkiego. Jednym z charakterystycznych objawów w tej fazie, obok zmian w szyjce macicy i śluzie szyjkowym jest lekki wzrost temperatury ciała kobiety, mierzonej w stanie spoczynku. Wyższa temperatura utrzymuje się przez czas trwania fazy progesteronowej i opada tuż przed miesiączką lub w pierwszych dniach jej trwania. Jeżeli dojdzie do implantacji, czyli zagnieżdżenia w endometrium już rozwijającego się nowego życia, wówczas temperatura pozostaje na podwyższonym poziomie przez pierwsze 3 miesiące ciąży. Jeśli nie dojdzie do poczęcia, poziom progesteronu opada. Błona śluzowa macicy zaczyna obumierać i łuszczyć się. Rozpoczyna się nowy cykl. Wszystkie te symptomy tworzą zespół objawów charakterystycznych dla danej kobiety, potwierdzających wpływ poszczególnych hormonów na fazy cyklu.

Niektóre kobiety odczuwają negatywne sygnały w okolicy jajeczkowania, jak ból owulacyjny, ociężałość, zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, bóle głowy. Inne odwrotnie. W okresie poprzedzającym miesiączkę wiele kobiet z kolei odczuwa bolesność i napięcie w piersiach, zauważa pojawianie się wyprysków na cerze, czy wreszcie przed samą miesiączką odczuwa silne napięcie psychiczne, nerwowość, czyli tzw. zespół napięcia przedmiesiączkowego PMS. Wszystkie te symptomy tworzą zespół dodatkowych objawów charakterystycznych dla danej kobiety, potwierdzających wpływ poszczególnych hormonów na fazy cyklu.

tak więc nie mylcie działania progesteronu i PMS z wczesnymi objawami ciązy!

Oczywiście jeśli zajdziesz w ciążę, poziom progesteronu nie spadnie, a te objawy się nasilą! I wtedy zaczyna zazwyczaj się jazda :) ;)

Do zapłodnienia może dojść w czasie pierwszej doby po owulacji i jeśli tak się stało, to po kilkudniowej wędrówce przez jajowód dziecko zagnieżdża się w śluzówce macicy. Do zagnieżdżenia się oraz prawidłowego rozwoju małego zarodka konieczne jest, aby śluzówka macicy (endometrium) była odpowiednio rozwinięta, a więc niezbędny jest progesteron. Aby nie doszło do spadku poziomu tego hormonu i skutkiem tego złuszczenia się śluzówki macicy (czyli miesiączki), dziecko wysyła sygnał - hormon gonadotropinę kosmówkową (HCG), który powoduje dalszy rozwój ciałka żółtego i produkcję przez nie progesteronu. Ciałko żółte rozrasta się, tworząc tzw. ciałko żółte ciążowe. Poziom progesteronu podwyższa się i temperatura również nieco się podnosi.

tu macie więcej o tym hormonie: http://progesteron.net.pl/nie chce mi się kopiować To jest podstawowa wiedza lekcji biologii i dziwi mnie, że dziewczyny nawet nie wiedzą jak działa ich organizm :o

Gość hej, jestem w tej samej
No u mnie właśnie PMS trwa od jakiś 3 tygodni. Z tym ze w tym tygodniu z dnia na dzień to się nasila. Fizycznych objawów nie mam ale psychicznie się wykończam. Zastanawiam się czy nie wpadłam w nerwice albo jakąś inną chorobę psychiczną bo czuje się fatalnie. Ciągle płacze. W ciągu tego tygodnia przepłakałam tyle ile w ciągu całego poprzedniego życia. Myślałam ze mam depresje, ale ja płacze oglądając filmik na YT i to nie jest płacz spowodowany smutkiem tylko jakimś wzruszeniem, sama nie wiem jak to nazwać. Czyli to może być przez hormony? Moze mi się coś tam rozregulowało? Mój maż ma świetną teorię dotyczącą mojego okresu. Nie pojawia się bo zamarzł. :)

u Ciebie jest wielce prawdopodobne, że to już ciąża :) objawy PMS utrzymują się już zbyt długo i się nasilają tak jak pisałaś :) ZRÓB TEST :)

a u tej naszej młodszej koleżanki to tochę dziwne, ale może... tylko test i badanie u gina mogą wyjaśnić Wasze wątpliwości :)

