Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kornelia*L

czy mogę karmić ptaki ryżem i kaszą?

Polecane posty

Gość *Ola1981*
Kaszę mannę też można podawać, tutaj jest dość ciekawy spis: http://www.stornit.gda.pl/download/PokarmDorosle.pdf Tylko trzeba pamiętać, że w czasie mrozu pokarm musi być suchy!! Kolejny ciekawy mini artykuł na czasie ;) http://www.gdansk.lasy.gov.pl/rdlpgdansk/jednostki/lipusz/ochrona-przyrody/ciekawostki/dokarmiajmy-ptaki/ I jeszcze jeden filmik ode mnie z sikorą w roli głównej http://www.youtube.com/watch?v=jLTZmHjsxUE :)

Gość Ja też karmię :)
A ja kupiłem suszone larwy mącznika młynarka. W instrukcji jest co prawda napisane, żeby namoczyć je przed podaniem, ale zimą wolę sypać to na sucho. Sikory je uwielbiają :)

Gość Andrzej1968
Na Allegro można kupić gotowe mieszanki, resztkami z domu można ptakom bardziej zaszkodzić niż pomóc. http://allegro.pl/listing.php/search?string=Karma+dla+ptak%C3%B3w&category=972 Ewentualnie szczególnie w większych miejscowościach są sklepy z nasionami paszowymi, w hurcie wychodzi to znacznie taniej, a trzeba o tym myśleć, bo ptaki potrafią w ciągu miesiąca zjeść np. 30 kilogramowy worek słonecznika czy zboża.

Gość Jak właściwie dokarmiać ptaki?
PORADNIK „Jak właściwie dokarmiać ptaki? Wprowadzenie: Dolina Baryczy to „raj dla ptaków, wiosną i latem wiele gatunków szuka tutaj miejsca do gniazdowania i wychowuje swoje pisklęta. W zimie większość odlatuje w poszukiwaniu cieplejszych miejsc, tam gdzie mogą znaleźć pokarm i przeżyć trudny okres zimowy. Są jednak gatunki, które pozostają tutaj oraz takie, które przylatują z terenów o bardziej ostrym klimacie. Może warto poznać te ptaki i zadbać, aby w czasie zimy miały szansę przeżyć. Jak się okazuje dokarmianie ptaków nie zawsze jest wskazane. Jak mądrze dokarmiać tak, aby nie zaszkodzić? Dokarmianie to sposób na zrobienie czegoś pożytecznego i wartościowego, ale również jest okazją do pogłębienia wiedzy o różnorodności oraz pięknie ptaków. Obserwowanie żerujących ptaków jest fascynującym zajęciem i pozwala na bliski kontakt z przyrodą, łączy pokolenia i przynosi wiele radości i satysfakcji. Poradnik o dokarmianiu ptaków został przygotowany w ramach projektu „Rozwiń skrzydła- Bird Watching w Dolinie Baryczy. realizowanego przez Fundacje Doliny Baryczy w okresie od 1 września 2011r do 28 lutego 2012r, dofinansowanego ze środków Programu Działaj Lokalnie VII Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy Celem projektu, jest tworzenie na terenie Doliny Baryczy specyficznych atrakcji turystycznych, które będą przyciągały turystów i dawały możliwości na dalszy rozwój mieszkańcom. W ramach projektu odbyły się rajdy rowerowe i spacery połączone z obserwacją ptaków, pikniki ptasie, podczas których młodzieżowi wolontariusze Natury przeprowadzili różne gry i zabawy edukacyjne dotyczące przyrody oraz zostały przeprowadzone w stacji ornitologicznej warsztaty dla młodzieży szkolnej z Gimnazjum w Miliczu i Zespołu Szkół Lesnych oraz mieszkańców Rudy Milickiej „Jak właściwie dokarmiać ptaki zimą?. Uczestnicy pod okiem ornitologa wykonali smakołyki dla ptaków tj. „pyzy ze zmielonej niesolonej słoniny i słonecznika oraz mieszankę ze smalcu i ziaren. Wszystkie te ptasie smakołyki zostały wykorzystane do umieszczenia w karmnikach przy stacji i gajówce w Rudzie Milickiej a część zabrała młodzież do umieszczenia w okolicach swoich szkół. Uczestnicy wykonali również karmniki dla ptaków. Jednym z zaplanowanych zadań projektu jest ten poradnik, który ma służyć prowadzeniu kampanii edukacyjnej „Jak dokarmiać ptaki ? przez wszystkich sympatyków ptaków. Materiały do poradnika zostały opracowane przez Beatę Orłowską pracownika naukowego Stacji Ornitologicznej Uniwersytetu Wrocławskiego w Rudzie Milickiej. Zofia Pietryka - koordynator projektu

