Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kornelia*L

czy mogę karmić ptaki ryżem i kaszą?

Polecane posty

Gość Kornelia*L

ale suchą kaszą i ryżem, a nie ugotowaną? Ostatnio wsypalam do karmnika suchą kasze i ryż i ptaki wszystko zjadły, ale zastanawiam się czy im nie zaszkodziłam? Może wrzucać tylko ugotowany? Ma ktoś wiedzę jakąś na ten temat?

Gość gdgdggd
a własnie, że możesz kaszą jak najbardziej. i lepsza jest nieugotowana. a pieczywa w ogóle nie należy ptakom dawać

Gość ptasiek nastroszony
i nie karm wszelkiego rodzaju ciasteczkami, krakersami , bo weglany w nich zawarte szkoszą ptaszkom.

Gość na bank... :P
spęcznieje im w brzuchu i pękną im zołądki :classic_cool:

Gość Temat nadal aktualny
Do nas często przylatuje sikorka, prawdopodobnie to Pan Sikorek, bo traktuje nasze okno jako swoje, najswojsze ;) Gdy tylko w okolicy pojawi się inna sikorka, natychmiast ją przepędza. Całymi dniami przesiaduje na parapecie, a to skubiąc orzeszki, pojadając słoninkę, czy delektując się właśnie kaszą - jęczmienną suchą. To, po orzeszkach, jego ukochane jedzonko. W przerwach między posiłkami zwiedza okolicę lub nas podgląda ;) Uwielbiam patrzeć na tego stworka, dzięki niemu w tym roku ogrodzie wystawiłam kilka karmników dla drobnych ptaszków i dokarmiam podwórkową czeredę bogatek, modraszek, mazurków, wróbli, kosów i gołębi :)

Gość AS26
Kasza jęczmienna, gryczana może być podawana na sucho. Ważne, żeby jedzenie było urozmaicone. Okruszki też mogą być, w małej ilości na pewno nie zaszkodzą. Ale warto kupić coś dla ptaków, zimą wiele sklepów zaopatruje się w mieszanki zbożowe czy tzw. ptasie pyzy (kule tłuszczowe z nasionami). Najważniejsze jest to, by zimą pamiętać o regularnym dokarmianiu ptaków. Większą krzywdę można im wyrządzić wysypując karmę nieregularnie, niż gdy nie dokarmia się ich wcale, bo ptaki przyzwyczajają się do miejsc, w których dostają jeść i w przypadku pustego karmnika zmarnują energię na szukanie innego źródła pożywienia lub - po prostu - czekając aż ktoś sypnie im ziarna.

Gość AS26
Makaron też może być, ale raczej ugotowany. Tak samo kasza i ryż mogą być ugotowane, oczywiście bez soli - resztki ze stołu mogą zaszkodzić ptaszkom.

Gość AS26
Produkty, które ptakom szkodzą: czarny chleb, resztki ciast, solone gotowane ziemniaki, solone mięsa i tłuszcze (w tym solona słonina), spleśniały chleb, stęchłe ziarno, suszone i soczyste owoce (w czasie ostrego mrozu), zepsute kasze, zjełczałe tłuszcze i słonina, zzieleniałe wędliny.

Nareszcie jakiś miły temat:-) należy dokarmiać zimą wszystkie pożyteczne istotki: ptaki, zwierzątka leśne i kobiety, które też są pożyteczne.

Gość AS26
Kobiety chyba nie przepadają za suchym ryżem i okruszkami ;)

Ale mówią, że bieda w kraju, musi im wystarczyć. Można dodać kawałki świeżej słoninki i orzeszki.

Gość albo po prostu
NAJLEPSZY JEST SŁONECZNIK !!

Gość *Ola1981*
Oglądałam karmniki na Allegro, niektóre są niesamowite, ale i kosztują majątek :D Ostatnio zmajstrowałam taki prosty, z butelki pięciolitrowej: na dole, 5 cm nad dnem wycięłam cztery otworki o średnicy 4 cm (dla małych ptaszków, bo gawrony i kawki wyjadają wszystko jak leci), przekłułam ściankę na dole na wylot, pod dwoma otworami i napełniłam ziarnem (gotowiec z OBI, mieszanka dla małych ptaków). Całość zawiesiłam na gałęzi, sprawdziło się super! http://img853.imageshack.us/img853/299/karmnik.jpg - moje "dzieło" :D Tu jeszcze artykuł o dokarmianiu: http://www.schronisko.org.pl/o-schronisku/aktualnosci/537-stop-glupocie-w-dokarmianiu-labedzi.html :)

Gość AS26
@ alebaba A czym mierzyć stopień pożyteczności danej kobiety? ;) Oraz przysługującą wprostproporcjonalnie do stopnia pożyteczności ilość kaszy, orzeszków i słoniny? ;)

Gość AS26
Jak to brzmi, Łaskawco ;) Ad rem: właśnie doczytałam, że suchy, nieugotowany ryż nie jest wskazany jako jedyna karma, gdyż pęcznieje bardziej od innych suchych zbóż. Jednak jako urozmaicenie ptasiej diety jak najbardziej wchodzi w grę :) Przypomniało mi się, że daję też płatki owsiane oraz czasem resztki niesłodzonego musli.