Gość kadżajna
skad wiesz że urodzły sie z idealnych zabezpieczen? Sprawdzałas? To chyba nie były idealne skoro dzieci sa. Naiwna jestes i slepo wierzysz co ktos ci powie a poza tym oczytałas sie w necie artykułów i teraz szpanujesz swoja wiedza nie poparta faktami. Artykuly te sa napisane na podstawie badan przeprowadzanxch przy stosowaniu patologicynej antykoncepcji czyli gdy peknie gumka lub niestos6wanie poprawnie pigulek, wystarczy poczytac sobie gazety medyczne bo w internecie juz takie wiadomosci nie sa umieszczane. To niby jak taka madra jestes to wytłumacz nam jak nasienie moglo trafic do srodka skoro ona mowi ze prezerwatywa była cała a chlopak nie spuscił sie w niej? Nie lubie takich osób które nie znaja sie a wymadrzaja sie, i przestan juz straszyc dziewczyne bo do niczego nie doszlo. Dodam ze ksztalce rie w tym kierunku

Właśnie wysłałam męża do apteki. Zmarznie trochę, ale dobrze mu tak bo jak faktycznie coś zmajstrował to niech pocierpi teraz. :) Ale intuicja mi podpowiada ze zobaczę jedną kreskę, a okres pojawi się jutro rano, właśnie dlatego ze zrobię test i emocje opadną. I tak by było najlepiej bo szczerze powiedziawszy to moja ciąża nie byłaby specjalnie po naszej myśli głównie z przyczyn finansowych, zwłaszcza z przyczyn finansowych.

Ja czytałam o prezerwatywach i wiem ze można ją uszkodzić nawet paznokciem i tam gdzie lateks jest uszkodzony i ścianka cienka to plemniki mogą się wydostać. Tego nie widać gołym okiem. Poza tym jeśli kobieta nie jest dostatecznie nawilżona i dochodzi do tarcia to również lateks może się uszkodzić. No i jeszcze zawartość może wypłynąć górą jeśli się nieprawidłowo założy prezerwatywę. Ja nie zakradłam tylko mąż więc nie mogę mieć pewności ze zrobił wszystko idealnie. Mam nadzieję, że tak jest.

niedawno pisała tu wkurzona laska, która zaszła z prezerwatywą :o a jeśli chodzi o moją wiedzę, to nie tylko teoria, ale lata obserwacji własnego organizmu, NPR. Lata praktyki :) O hormonach wiem wiele. A wklejam linki, ponieważ nie potrafię tak rofesjonalnie o tym napisać, brak mi zdolności nauczycielskich. A to co jest w nich napisane to sama prawda, jak już pisałam sprawdziłam na sobie :) Być może jesteś w ciąży, być może tylko się spóźnia. My tu wirtualnie Cię nie zbadamy ;) Więc niech mężuś troszkę pocierpi ;) Życzę Ci w takim razie tylko I kreski i oby to były tylko jakieś zaburzenia ;) Napisz koniecznie wynik :)

Dam znać. Tylko zastanawiam się czy robić ten test teraz w zasadzie powinien wyjść bo to już tydzień po terminie okresu ale może lepiej poczekać do rana na to najwyższe stężenie HCG z porannego moczu? U mnie sprawa jest o tyle nieciekawa ze we wtorek mam mieć RTG i muszę mieć pewność.

wiesz z rana jest już większa pewność, ale ja bym chyba nie wytrzymała do rana z niecierpliwości ;) więc może niech kupi dwa ;) :D muszę leciec, ale tu jeszcze wpadnę ;) papa

U mnie jedna kreska, kamień z serca. Mam nadzieję, że skoro to się już wyjaśniło to teraz okres się pojawi.

no to dobrze :) gratuluję ;) wszystkiego dobrego.

Gość aneta;;;;
nie rozumiem was kompletnie, po co uprawiacie seks a potem nagle wielkie halo bo "mogę byc w ciąży", jak sie jest dorosłym do uprawiania seksu to trzeba tez brac pod uwagę ciąże nawet stosujac antykoncepcje