Gość KarmNick
Od zawsze sypię ptakom suchą kaszę (gryczaną i jęczmienną) i nic im się nie dzieje. Ryż to inna sprawa, za bardzo pęcznieje więc lepiej unikać podawania go na sucho. Można go ugotować (bez soli!), ale taka mokra karma jest wskazana tylko gdy nie ma ujemnych temperatur. Co do higieny: ja od dłuższego czasu stosuję karmnik z pięciolitrowej butelki po wodzie i nie ma problemu z czyszczeniem, bo ptaki nie robią w nim pod siebie - wlatują, łapią ziarenko czy orzecha i chodu! W maju wywalam butelkę, a na jesień, gdy przychodzą mrozy, robię kolejny karmnik. Wychodzi tanio i wygodnie ;) Jakby nie było te klasyczne drewniane budki trzeba sprzątać (wskazane profesjonalne preparaty do odkażania) i reperować.

Gość KarmNick ;)
Kolejny fajny artykuł: http://ptasieogrody.pl/wiki/Czym_karmi%C4%87_ptaki_%C5%BCeby_by%C5%82o_dobrze Dobrze wszystko opisane, warto przeczytać jeśli ktoś podjął się dokarmiania ptaków :) A że w tym roku zima wyjątkowo długa, to i więcej pomocy ptaki potrzebują, by przetrwać do wiosny. Nie wiem jak u Was, ale w mojej okolicy drozdy wydziobały już wszystkie owoce z drzew i krzewów. Teraz wywieszamy jabłka, sypię też suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki, żurawinę), a dla wszystkich ptaków kupuję specjalną karmę w hurtowni - wychodzi taniej niż te małe opakowanka po pół kilo ;)

Gość Malcolmus
Hej! Nad morze wróciła zima, dzisiaj rano był dziesięciostopniowy mrozik za oknem, teraz też w granicach -5. Ptaszarnia szaleje. Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie w dokarmianiu ptaków, chodzi o owoce pigwy (a raczej pigwowca?). Zasadziliśmy w ogródku kilka krzaczorów tego pięknego krzewu i co roku zostają owoce, z których nikt nie korzysta (tak wiem, że nadaje się to-to na przetwory). Owoce jesienią usuwałem, żeby nie pleśniały, jednak wiem, że niektórzy pozostawiają na drzewach (jabłonkach, gruszach, śliwach...) owoce dla ptaków. U nas sąsiadka wystawia nawet pełnowartościowe świeże jabłka, które chętnie dziobią zarówno drozdy, jak i mniejsze ptaszki: mazurki, sikory... Do rzeczy jednak: czy ptaki jedzą owoce pigwy? Znaczy czy im to nie zaszkodzi jakoś? Bo jeśli pigwa nie szkodzi, to w przyszłym roku zostawię owoce na krzewach, podciąć stare gałęzie przecież można też wczesną wiosną.

Gość a ja nie mam
kogo karmic bo na moim osiedlu zostały już tylko gołębie których nienawidzę i sroki, które pozabijały wszystkie wróbelki więc niech tez sobie mendy same radzą. ...

Gość Malcolmus
Kiedyś sroki się odstrzelało. Gołębie są up...rzykrzające życie :classic_cool: ale niegroźne, u nas w ogrodzie zgodnie sobie urzędują wraz z drobniejszymi ptakami. Srok zimą jest znacznie mniej, bo na bieżąco się je płoszy, mamy też sporo kotów, które skutecznie odstraszają te mniej zwinne ptaki (wróble, sikory, drozdy i gołębie są bardziej czujne i nieporównywalnie lepiej latają). Mamy natomiast mały problem z krukowatymi: kawki, gawrony i wrony siwe potrafią zrobić nalot całymi stadami, wtedy mniejsze ptaki uciekają gdzie pieprz rośnie.

