Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujeradywsprawiekarmieni

Na piersi-konczy 4 miesiace-kiedy rozszerzyc diete?

Polecane posty

Dziewczyny, moj maly konczy za tydzien 4 miesiace. Jest na piersi i jest dosc duzym dzieckiem, dlatego chyba nie chce czekac do konca 6 miesiaca i powoli zaczac wprowadzac mu pokarmy...problem w tym, ze nigdzie nie moge znalezc schematu zywienia dla dzieci karmionych piersia i po 4 miesiacu....

Gość no bo nie ma takiego
schematu :O sama napisałaś, że dzieciom na piersi rozszerza się dietę po pół roku, ale ty wolisz wcześniej, więc rób to, co trzeba, tylko wcześniej :O rany...

Gość Mama Nasturcja
nie możesz znaleźć bo mimo wszystko powinnać poczekać jeszcze.. co ci szkodzi lepiej powoli wiem że nie możesz się doczekać ale nie warto zbyt szybko rozszerzać dietę

a dlaczego niewarto? Jakie to moze przyniesc konsekwencje????Oczywiscie jestem w stanie przetrzymac do 6 miesiaca, ale maly jest duzy i chcialabym go troche dokarmiac (ale nie mlekiem modyfikowanym), bo np w nocy budzi sie co godzine jesc

Dlatego nie warto, że układ pokarmowy tak małego dziecka nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty, by przyjmować pokarmy inne niż mleko. Nieważne, czy dziecko jest duże, czy małe, organy wewnętrzne potrzebują czasu!

Poza tym jesteś pewna, że dziecko jest głodne? Może traktuje twoją pierś jako smoczek-uspokajacz?

nie rozszerzac, poczekac do 6 miesiaca.Jeszcze sie nawymyslasz mu roznych potraw w zyciu, breast is best :-)

Gość tikal
zgadzam sie z kasza i no bo nie ma takiego

ja zaczęlam dokarmiac mojego maluszka jak mial 5,5 miesiąca, też się budzil często w nocy, ale to też może być przez idące ząbki, jeżeli jesteś w domu warto poczekać z tym dokarmianiem

Ja zaczęłam rozszerzać podobnie jak na mm, tzn. według podobnego schematu. Po 6 mcu i tak przeszłam na mm jednak. A rozszerzałam bo synek wykazywał zainteresowanie naszym jedzeniem i już miałam dość wlepionych we mnie oczek i śliniącego się dziecka jak cokolwiek jadłam. Nawet otwierał buźkę jak podnosiłam kanapkę do ust :P Więc myślę że był gotowy. Konsultowałam z pediatrą. To że nie trzeba rozszerzać tak szybko przy piersi, nie znaczy że nie wolno.

Dziewczyny, ja tez konsultowalam to z pediatra i mowila, ze moge jak maly skonczy 4 miesiace i tydzien. Ale nie powiem dalyscie mi teraz do myslenia...moze poczekam jeszcze z miesiac, poltora. W sumie niedlugo mam wizyte u neonatologa to zapytam i o to... Starszemu dziecku, tez na piersi, pierwsza lyzeczke innego pokarmu niz mleko podalam dokladnie w dniu skonczenia 4 miesiaca. Ale wtedy mala od 10 dni nie robila kupki, wiec dostala kilka lyzek jabluszka i bylo ok. Do tego miala problem z zielonymi kupkami, kore po podaniu stalego pokarmu zniknely. Teraz jest wszytsko ok, ja moge jesc wszytsko maly na nic nie reaguje...to moze rzezcywiscie poczekam. Musze pomyslec.

Gość wioo
Ja nie czekałam do 6 msc, małemu zaczęłam szybko wprowadzać jabłka parowane lub gotowe ze słoiczka z kaszą manną gotowaną na wodzie (na papkę)i obserwowałam jak było ok to po tygodniu zaczynałam dawać gotowaną marchew z ziemniakiem itd . Dziecko rozwija się zdrowo bez alergii.