Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedulka...

problem z imieniem dziecka

Polecane posty

Gość biedulka...

Za dwa miesiące urodzę. Z mężem wybieramy imię. Wiemy, że będzie chłopczyk. Nam pasuje imię Wojciech, lecz wtrącił się mój dziadek. Wręcz obraził się na nas, bo liczył że nazwiemy go po jego ojcu. W naszej rodzinie są korzenie żydowskie. Mój dziadek jest żydem. Jego ojciec miał na imię Szmul. Tłumaczę mu, że to imię nie pasuje do naszych czasów. Przypomniałam mu, że jego syn a mój ojciec ma polskie imię i dlaczego nie dał jakiegoś żydowskiego a on z takim samych tekstem, że pod koniec lat 50tych lepiej nie było się przyznawać do żydowskich korzeni. A imię po jego ojcu to byłby hołd dla niego, bo został zagazowany w obozie w Auschwitz. Drugie imię nie wchodzi w grę. Ja się denerwuje a teraz to nie jest wskazane. Powiedźcie mi jakie podać argumenty przeciw imieniu Szmul :/

Ja bym po pierwsze postawiła na swoim to wasze dziecko nie dziadka on miał czas na wybieranie imienia dla syna, teraz Wasza kolej. Po drugiej powiedz że w dzisiejszych czasach dzieci są bardzo nietolerancyjne zreszta dorosli też... i potem jego prawnuk moze miec przykre sytuacje a tego by chyba nie chciał.

Gość biedulka...
Dziadek tłumaczy, że teraz są lepsze czasy dla Żydów niż po wojnie. Niby wie, że decyzja o imieniu należy do nas ale tak by mu było miło jakbyśmy spełnili jego marzenie o tym imieniu dla prawnuka. Po prostu jak grochem o ścianę.

Niestety tak to już jest z ludzmi ktorzy mają troche wiecej lat niz my ;) Może jednak drugie imię wchodzi w grę ?

Gość biedulka...
Już się zgodziłam na drugie imię, ale dziadek kręci nosem.

Gość to chyba prowokacja
sprawdziłam w google co to ten szmul- bo nigdy nie słyszałam o takim imieniu i w słowniku slangów mi wyszło że to darmowa prostytutka, osoba bez szacunku do siebie

Gość mkj
a ja znalazłam Żyda o takim imieniu więc jednak jest takie imię.

No to powiedzcie po prostu ze na drugie i tyle dziadek nie moze Wami kierować. Wiem ze to okrutne czasami ale tak trzeba dla dobra dziecka. Kiedys Wam za to podziękuje.

Ja bym powiedziała dziadkowi że miał swoje dzieci i mógł dal nich wybierać imiona jakie mu sie podobały, a wasze dzieci są wasze i nic mu do tego jak będą miały na imię.

szczerze? ja bym olała dziadka i miała gdzies to co on gada. dziecku bym dała na imie tak jak ja chce. obrazi sie-trudno. powiedzcie mu ze imie juz macie wybrsne i niestety nie skorzystacie z jego dobrej rady.

Gość biedulka...
No niestety jest takie imię. I bardzo bym chciała by to była prowokacja. Mojego dziadka wspiera mój ojciec i nawet matka która jest Polką. Szanuje dziadka, ale już nie mam siły.

Gość mkj
a swoje wnuki też chciał obdarzyć żydowskimi imionami? czy to tylko tak dla prawnuka?

Gość gnomczyk
to może pójdźcie w coś z tradycji żydowskiej ale niekoniecznie Szmul - Dawid, Beniamin, Jakub, Józef, Szymon? Tradycja ważna sprawa, ale gust też się liczy i imię Szmul jest teraz bardzo nietypowe.

nie krzywdz dziecka takim imieniem dziadek jak ma wene do imion to niech wlasne dziecko zpłodzi i niech sie do was nie wtraca, Wojtek- uwazam bardzo ladnie

Gość biedulka...
W sumie jak by miał duże poparcie u moich rodziców to ja bym była jakaś Ryfka czy Sara. Dziadek podobno teraz tak optuje za tym Szmulem i często wspomina swojego ojca, którego pamięta w sumie tylko z opowiadań swojej mamy. Mój mąż mniej się przejmuje tym wszystkim, bo i tak wie, że damy imię Wojciech. Ale dziadek jest na tyle uparty, że szantażuje nas że nie przyjdzie na chrzciny :/

Gość zawsze sprawdz dokladnie
przed zrobieniem prowokacji :D Szmul to Samuel po prostu. Imie Szmul jako takie nie wystepuje oficjalnie i nie wystepowalo :D Szmul :D:D:D:D:D:D:D:D

Gość hahaha....
"Ale dziadek jest na tyle uparty, że szantażuje nas że nie przyjdzie na chrzciny :/" To Zyd czy katolik? :D:D:D:D

Gość jdhfhd
Powiem ci tylko tyle: Pracuję w gimnazjum. Z moich obserwacji wynika, że tradycja tradycją, ale chłopak o tym imieniu byłby biedny. Bieeedny.

Gość mkj
"Szmul 1.żydowska forma imienia Samuel"

Gość daj mu szmul to
potem będą na biedul;ka wołac CIUL...

Gość SZMULDATRONIX

po moim doświadczeniu sądzę że Szmul miałby prze...e w .............XDDDD LOL LUL LEL XP #TEAMSZMUL

#CHŁOPIECWPASIASTEJPIŻAMIE #XDDD #XD

Gość Gosc

To jest Samuel, tylko w jidysz litere S czyta sie jak niemieckie SZ, a litera a jest niema. Tak jak Stefan po niemiecku czyta sie Sztefen, tak Samuel czyta sie Szmuel z krotkim e, czyli mniej wiecej jak Szmul z dlugim u i dawniej w jezyku potocznym czasem zapisywano to imie tak jak je slyszano wymawiane w jidysz.