Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakaJAmama83

DYSCYPLINA NA PRZYKŁADACH

Polecane posty

Gość jakaJAmama83

Jestem mamą trzyletniego chłopca - trudnego chłopca. To moje drugie dziecko, dodam, że starszy 5 letni synek jest bardzo grzeczny, posłuszny, wesoły i towarzyski. Młodszy jest indywidualistą, najchętniej bawi się sam jest uparty i niegrzeczny. Co byście zrobiły w następujących sytuacjach: 1. Ja - podnieś proszę papierek po cukierku i zanieś do kosza! synek się przewraca na podłogę i mówi: Podłoga jest za śliska, nie umiem po niej iść. ja_to się czołgaj, po zjedzeniu cukierka papierek trzeba wrzucić do kosza. Histeria, beki, kwiki, kopanie nogami po podłodze. W końcu poszedł i wyrzucił, ale w międzyczasie ciągle mnie wołał, mówił, że chce mi coś powiedzieć. Konsekwentnie mówiłam, że porozmawiam z im jak przestanie wrzeszczeć i wyrzuci papierek. Może powinnam w ogóle ignorować? Nie odzywać się, jak myślicie? 2. Podchodzi do brata i bije go. stawiam go do kąta, ale zwiewa i ryczy. Jak inaczej go karać? 3. Sprzątanie zabawek. Ryk, histeria i stawianie warunków - posprzątam jak mi ktoś pomoże. 4 ubieranie. Ryk, bo nie ubieram mu tego, co chce. Nie ubiorę mu np. podartych dresów do przedszkola. Poradźcie co począć z takim terrorystą?

Gość mamma gamma
U mnie przy histerii sprawdziło się karanie a'la "karny jeżyk" - tyle że u nas to był kąt pokoju - siedziała tam aż się uspokoiła, ja się nie odzywałam a potem wytłumaczyłam co zrobiła źle, przeprosiny i zrobienie tego co miała zrobić. Do ubrania daję do wyboru 2 rzeczy (np 2 pary spodni) i nie ma odwołania, któreś musi wybrać. A najczęściej w ogóle nie pytam o zdanie w kwestii ubrania.

Gość mamma gamma
A jeśli idzie o inne sposoby karania to u nas skutkuje odbieranie przywilejów - np jak się nie uspokoi, nie będzie grzeczna nie obejrzy wieczorem bajki albo nie dostanie czekoladki na deser. U nas to działa :)

Gość mam syna ale nie mam problemu
Mój syn ma 4 lata,córka 7 i nie mam takich problemów. ale jak jakieś symptomy się pojawiały to reagowałam szybko i konsekwentnie. W 1 sytuacji nie chodziłabym tylko bym mówiła,że czekam,aż wyrzuci i przyjdzie. 2. stawiać do konta do skutku,odebrać ulubioną zabawkę, zabronić oglądania bajki. 3. Uważam,że powinnaś mu pomagać zbierać zabawki-choć jedną. 4. wyslij kiedyś do przedszkola w tym co sobie wybierze-uprzedź nauczycielkę dlaczego ma brudne lub zniszczone ubranie. jak dzieci go wyśmieją to następnym razem się zastanowi.