Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 67par

prezentacja maturalna-postać zbrodniarza

Polecane posty

Gość 67par

witam, właśnie biorę się za pisanie prezentacji maturalnej. Wybrałam temat postać zbrodniarza, dokonaj analizy porównawczej wybranych bohaterów. Może ktoś mi podrzucić jakieś pomysły? np. jakie wybrać postacie i pod jakim względem je opisać. za pomoc szczerze dziękuję.

Gość To może
Raskolnikow ze "Zbrodni i kary"?

1.konduktor, który wyprosił psa Lampo z pociągu :( to negatywny 2. raskolnikow - zabił lichwiare to pozytywny

Gość HMS..SCSS...Petard
Ariel Szaron - pseudonim Arik

Gość dsb
Weź raskolnikowa. Nie chce mi sie pisać całej reszty, ale powinnam miec to w zeszycie przeciez. Proszę.

Gość gerghrwhr
neron

Gość czekoladowa majowa panna
a kobiety - lady Makbet albo Balladyna albo i zona z ballady Mickiewicza ( coś takiego : zbrodnia to nie słychana pani zabija pana) chyba lilie taki tytuł

Gość blablabnla
jest tyle przykladowych prezentacji maturalnych z tego tematu, google nie gryza. zobacz kogo proponuja. przejrzyj lektury jakie mialas i wybierz...

Gość 67par
właśnie o tym myślę. oprócz tego wpadł mi do głowy też makbet,król edyp,balladyna,kain z bibli, granica nałkowskieji lilije Mickiewicza. tylko musze wybrać parę i znaleźć jakiś jakiś wspólny punkt...

Gość HMS..SCSS...Petard
Ariel Szaron i Golda Meir. W zasadzie z tych dwóch postaci upleciesz taką pracę, że powyrywa z butów. Balladyna i Raskolnikow to oklepane tematy.

Gość 67par
przeglądam to wszystko o w ogóle tylko mam taką nadzieję, że ktoś mnie w jakiś sposób oświeci i wpadnę na coś oryginalnego:)

Gość 67par
a co mówicie o Pachnidle P. Suskinda?

Gość HMS..SCSS...Petard
Suskinda ciężko zrozumieć- zwłaszcza niedouczonym

Gość 67par
pominę sugestie o niedouczeniu... Tylko nie chodzi o Suskinda, ale o postać jaka przedstawia. A z tego co się zorientowałam to Ariel Szaron i Golda Meir to zbrodniarze wojenni a chyba wole się skupić na mniej skomplikowanych postaciach...

Gość HMS..SCSS...Petard
I uważasz ze bohater Pachnidła jest mniej skomplikowany?:D Czytałaś, czy oglądałaś?,bo w tym przypadku to kolosalna różnica

Gość 67par
Czytałam. Pewnie,że jest skomplikowany. Ale myślę, że da się go jakoś ująć w prezentacji. A to,że jest tak nietuzinkowy może być nawet zaletą... Nie jest raczej tak oklepany i może zapaść w pamięć.

Gość HMS..SCSS...Petard
I z kim go chcesz porównać? z kubą rozpruwaczem. czy hannibalem lecterem?

Gość 67par
a co do Arona Szarona i Goldy Meir to uważam, że opisanie ich będzie skomplikowane bo są to postacie rzeczywiste, w dodatku współczesne wiec na pewno ich biografia jest dokładnie znana i samo zgłębienie jej zajmie mi dużo czasu.

Gość HMS..SCSS...Petard
No to porównaj bohatera Pachnidła z antybohaterem "milczenia owiec". To podobieństwo nasuwa się automatycznie.

Gość 67par
kto wie czy to nie dobry pomysł:) tak na prawdę to na razie próbuję tylko stworzyć ogólny zarys tej prezentacji. Mowie tylko jakie mam pomysły. Ale można by tą prezentację oprzeć na kontrastach a nie na podobieństwach.

Gość 67par
Dzięki za wszystkie pomysły. Jakby komuś jeszcze coś się przypomniało, to bardzo proszę, piszcie.

Gość HMS..SCSS...Petard
Możesz skonfrontować go z: Josefem Mengele lub Józefem Kurasiem, Obydwaj mordowali dla ideologii.... w podobnej skali Poniżej najciekawsi seryjni: Melchior Hedloff Józef Pluta unabomber Ted Kaczyński Chciałbym napisać że istnieje możliwość dodania jeszcze jednego Kaczyńskiego, który poprzez jeden mały telefon na pokład TU-154 nakazał.... . . .................ale się powstrzymam

Gość Rerro
Katarzyna W.

Gość 67par
No goście byli na prawdę nie źli ... Tylko nie wiem czy mogę się opierać na tylu postaciach autentycznych czy to mają być raczej postacie literackie... W sumie w temacie to nie jest sprecyzowane.

Gość 67par
Jednak to mają być postacie zbrodniarza z literatury, więc odpada.

Gość asqqqs
Najlepiej będzie jak do prezentacji wykorzystasz książki, których egzaminatorzy mogą nie znać. Wtedy na egzaminie zadaja Ci proste pytania typu: dlaczego Pani wybrała taki temat? (na temat ksiażki nie będą Cię pytać bo po prostu mogli nie czytać danej pozycji). Ja dzięki temu maturę zdałam na 95% :). Dlatego myslę, że złym posunieciem będzie wykorzystanie postaci Raskolnikowa, ponieważ zawsze mogą Cię zagiąć (Zbrodnia i Kara jest lekturą obowiązkową - każdy polonista ją zna).

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281