Gość *Ola1981*
@ a ja nie mam To nie jest tak, że te drobne gatunki zostały wymordowane, nie mając dobrych warunków z pewnością przeniosły się na inne, bardziej przyjazne im osiedla. Jeśli wprowadzicie kilka zmian, powinny wrócić. Małe ptaszki muszą mieć gdzie się schować przed drapieżnikami. Jeśli jest taka możliwość nasadźcie na trawnikach krzewy, najlepiej jakieś w miarę gęste, cierniste, owocujące - zimozielone (rokitnik, ognik, berberys) lub gubiące liście (dzika róża, ligustr pospolity). Tam maluchy bez problemu znajdą schronienie, a zimą będą też miały co jeść. Dobrze jest też gdy na osiedlu rosną dzikie drzewa owocujące - jabłonki, jarzębiny, śliwy), to przyciągnie drozdowate. Wiosenny śpiew kosa to jeden z najpiękniejszych dźwięków :) Jak już ptaszki się zadomowią na dobre, pomyśl o karmnikach skonstruowanych w ten sposób, by uniemożliwić wyjadanie karmy większym ptakom (srokom, kawkom, gawronom itp.). Pozdrawiam :)

Gość *Ola1981*
Tu jest fajny, krótki artykuł: http://ogrod.wieszjak.pl/drzewa-i-krzewy/267962,Ozdobne-drzewa-i-krzewy-przyjazne-ptakom-w-zimie.html A ode mnie kolejne linki z ogródka ;) Karmniki z butelek wymieniłam na takie bardziej higieniczne i estetyczne: - pojemnik samodozujący: http://www.youtube.com/watch?v=cQWIBlHFTpY, z tego mogą korzystać tylko najdrobniejsze gatunki ptaków (sikorki i wróble mazurki), - karmnik typu tuba: http://www.youtube.com/watch?v=45iYJ5sxf4g - też głównie dla drobnych ptaszków, kilkakrotnie przyłapałam kawki podbierające karmę z tych tub - akrobacje niesamowite ;) może uda się kiedyś nagrać? A u jeszcze ujęcie sikorki skubiącej jabłko: http://www.youtube.com/watch?v=r72jvuwFsOk :) Zauważyłam też, że i wróble już się skapnęły, że jabłka są jadalne :D Tegoroczna zima jest wyjątkowo długa i ciężka, u nas w karmniku od rana do wieczora aż się roi od ptaszków, miły widok. No i ten wiosenny już śpiew, coś pięknego :)

Gość Marta26 :)
Nad morzem zima wróciła na dobre, nie pamiętam takiego marca - szok! Ptaki bardzo potrzebują naszej pomocy, bo wszystkie naturalne zapasy w postaci owoców na drzewach czy pozostałości po nasionach dawno już zjedzone. Znów intensywnie dokarmiam okoliczną ptaszarnię, dziś nawet stado jemiołuszek przyleciało :) A jak tam u Was? Pamiętacie o ptakach? :)

Gość zosia21
ja miałam karmę dla ptaków dzikich z allegro! mieszaninę różnych ziaren typu proso, zboża, słonecznik! była tania około 3 zł za kilo, ale już mi zjadły! potem karmiłam ich samym słoneczkiem!chyba ich największy przysmak, bo miałam całe stada pod karmnikiem! niestety też mi sie skończył, więc za waszą radą wsypałam kaszę jeczmienna, ale jakoś niechętnie na nią patrzą i dziobia tylko słoninkę! no zobaczymy czy zjedzą! oprócz tego wrzucam im też pokruszony czerstwy (nigdy świeży) chleb, jako uzupełnienie! wróble bardzo chętnie jedzą! karmę wrzucam na podstawkę i dopiero kładę do karmnika! jak zjedzą wyjmuję, czyszczę i kładę nową karmę! i tak jak piszecie pokarm ma być suchy i nie solony, żadne resztki ze stołu

