Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miszekkkk

załozenie działalnosci

Polecane posty

jak zalozyc dzialalnosc przez internet musze jutro zalozyc ale nie wiem jak i na jaką strone sie wchodzi zeby to uczynic :) moze ktoś mi pomoc ?

czyli wystarczy ze zaloze przez internet i juz nie musze nigdzie chodzic po regon i tak dalej bo moi znajomi sie ze mną klocą ze jeszcze trzeba isc po regon i po pieczątki , ze przez internet nie wystarczy ja juz sama nie wiem

Gość dffdgfhgjhh
nie bierz sie za to jak nic nie wiesz :O

musze zalozyc i pytam sie jak wygląda zalozenie dzialalnosci ktos zakladal przez internet

Gość chcesz prowadzić
działalność i liczysz na rady kogoś kumatego z forum ? życzę powodzenia to pierwszy krok do bankructwa. urząd pieczątek nie wydaje trzeba sobie kupić gdzie kupisz tam będziesz miał więc można przez internet. cała reszta zależy od dzialalności jeśli jesteś vatowcem albo to co chcesz robić podlega obowiązkowej fiskalizacji bez wizyt w urzędzie skarbowym się nie obejdzie.

nie martw sie bankrutem nie bede poniewaz mi zalozenie dzialalnosci jest potrzebne do pracy :) a prace juz mam ale musze dzialalnosc otworzyc o to chodzi

Gość kobieta co randki nie chciala
jak zalozysz a chcesz korzystac z nizszego ZUSu to juz potem tego nie zrobisz. Raz mozna na iles lat tylko.

Gość chcesz prowadzić
bankrutem będziesz po pierwszej kontroli z urzędu skarbowego a nie z braku pracy. kary za nieprawidłowe rozliczenia są astronomiczne łacznie z karami pozbawienia wolności a ty nawet nie wiesz skąd się pieczątki biorą. jak ty będziesz prowadził KPIR czy co tam wybierzesz jako sposób rozliczeń ?

Gość chcesz prowadzić
raz na 5 i nie każdy może jak również ten obniżony zus nie każdemu się opłaca bo nie ma tam np. składki na fundusz pracy.autor może mieć 59 lat i niebawem zostać emerytem czy potrzebuje mieć wysokie składki z innych względów.

Gość chcesz prowadzić
człowieku zawieszenie z kary nie zwalnia. dodatkowo niewłaściwie zawiesisz albo zapomnisz i po 5 latach zus ściągnie 100 tys. zaległych składek wraz z odsetkami.

Gość lubię placki ziemniaczanie
Życie to nie bajka, a firmy nie zakłada się siedząc w domu i popijając herbatę. W urzędzie gminy musisz złożyć wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, z Urzędu Skarbowego bierzesz NIP. Potem w Urzędzie Statystycznym wyrabiasz sobie REGON, potem wyrabiasz pieczątkę w dowolnym punkcie który taką usługę oferuje (pieczątka nie jest konieczna), zakładasz konto bankowe na firmę, następnie zgłaszasz to wszystko w Urzędzie Skarbowym i wybierasz formę opodatkowania, a na koniec jeszcze wizyta w ZUS-ie, celem złożenia deklaracji jakie składki będziesz opłacał. Tak było kilka lat temu. Ostatnio coś tam się niby uprościło - np. wniosek o wpis do ewidencji możesz złożyć przez internet, ale ... potem i tak musisz iść do urzędu, żeby go podpisać. Poza tym ten system działa źle (w pewnych scenariuszach zaznacza czasem pewne pola i nie pozwala na ich odznaczenie), więc może się okazać, że jak pójdziesz do urzędu podpisać swój wniosek, to pani w okienku powie "ŹLE, ŹLE, ŹLE" i karze ci go jeszcze raz napisać, więc nie ma sobie co tym systemem głowy zawracać i lepiej od razu odwiedzić swój Urząd Dzielnicy.

ja mam niecale 22 lata i jeszcze studiuje studentem jestem jeszcze do pazdziernika