Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość on teges 2

Wyjazd do Kanady na stałe

Polecane posty

Gość on teges 2

Cześć! Wyjeżdżam do Kanady - praca jest, papiery są macie znajomych którzy mieszkają w kanadzie - rodzine? cos ciekawego mozecie powiedziec

Gość ases34
mam rodzine . A co mam powiedziec ciekawego ? W kazdym miejscu jest inaczej i to ludzie tworza rzeczywistosc a nie panstwo.

Gość ases34
moge powiedziec ze tam jest duzo azjatów w Kanadzie

Gość on teges 2
zauważyłem - głownie cwanych chinoli tym razem jadę do Vancouver angielski biegły francuski ni w zab myslisz ze tam bedzie to problem?

Gość Elrond Halfelven
Pisz na mejla elrond_halfelven@yahoo.ca Chętnie Ci doradzę ;)

Gość ases34
problem moze byc ,ale Francuzi z Francji bardzo nie lubia jak sie do nich po angielsku mówi Kanadayjczycy gdzie dominuje francuski czyli w Montrealu sa bardziej otwarci i znaja lepiej angielski niz ci z Francji. A rodzine moja mieszka w Toronto wiec tam dominuje angielski .

Gość ases34
ja znam biegle angielski i francuski zaawansowany.

Gość on teges 2
matka mieszka w toronto od 15 lat no wlasie obawiam sie francuskiego - w sumie firma mieszynar wiec angielski chyba powinien starczyc?

Kuzyn mojego ojca 20 lat temu wyprowadził sie do Kanady w okolice Calgary. Ma tam swoją firmę, ale kurde zapomniałam jak nazywa sie ten zawód :p w każdym razie robią dachy tzn takie drewniane konstrukcje pod dachówkami :p Powodzi im sie dobrze tylko strasznie spasieni są wszyscy, nawet dzieci.

Gość yo zek
na pewno będziesz szybko potrzebował własnego samochodu - transport publiczny to nie jest popularna sprawa w Kandzie. Mają fajne filmy animowane i kilka festiwali im poświęconych, jeśli lubisz takie klimaty. Bez francuskiego sobie poradzisz, Quebec jest snobistycznie francuskojęzyczny, ale jak się słyszy Kanadyjczyka nawijającego po francusku, to brzmi tak jak Polak mówiący po polsku po 20 latach Chicago... __ http://www.tanie-podrozowanie.net/

Gość ases34
wiesz dialekt francuski w Kanadzie jest inny niz we Francji . Ja tez mam problemy ze zrozumieniem mowy tych z Kanady oni maja dziwny akcent . W Kanadzie powienien starczyc , ale jakbys zaczal po angielsku we Francji to duza czesc nie wykazałaby zrozumienia . I nawet jesli oni znaja angielski to czesto nie odpowiedzą co bo chca ze by mowic do nich po francusku .

Gość ases34
jesli bedziesz w montrealu mowil po angielsku to na pewno beda wyrozumiali . Ale gdybys zrobil to we Francji i odezwał sie do Francuza po angielsku . to dużo ludzi pomyslałoby ze ich lekceważysz. w Kanadzie ludzie sa mniej snobistyczni

Gość on teges 2
bylem kilka razy w paryzu - więc wiem ono rozumieją ale twardo odpowiadaja po francusku w centrum paryza - PARYZA -nie porozmawaisz po angielsku swobodnie czulem sie na lotnisku i w hotelu

Gość ases34
ja znam kulture i zachowania francuzow . W koncu uwielbiam ten jezyk . Angielski kazdy zna wiec to nie jest dla mnie .

Gość ases34
uwazam ze Francuski z akcentem z Francji jest dużo piękniejszy niz tez Kanady . Kanadyjczycy jakos kaleczą ten język .

Gość on teges 2
odnosnie transportu - praca mam 30min od domu - mieszkanie w downtown - kurde z matka kontaktow nie utrzymuje poki co wydaje mi sie ze nie bedzie stac mnie na samochod w kanadzie akceptuja unijne prawko?

Gość on teges 2
znam jeszcze niemiecki :/ prawie biegle

Gość będzie ciepło
mam znajomą już wdowe mieszka w ottawie od 83 roku,trafiła tam przez grecje i pracuje gdzieś tak jak u nas na poczcie przy przeładunkach,podobno cieżka praca 3 zmiany a było 2 zmiany to było lepiej,kupiła dom po 10 latach pracy,-w polsce możesz sie wykończyć i nie bedzie cie stać na opał,