Gość zosia21
ja miałam karmę dla ptaków dzikich z allegro! mieszaninę różnych ziaren typu proso, zboża, słonecznik! była tania około 3 zł za kilo, ale już mi zjadły! potem karmiłam ich samym słoneczkiem!chyba ich największy przysmak, bo miałam całe stada pod karmnikiem! niestety też mi sie skończył, więc za waszą radą wsypałam kaszę jeczmienna, ale jakoś niechętnie na nią patrzą i dziobia tylko słoninkę! no zobaczymy czy zjedzą! oprócz tego wrzucam im też pokruszony czerstwy (nigdy świeży) chleb, jako uzupełnienie! wróble bardzo chętnie jedzą! karmę wrzucam na podstawkę i dopiero kładę do karmnika! jak zjedzą wyjmuję, czyszczę i kładę nową karmę! i tak jak piszecie pokarm ma być suchy i nie solony, żadne resztki ze stołu

Gość zosia21

Gość gość
Nie karmić suchym ryżem bo ptaki zachorują na beri-beri Tak nas kiedyś uczono w szkole w zw. z grupą witamin B

Gość lolowiec
pomocy!!!!!!! ze muszenakarmić ptaka ale niewiwm czy one jedzą ryż i makaron

Gość gość
Ptakom absolutnie nie można podawać ryżu, każdy weterynarz wam to powie. Nawet na ślubach ekolodzy apelują o nie sypanie ryżu, bo jak ptaki to zjedzą to umierają w męczarniach.

Gość gość
Ja kupiłam kilka kokosów, rozłupałam je, zalałam słoniną (niesłoną) i wymieszałam ją z ziarnami. Trzeba poczekać aż zastygnie, wywiercić dziurkę w łupinie kokosa i powiesić na balkonie, uwielbiają to. Kokosy mogą być wielokrotnego użytku. Najlepiej kupić gotową mieszankę ziaren dla dzikich ptaków w sklepie dla zwierząt.

Gość gość
gość dziś Ptakom absolutnie nie można podawać ryżu, każdy weterynarz wam to powie. Nawet na ślubach ekolodzy apelują o nie sypanie ryżu, bo jak ptaki to zjedzą to umierają w męczarniach. X Dokładnie! Zimą najsytsze i najlepsze są pestki słonecznika, słonina, masło z orzeszków ziemnych i woda! Można kupić specjalny grzejnik do wody żeby nie zamarzła. Podczas Zimy, ptaki nie mają dostępu do wody. Więc jak ktoś się zobowiązał do dokarmiania ptaków to albo dokarmia rozsądnie wraz z dochodem wody, albo w ogóle nie dokarmia.

Gość Seweryn34
Najlepiej podawać jest suche ziarna lub tradycyjnie słoninę. Zazwyczaj kupuję już gotowe karmy takie jak ,,ptasia biesiada" czy też takie kule tłuszczowe, ale też staram się zmieniać raz na jakiś czas dając słoninę , kaszę lub też sam słonecznik.

Gość Karolcia331
Jednak najlepiej byłoby kupić im odpowiednie karmy. Tutaj http://panfarmerek.pl/ masz tanie i bardzo dobrej jakości mieszanki dla ptaków :)

Gość NatkaSzk
Myślę, że lepiej jak kupisz im specjalny pokarm. Tutaj masz na prawdę duży wybór http://panfarmerek.pl/

Gość gość
Naprawdę dobre jakościowo i niedrogie karmy są na marlazoo.pl Zbilansowane i nie musisz sie martwić. Moja papuga to uwielbia, zawsze biore jej inny smak bo wychodzi mnie tak samo

Gość gość
mozna ale nie karm ich zeczami z solą

Gość gość
Kasza i ryż są jak najbardziej odpowiednie. Natomiast jak chcesz się zająć dożywianiem ptaków regularnie podczas zimy , co osobiście polecam wtedy proponuję zastosować różne mieszanki. Ja kupuję ptasią biesiadę. Do tego czasem dodaję suszone owoce.