Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakłopotanaaaaaaaa

Moje dziecko je mało nowych rzeczy ma 7 miesięcy POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość zakłopotanaaaaaaaa

hej córka ma ponad 6 miesięcy. I ma skazę. Do tej pory jadła tylko słoiczki jarzynowa z kurczakiem i warzywa w łagodnej potrawce z królikiem i teraz podaję warzywa z indykiem i cukinią i również jadła na początku ziemniaka marchewkę jabłko banana gruszkę i wszystkie nowości dawałam po 7 dni ale teraz skróciłam do 5. i przed wczoraj dąłam 3 łyżeczki wczoraj 6 dzisiaj 9 jutro 12 i po jutrze cały słoiczek. Kurcze jestem strasznie do tyłu... ale nie wiem jak inaczej przyspieszyć od 4 miesiąca rozszerzam dietę ale przez jakieś 2 tyg nie dawałam noweo nic bo miała katarek i myślałam że nie wolno wtedy dawać ;/ potem był gluten przez 7 dni potem zmiana mleka na bebiko Ha 2 i następne 7 dni. Proszę powiedzcie czy naprawdę moje córeczka za mało je ? nie daję jej kaszek bezglutenowych bo uważam że to zbędne. następne co zamierzam dać to cukinia z ziemniakami i łososiem ile dni wy podawąłyście nowości ? i czy bawicie się w ekspozycję na gluten ? bo sąsiada i 2 siostry dawały kaszkę mannę od razy butlę i sypały tyle kaszy aby przeleciało przez dziurkę a ja robię tak jak jest w poradnikach

Gość zakłopotanaaaaaaaa
naprawdę nikt mi nie pomoże ?

Gość mamma gamma
Moja ma skończone 7 miesięcy, nowości wprowadzałam ostrożnie ale bez przesady - pierwszą dostała marchewkę i podawałam ją 3 dni, jak nic się nie działo dodałam ziemniaka i tak przez kolejne 3 dni. Potem dodałam jabłko i tak dalej... Dodam, że na początku dostawała wszystko ze słoiczków. Teraz je obiadki gotowane przeze mnie, czasem słoiczkowe, kaszkę na drugie śniadanie, do mleka wieczornego dodaję 2 łyżeczki kaszki manny (powiedzmy, że to ekspozycja na gluten), popołudniu na deser owoce (często słoiczek gdy chcę podać owoc, który teraz jest słabo dostępny np. jagody). Teraz planuję wprowadzić jogurty i twarożek. Nie wiem jak postępować z dzieckiem ze skazą... Być może wtedy trzeba postępować ostrożniej. Najlepiej spytać pediatrę

Gość Mam dwoje dzieci, typ urody
A czy to jakiś wyścig?? Myślę, ze Twoja mała bardzo dobrze je. Lepiej ostrożniej wprowadzać nowości niż zbyt szybko i chaotycznie.

Gość zakłopotanaaaaaaaa
dziękuję ci bardzo ja podaję pół łyżeczki kaszki zdrowy brzuszek 8 zburz do 100 ml jedzenia czyli do małego słoiczka z owockami A ty podajesz do mleka 2 łyżeczki ile wtedy bierzesz mleka ? bo moja zjada 180 ml. i też mogę podać 2 łyżeczki ? a jak podawałaś potem te słoiczki z mięskiem ? tak samo 3 dni ? jak je dzieliłaś ? proszę odpisz :)

Gość zakłopotanaaaaaaaa
Mam dwoje dzieci, typ urody no nie wyścig ale każdy na około mnie krytykuje :( te 2 siostry mają po dwoje dzieci i również mieli skazę i tak się nie bawili jak ja

Gość zakłopotanaaaaaaaa
Mam dwoje dzieci, typ urody i możesz odpowiedzieć n amoje pytania ? tak wiem że nie które albo może i wszystkie są beznadziejne no ale....

