Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość betilol17

umowa o dzieło POMOCY

Polecane posty

Gość betilol17

Pracuję w pewnej firmie sprzątającej mam "niby" umowę o dzieło. Czy może być tak że mając umowę o dzieło pracuję w pełnym wymiarze godzin pracy tzn po 8godzin dziennie przy zym jest mi wmawiane że przez 8 godzin pracy przysługuję mi jedynie 15 minut przerwy jak to jest ??. I czy pracodawca podczas takiej umowy ma prawo ode mnie wymagac żebym stawiała się na określoną godzinę do pracy np na 14??

Gość betilol17
jeszce taka psrawa była dawana mi do podpisania u mowa o dzieło gdzienie było wpisane ani data rozpoczęcia pracy a ni data ukonczenia. Ponadto było mi podsówane do popisania coś w rodzaje aneksu że mam posiadać odpowiedzialnośc za jakieś rzeczy w zakładzie czy tak może być?

Gość idź na forum gofinu
http://www.forum.gofin.pl/ tam jest kopalnia wiedzy oraz dużo osób z branży podatkowej, kadrowej także

Gość a może by tak...
Nie coś tu bardzo nie gra - po pierwsze umowa o dzieło jest "o dzieło" Wiec masz mieć jakiś temat dzieła i np. jak masz umowę na 3 miesiące to dziełem może być że wykonasz jakąś robotę np. sprzątniesz cały budynek czy coś takiego. Poza tym nie potrzebujesz żadnego "prowadzącego" i robisz to w godzinach w których chcesz. Po prostu dzieło ma być wykonane. Nie powinno tak być, że jesteś rozliczany z godzin tylko z roboty. Bo przecież nie przysługuje Ci urlop ani ubezpieczenie więc zatrudniający nie może wybierać sobie co chce z umowy. Że urlop nie, ubezpieczenie nie (zgodnie z umową o dzieło) ale masz przychodzić jak normalnie pracujący na umowę o pracę (wtedy miałbyś urlop). Niestety niektórzy pracodawcy tak robią a to jest niezgodne z prawem. Na krótką metę można się zgodzić jak np. masz obiecaną potem umowę o pracę ale na dłuższą metę to nie daj się wkręcić.

Gość betilol17
Wielkie dzieki za pomoc:)

Gość Roman z telepizzy
wkleiłby ktoś jak wygląda dokument pod tytułem UMOWA O DZIEŁO ?