Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jnki

Ile się teraz daje na chrzest- matka chrzestna??

Polecane posty

Gość jnki

jw

Gość KULTURALNYBARDZO
co najmniej 10 000 zł

W moim regionie - NIC:P Kupuje strój do chrztu i pamiątkę:)NIC WIĘCEJ:)

Gość jnki
Kulturalny bardzo śmieszny

Gość 5-10-15
Już pisali o tym w "ile dać kasy? "Poszukaj tego topiku i nie śmieć.

Gość jnki
1000 to nie za dużó?? to ile potem dać na komunie??

Jaja z Ciebie robią sobie autorko:P Daj 200zł kup zabawkę czy jakieś ubranko i starczy.U nas całe szczęście nie ma takiego durnego zwyczaju dawania kasy:)

Gość jnki
masakra normalnie na tym forum

Chrzest to nie transakcja finasowa-dasz tyle ile mozesz, ile jesteś w stanie. Sama jestem chestną,ale u mnie w rodzinie podchodzimy do tego odrobinę inaczej tj. dla nas chrzest, to Sakrament, a ja jako chrzestna przyjmuję na siebie obowiązki wychowania dzicka w wierze katolickiej czy pomocy przy nim-a nie dawania kasy. Zreszta rodzice mojej Chrześnicy wyraźnie to zakomunikowali,że nie oczekują żadnych prezentów najwyżej grzechotka-oczywiście bardzo mnie tym ujęli i zarazem rozbawili,ale było to miłe z ich strony. Jeśli jednak chcesz dać pieniądze to jako Chrzestna Matka możesz dać do 500zł(no chyba,że jesteś baardzo bogata-to daj sporo bo kasa zawsze się przydaje-szczególnie na początku;-))

Gość jola lojalna8
no no ja od chrzestnych na ślub dostalam po 1000 maz to samo. jak na chrzciny dają po 500 to ile dadza na komunie a ile na slub? Chore to troche

Gość mądrze piszesz
na komunie quada a na slub porsche albo lamborgini

Gość mądrze piszesz
zastaw sie a postaw sie oto zasada polaków!!!

Gość jola lojalna8
no tak bo teraz to i strach dawac mniej bo sie rodzice dziecka obraża, ze tak mało się dało im dziecku.

hmmm, ja dałam 500 zł i kupiłam tylko tą " chusteczke " , bo ubranko kupowałam mama sama. rodzice obrażeni nie byli, wręcz przeciwnie

Bo teraz z sakramentów zrobili transakcje finansową jak ktoś tu napisał.Nie ważna jest uroczystość tylko kto da ile.Dzieci idące do komuni kojarzą ją tylko z tym,że będzie to dzień w którym dostaną super prezenty:PTak sami zrobilismy. Całe szczęście u mnie tak nie ma.Tak jak pisałam - na chrzest nie daję się wogóle kasy.Na komunie prezenty do 500zł.A na slub to już kto jak uważa. Dużo zależy od rodziców dziecka.Ja uprzedziłam chrzestnych swojego syna,że nie liczymy na jakieś wypasione prezenty bo mały i tak nic nie rozumie.Rodzice chrzestni zobowiązują się do opieki i wychowania dziecka a nie jego utrzymania.

Gość jola lojalna8
w tvn ogladalam w dzien dobry tvn jak beata tadla opowiadala o komunii swojego syna. Ksiadz podczas bialego tyg poprosil dzieci aby przyniosly prezenty ktore dostaly na komunie w celu poswiecenia mial tu na mysli rozance, łańcuszki i tym podobne a dzieci pod kosciol po przylezdzały quadami.

Dasz tyle na ile Cie stac....skoro Cie wybrali na matke chrzestna...to chyba nie dla kasy itd i licza sie z Twoja sytuacja finansowa,no chyba ze masz w ciul kasy to moze tlumaczyc ich wybor:D zart!!!Ja dalam 500 zl ,kupilam za 150 krzeselko do karmienia i za 100 ubranko -3 lata temu,bylo mnie stac na taki gest,w innym przypadku mysle ze ok 500 zl by maluszek dostal od cioci :D

Gość TakaSobieIdealnaJa
Ja kupiłam chrześnicy złote kolczyki

Gość aniakrupa81
zlote kolczyki chyba to za malo..moja corka 4 lata temu dostala po ok 600zl od chrzesnych +zlote kolczyki i szatke i cos tam jeszcze, i mysle ze 500zl na chrzest to taka srednia suma

Gość Żeberko
Leczyć się katoliki na nogi, bo na głowę już za późno.