Gość e23e3e3
jak juz ktoś chce dokarmiac to powinien regularnie czyscic karmink, inaczej się przenosza choroby tylko w ten sposób, mówili w programie, i ttrzeba byc b. regularnym, bo ptak przyzwyczajony moze byc potem biedny jak zarcia nie bedzie

Gość AS26
No właśnie - te tradycyjne karmniki nie są zbyt higieniczne, bo ptaki depczą po nasionach, często robią pod siebie :\ Chyba najlepsze to te wiszące, z których ptaki mogą dzióbać ziarenka ale nie mogą się dostać do środka.

A ja naszemu Sikorkowi kupiłam suszone larwy mącznika. Ale on i tak woli orzeszki w tłuszczu (taka laska tłuszczowa w siatce, coś podobnego do ptasich pyz).

Gość 5 z ? ***
Kosy lubia tez jablka.Potrafia za chwile wydziobac caly duzy owoc.

Gość W praktyce
Karmniki porządnie czyści się dopiero po sezonie (dezynfekcja np. pirosiarczynem sodu), na co dzień zimą wystarczy usuwać starą karmę - szczególnie jeśli jest brudna, mokra lub spleśniała!

Gość AS26
@ 5 z ? *** Ale te jabłka wieszasz jakoś czy kładziesz na ziemi? Bo czytałam, że kosy wolą jeść z ziemi niż korzystać z karmników.

Gość KarmNick ;)
Suchą kaszę ptaki jedzą bardzo chętnie. Nieugotowany ryż może im zaszkodzić, bo pęcznieje bardziej niż inne nasiona zbóż.

Gość Dokarmiamy ptaszki
Nie wiem jak z ryżem ale nieugotowaną kaszę na pewno można sypać. Zimą w czasie ostrych mrozów to nawet lepiej dawać ptakom taką suchą karmę, niż ugotowaną, mokrą - bo taki ugotowany pokarm może tylko zaszkodzić. Ptaki same sobie pobierają wodę w postaci śniegu - no chyba, że zima mroźna, ale bezśnieżna, to wtedy jest kłopot. http://mojeptaki.info/archives/2157 x Ptasie przysmaki KOSY: przysmakiem kosów są suszone owoce np.morele lub rodzynki,a także orzechy bogate w tłuszcz pomagają przetrwać zimę WRÓBLE: zjedzą praktycznie wszystko ale głównym przysmakiem jest słonecznik oraz drobne ziarna i zboże SIKORKI: najbardziej ucieszą się z wywieszonego łoju,ale jeżeli chodzi o suchą karmę nie są wybredne ZIĘBY: podobnie jak wróble zięby preferują ziarna słonecznika,oprócz tego nie są wybredne x Ptakom można dać w zimie: ziarna słonecznika, płatki owsiane, mak,orzech (pokrojone), suszone owoce (pokrojone), migdały (pokrojone), zboża, łój, drobne ziarna x Ptakom NIE MOŻNA dać w zimie: ziemniaków, ryżu, nie powinno się dawać pieczywa, nic co jest namoczone wodą,nic co jest słone Za http://bociek.blog.onet.pl/2010/01/03/karma-dla-ptakow/

Gość AS26
Ptaków zimą nie wolno karmić typowymi resztkami z naszego stołu, absolutnie zabronione jest podawanie gotowanych warzyw. Gotowane jarzyny zawierają dużo wody, która zamarza w niskich temperaturach. Spożycie pokarmów zawierających wodę powoduje podczas mrozu śmierć sikorki z wychłodzenia.

Szkoda, że tak wiele sprzecznych informacji jest w necie. Na niektórych stronach gotowane warzywa są wręcz zalecanym elementem ptasiej diety :o Nikt nie wspomina, żeby w czasie mrozów unikać tego typu dań. Nasz Pan Sikorek przeganiał dzisiaj ze swojego parapetu modraszkę. Póki niebieskogłowa jadła to, co mu nie smakuje, ignorował ją, dopiero gdy zaczęła się dobierać do jego ukochanej kaszki pogonił gościa. Gapienie się na ptaki totalnie dezorganizuje mi plan dnia w pracy :D

Gość ARS78
Kasza i ryż jako urozmaicenie ptasiej diety. Kasza manna jest za drobna, a ugotowanej w mrozy nie powinno się dawać, makaron chyba też nie jest wskazany w żadnej postaci. Z takich domowych tanich artykułów spożywczych najlepiej dawać ptaszkom płatki owsiane.