Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkjkjkjkjkjkj

roznica miedzy technikiem masażu a fizjoterapeutą....

Polecane posty

Gość jkjkjkjkjkjkj

zasadniczą jest taka ze specjalistą od masazu jest technik a nie fizjoterapeuta jak to oni sami myslą i ludzie ktorzy niewiele wiedzą, mgr fizjoterapii z długoletnim stazem wyjasnił nam dlaczego na masaz lepiej isc do technika niz do fizjoterapeuty...

Gość faaaafrefd
generalnie po fizjo robi sie tez inne rzeczy niz tlyko masaż..

Gość jkjkjkjkjkjkj
masuje lepiej ten ktory sie dobrze tego nauczył i nie robi tego na odpierdol... czesto słysze od znajomych jak byli u małej chudej masazystki ktora ich wymietosiła tak ze sie zastanawiali skąd ona bierze tyle siły a jak byli u umiesnionego faceta to tylko wychodzili wkurzeni bo ich nie masowal tylko...dotykał

Gość to jest po polskiemu?
O co ci chodzi, znasz interpunkcję? Zastosuj!

Gość jkjkjkjkjkjkj
generalnie wiem.... ale fizjoterapeuci bezczelnie twierdzą ze jak oni ukonczyli studia to są we wszystkim lepsi a tu o gówno prawda

Zawsze i w każdym zawodzie jest tak, że lepsi są ci co lubią swój zawód!

Gość jkjkjkjkjkjkj
a co masz problem ze zrozumieniem bez interpunkcji??

Pewnie jesteś technikiem masażu?

Gość jkjkjkjkjkjkj
no oczywiscie ze lepszy jest ten co lubi swoją pracę, nawet nie musi miec powołania czy talentu, jak chce sie nauczyc to poprostu to zrobi

Gość jkjkjkjkjkjkj
nie...ekspedientką...

Tak, bo to, co napisałaś w pierwszej wersji jest bełkotem.

Gość jkjkjkjkjkjkj
no to masz problem :)

Gość jkjkjkjkjkjkj
a ty co polonistka ze takie sprawy cie draznią? :) moze idz tam gdzie ortografii nie znają

Ty też.

Po co, skoro ty się też nadajesz, choć robisz postępy.

Gość jkjkjkjkjkjkj
jak sobie życzysz :)

Więc o co dokładnie ci chodzi? O to, że ktoś ci nawrzucał, że jesteś tylko technikiem?

Gość jkjkjkjkjkjkj
nikt nie nawrzucał, tylko mam znajomych fizjoterapeutów którzy nie mogą znieść myśli, że to technik jest specjalistą od masażu a nie oni, bo faktycznie oni dłużej się uczą ale mają więcej przedmiotów, bo po co takiemu technikowi fizykoterapia? i przede wszystkim technicy mają w teorii i praktyce masażu mają 500 godzin a na studiach łącznie mniej niż 100... więc do kogo wolisz iść na masaż?

Do technika masażysty - kiedyś były takie szkoły jak np. medyczne studium zawodowe. Nie było ich tyle, co teraz, różnych, dziwnych szkółek, a więc nie liczyła się ilość studentów a jakość nauczania.

Gość jkjkjkjkjkjkj
wiekszosc wybrała taki kierunek bo ich zdaniem jest teraz na topie...

Tak, a poza tym słowo specjalista jest bardzo w modzie, a przecież możesz być też specjalistką od wkręcania śrubek, czyż nie?

Gość Rogges
Droga Pani Ekspedientko. Chciałbym tylko sprostować, że gówno wiesz na ten temat ;) Obecnie fizjoterapeuci mają na studiach licencjackich MINIMUM 360 godzin praktyk.

Gość antonio t
Mężczyźni fizjoterapeuci to geje

Gość gość
powiem wam ze ucze sie w Medyczynym Studium Zawodowym kierunek technik masazysta i powiem ze lacznie z praktykami i pracownia to jest jakies 1300h, nie wliczajac do tego przedmiotow teoretycznych wiec 360h praktyk to niewiele tym bardziej ze fizjoterapeuci na praktykach raczej rzadko masuja, czesciej prowadza cwiczenia czy nakladaja parafine badz wlaczaja prady.

Gość gość
Ales sie dziewczyno zatrzeciezwila z tym swoim technikiem. Prawda jest taka, ze studia ZAWSZE beda lepsze i dawaly wiecej niz technikum czy studium, bo to jest kilka poziomow wyzej! To tak jakby porownac kosmetyczke po studium czy kursie, z kosmetologiem po studiach, ktory ma o wiele wiecej kompetencji i uprawnien. Z reszta popatrz na pielegniarki. Kiedys wystarczylo, ze skoncza liceum medyczne. Czasy sie zmienily i zeby teraz byc pielegniarka wymagane sa studia.

Gość gość
napisał to gość po fizjoterapii zapewne ;p

Gość gość
Teraz jak popatrzeć to pielęgniarka po liceum medycznym umi więcej niż pielęgniarka po studiach. Te po studiach są jeszcze wredne - oczywiście nie wszystkie, ny nikogo nie urazić

Gość gość
Jak mnie denerwuje, kiedy ludzie, którzy słyszą, że jestem fizjoterapeutą, myślą o mnie w kategorii masażysty Nie mam większego pojęcia o masażu, chociaż skończyłam 5 letnią fizjoterapię na Mazowieckiej Uczelni Medycznej (dawniej Wyższa Szkoła Mazowiecka). Ja potrafię hamować zwyrodnienia, zapobiegać bólom stawów i bólom kończyn, ocenić czy kręgosłup i miednica są ustawione poprawnie, sprawdzić siłę mięśni. Znam anatomię, fizjologię, większość leków. A masaż ma przede wszystkim odprężyć, zrelaksować. Co prawda, jest też masaż leczniczy, ale na studiach o nim raczej mało.

Gość fizjoanonim
Przypadkiem tu trafiłam i aż muszę skomentować... Jestem fizjoterapeutką, również uczyłam się na technika masażu (w końcu zrezygnowałam ale raczej dlatego, że nie było mi to potrzebne zwyczajnie). Po techniku jesteś masażystą. Po fizjoterapii jesteś fizjoterapeutą, który może też masować ale nie musi. I tyle. To są dwa oddzielne zawody. Natomiast jeśli chodzi o fizjo, który masuje - najczęściej my się skupiamy tylko na masażu leczniczym i tutaj dużo zależy od prowadzącego na studaich. Moje studia spokojnie mi wystarczyły by wykonywać masaż leczniczy, a pacjenci też nie narzekają więc mogę twierdzić, że jestem w tym dobra. Myślę, że moi pacjenci też sobie chwalą, że często potrafię im coś dodać, np terapię manualną, ćwiczenia itd. To już czysto nasza działka Na techniku jest cała masa masaży, która fizjo nie jest potrzebna, np. masaż czekoladą czy innymi olejkami. Fizjoterapeuta zazwyczaj ma za zadanie zdiagnozować, ustalić terapię i ją wykonać. Do tego jest to zawód czysto medyczny tak więc moim zdaniem różnica znaczna :) A do kogo się wybrać na masaż? Do technika albo do fizjo, który ma świetne opinie i kwalifikacje. Na pewno odradzam ludzi, którzy skończyli lewdo kurs 60h, a ogłaszają się masażystami ;)