Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aurela86

Jak oduczyć 18 miesięczne dziecko SMOCZKA?

Polecane posty

Gość tomaszowiankaaaa
obcinac po kawałku az zniknie

Gość mama trzylatka
U mnie odbyło się to bezboleśnie. Sprawnie i szybko bez awantur :) zaczełam od niedawania dziecku smoczka w ciągu dnia, np. na początku tylko przed usypianie dostawał, pozniej odstawiałam smoczek całkowicie w ciagu całego dnia na końcu jak już w ciągu dnia był spokój bez smoczka to przestałam dawać przy usypianiu wieczorem. Nam to w miare spokojnie poszło.

Gość Aldona234
A można wiedzieć po co? Moja ma na razie22 miesiące smoczka nie zabieram nigdzie odkąd skończyła 14miesięcy? Ale w domu nigdy nie kładłam smoczka na widoku nigdy,chyba że ona sama sobie kładła wtedy nie zabierałam,w sumie smok był tylko do spania przeważnie. I tak do 14 miesiąca musialam go na spacery do spacerówki brac, bo jak zasypiała to była panika za tym smoczkiem. Trochę jej tam gadłam że to fe, że dla dzidziusiów,że ona duża, itd ale w głębi duszy nie widziałam problemu. Teraz smoka koniecznie chce, ale już tylko w domu i tylko do spania,w aucie i wózku zasypia bez. Powiedziałam jej kiedyś,że nie będe jej zabierać smoczka, bo już nie jest dzidzusiem i do niczego nam to potrzebne nie jest a mnie osobiście to denerwuje i albo smoczek albo zabawa na świeżym powietrzu.

Gość Aldona234
Raz mi na spacerze w wózku wołała moka moka a ja:nie mamy smoczka,smoczki mamy w domu,jak chcesz możemy już wracać do domu ,chcesz? -Nie! OK.

Adona ale co po co? Oduczać chcę dlatego że mam wrażenie że mój mały za bardzo mówi ze smoczkiem. Przyzwyczaja się. U nas niestety bez awantury się nie obejdzie O tym sposobie z odcinaniem też słyszałam. Nawet działa tylko że dziecka żal heh

Gość Liliana3000
ale on często chce tego smoka??? bo u mnie córka tylko do spania ma...a tak to chowam ..tylko że młoda ma rok a Twój starszy to już bardziej kumaty:)

Moja jeszcze nie mówi, ale widzę że cmoka po tego smoka w nocy i wtedy się budzi :) chyba wypróbuję ten patent z obcinaniem za nieługo