Gość spacja na życzenie
"8 zburz" BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!!!!!!!!!!!!!! Jak Ty kobieto będziesz dziecku pomagać w lekcjach?////////////////

Nie przejmuj się krytyką, to nie ich dzieci. Myślę, że bardzo dbasz, a to dobrze. Mnie też krytykowano, a mój syn jak mu coś się nie spodobało to od razu wymiotował obiadkiem. Był czas, że jadał jedynie królika z warzywami, a jest wyjątkowo rosłym 4-latkiem. Szczęśliwie też, dzięki braku szarżowania wyrósł ze skazy. Nadal wielu rzeczy nie lubi, nad czym boleję, ale z czasem się to unormuje.... Pomyśl o jednym. Dziecko je mleko prez 4 miesiące i je wyłącznie mleko i nagle na hura wszystko mu wrzucić???Dziecko nie dostanie żadnej awitaminozy, jeśli będziesz robić to powolutku. To nie tak, jakby to był kilkulatek, któremu nagle wszystko zabierasz i dajesz marchew i nic więcej. Myślę, że Twoja córcia i tak sporo nowości jada. Pomyśl nad odrobinką żółtka za jakiś czas i ogólnie nie stresuj się.

Gość spacja na życzenie
8 ZBÓŻ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8 ZBÓŻ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8 ZBÓŻ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8 ZBÓŻ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8 ZBÓŻ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mamma gamma
Tego mleka na wieczór dostaje 180ml + 2 łyżeczki kaszki. Ale może na początek spróbuj mniej i zobacz czy nic się nie dzieje A co do mięsa to od 6 miesiąca dostaje codziennie (czasem ryba) i nie wprowadzałam tego z uwagą... Po prostu zaczęlam też od słoiczkowych dań z indykiem, kurczakiem i królikiem. Soków nie pije - nie chce żadnego, więc podaję jej wodę między posiłkami.

Ilość kaszki zwiększaj stopniowo, nie od razuz pół łyżeczki na 2. Obserwuj jak z kupą itd. A co do słoiczków z mięsem, to również kilka dni tylko to. Jeśli mała ma skazę to oczywiście unikaj mięsa wołowego. Unikaj twarożków, deserków z jogurtem itd. W takim wypadku spektrum słoików i tak i tak się zmniejsza i nic na to nie poradzisz. Dziecku nic nie będzie złego z tego powodu.

Gość mamma gamma
I jeszcze: poza posiłkami dostaje chrupki kukurydziane. Myślę, że lepiej zacząć ostrożnie niż później żałować. Ja też jestem raczej taką "książkową" mamą :) A każdy niech robi jak uważa!

Gość oko w oko
hej dziewczyny, moja ma 7 m-cy i kilka dni i prawie niczego nie chce jeść, idzie tylko mleko bebilon pepti bo ma skazę, kasza manna czasem ryżowa a tak to spróbuje pół .łyżeczki i krzywi się zaciska dzioba nie wiem co robić przeciez wiecie ze na siłę się dziecka nie nakarmi a ona jest już w wieku w którym powinna zjadac nowości chętnie, jakieś rady? proszę Was!!!

Gość mamma gamma
Oko w oko - spokojnie, i na nią przyjdzie czas :) Możesz spróbowac mieszać jej jabłuszko czy marchewkę z mlekiem - powinna szybciej zaakceptować nowy smak ze znanym smakiem mleka.

Gość zakłopotanaaaaaaaa
no tak popełniłam bardzo wielki błąd ale tylko dlatego że bardzo szybko piszę :) A wam dziewczyny bardzo dziękuję za pomoc :) gdzieś czytałam że kaszkę powinno się podawać do 100 ml jedzenia ale dobrze że mogę podać do mleka. czyli jak robię mleko 180 to sypię 6 miarek i + 1 łyżeczka kaszki tak ? i wiecie może jak powinna wyglądać kupa po mleku HA

Gość już założyłaś kiedyś
identyczny temat, dlaczego zaśmiecasz forum zamiast kontynuować tamten? :O

Tak, możesz podać łyżeczkę kaszki do 180 mleka. Nie ma standrdów jeśli chodzi ego jako kupę... wszystko zależy od tego jak dziecko toleruje mleko, jaką zawartość żelaza ma mleko, ile dziecko pije itd. Powinny niepokoić kupy ze śluem, wodniste, tryskające, ciemnozielone, z krwią, czarne o ogólnie robione z dużym wysiłkiem.